• BIST 9693.46
  • Altın 2509.141
  • Dolar 32.5708
  • Euro 34.7831
  • Ankara 22 °C
  • İstanbul 15 °C
  • Bursa 16 °C
  • Antalya 19 °C
  • İzmir 21 °C

Bitki çayları faydalı mı?

Bitki çayları faydalı mı?
Çoğu insan adaçayını aktarlardan alarak evde yapar. Prof. Dr. Kemal Hüsnü Can Başer, birçok faydası olan adaçayının Türkiye'de yetişen 40 farklı ...

Çoğu insan adaçayını aktarlardan alarak evde yapar. Prof. Dr. Kemal Hüsnü Can Başer, birçok faydası olan adaçayının Türkiye'de yetişen 40 farklı türü olduğunu söyleyerek adaçayı konusunda halkı uyardı.

Bitki çayları üzerine Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'daki King Saud Üniversitesi Fen Fakültesi Botanik ve Mikrobiyoloji bölümünde misafir profesör olarak araştırma yapan Prof. Dr. Kemal Hüsnü Can Başer, aktarlarda satılan adaçaylarından bir kısmının adaçayı olmadığını söyledi.

Başer, aktarlarda adaçayı diye satılan bitkilerin sağlık açısından ciddi sakıncaları olabileceğini belirterek, bu zararların önceden kestirilmesinin mümkün olmadığını kaydetti. Bunların böbrek ve sindirim sistemini olumsuz etkileyebileceği gibi adaçayı bitkisinin her türünün ayrı düşünülmesi gerektiğini dile getirdi. Başer, özellikle hamilelerde düşük riski oluşturabileceğini aktardı.

Adaçayının alzheimer hastalığına yani hafıza kaybını önleyici bilimsel veriler olduğunu dile getiren Prof. Dr. Başer, "Adaçayı antiseptik, gaz söktürücü, spazm çözücü, ter kesici, ağız ve dişeti iltihaplarını iyileştirici, menopoz şikâyetlerini önleyici, kan şekerini düşürücü, gençlerde davranış ve zeka performansını artırıcı bir bitkidir. Dağ çayı türlerinin kurutulmuş çiçekleri de bitkisel çay olarak kullanılır." şeklinde konuştu.

Ülkemizde adaçayı denildiğinde iki tane bitki anlaşıldığını, bunların salviya, sineritis türleri olduğunu ifade eden Başer şu bilgileri verdi: "Salviyanın yaprakları, sineritisin ise çiçekleri kullanılır.

Mesela ikisi farklı. Bunu hamileler içebilir. İçindeki kimyasallar farklı. Onda sıkıntı yok. Türlerinin bilinmesi lazım. Adaçayı, bir ilaç gibi görülerek kullanılmalıdır. Yani bu bitkiseldir, rahatlıkla kullanırız dememek lazım. İnsanların bunu bilerek kullanması lazım."

 

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 5055 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim