• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • Ankara 11 °C
  • İstanbul 13 °C
  • Bursa 13 °C
  • Antalya 20 °C
  • İzmir 17 °C

Bitkisel ilaçlar eczanede satılacak

Bitkisel ilaçlar eczanede satılacak
Sağlık Bakanı Recep Akdağ bitkisel ilaçların artık eczanelerde satılabileceğini belirterek "Geleneksel bitkisel ilaçlar ile ilgili satış haklarını eczacılara vereceğiz.

Sağlık Bakanı Recep Akdağ bitkisel ilaçların artık eczanelerde satılabileceğini belirterek "Geleneksel bitkisel ilaçlar ile ilgili satış haklarını eczacılara vereceğiz. Modern ve geleneksel bitki ürünleri hakkında bilgi sahibi olmak gerekiyor. Bunu da bilen eczacılar" dedi. 10. Türkiye Eczacılık Kongresi"ne katılan Çalışma Bakanı Ömer Dinçer de Medula sistemine kaydı yapılmayan doktorların yazdığı retçe bedellerinin karşılanmayacağını ifade etti. Dinçer, bu durumun vatandaşları mağdur etmeyeceğini belirtti.

Türkiye Eczacılar Birliği (TEB), Ankara Bölge Eczacı Odası ve Tüm Eczacı Kooperatifleri Birliği ortaklığında düzenlenen 10. Türkiye Eczacılık Kongresi dün başladı. Bakan Akdağ, Sağlık Dönüşüm Programı'nın 8 senedir ciddi bir şekilde yürütüldüğünü ifade ederek, "Sağlık alanında diyalog çok önemli, TEB ile 8 senede 80 kere görüştük. Eczaneler sadece ilaç satan bir yer olmamalı. Eczacılardan sağlık danışmanı olabilir. Bunun için eczacıların eğitimine bakılarak yeniden düzenlemeler yapılabilir" dedi.
Evde bakım hizmetleri hakkında da bilgi veren Akdağ, şuanda pilot illerde uygulanan sistemin 2011 yılında 100 bin kişiye uygulanacağını kaydederek şöyle devam etti: "Yatalak hastalar için evde bakım hizmeti başlatıyoruz. Yatalak hastalar rapor almak için hastaneye gitmeyecek, hastaların hasta yatağını, beslenme ve idrar sondalarını vereceğiz. Aile hekimleri ile yürütülecek uygulama ile hasta malzeme ve rapor almak için dışarıya çıkmayacak. 2011'de projeyi tamamen hayata geçireceğiz."

Akdağ, bitkisel ilaçların artık eczanelerde satılabileceğini kaydederek, "Geleneksel bitkisel ilaçlar ile ilgili satış haklarını eczacılara vereceğiz. Modern ve geleneksel bitki ürünleri hakkında bilgi sahibi olmak gerekiyor. Bunu da bilen eczacılar" dedi.
Bakan Dinçer de son bir yılda ilaç sanayisi ile global bütçe uygulamasına geçtiklerini ifade ederek "Bu büyük bir tasarruf sağladı. Bunu yapmamış olsaydık 2010 yılı sonunda bizim sağlık harcamalarımız yaklaşık 17 milyar 100 milyon olarak tahmin ediliyordu. Yüzde 5 olarak sapmanın da yaşanmasını tahmin edersek bu rakam çok daha yükseğe çıkabilirdi. Şimdi yaklaşık 14.5 milyar TL ile kapamış olacağız" dedi. Bugüne kadar sağlık harcamalarında vatandaşların, toplam kendi harcamalarının yüzde 30 civarında olduğunu ifade eden Dinçer, şimdi bu rakamın yüzde 17'ye indiğini belirtti.

MEDULA sisteminde tespit edilmemiş doktorların yazdığı reçeteleri ödememeye başlayacaklarını ifade eden Dinçer, "Böylece bu sektör Türkiye'nin en rasyonel sistemi haline gelecek. Yolsuzlukların ve usulsüzlüklerin önüne geçilmiş olacak" dedi.
 

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 4313 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim