• BIST 9084.03
  • Altın 2325.364
  • Dolar 32.3709
  • Euro 35.0299
  • Ankara 21 °C
  • İstanbul 21 °C
  • Bursa 22 °C
  • Antalya 23 °C
  • İzmir 25 °C

Bitmeyen yorgunluğun nedeni

Bitmeyen yorgunluğun nedeni
Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Gamze Yılmaz, yorgunluk, vücutta yaygın ağrı, sabah tutukluğunun kas iskelet sistemi hastalığı,..

Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Gamze Yılmaz, yorgunluk, vücutta yaygın ağrı, sabah tutukluğunun kas iskelet sistemi hastalığı Fibromiyalji habercisi olabileceğini söyledi.

Dr. Gamze Yılmaz, "Fibromiyalji Tüm vücutta yaygın ağrı, yorgunluk, ağrılı noktalar ve sabah tutukluğu ile karakterize kas iskelet sistemi hastalığıdır. Hastalık sıklığı yüzde 1-2 olup yaşla artar. Hastaların yüzde 60-90'ı kadındır ve ortalama hastalık yaşı 30-60 arasında değişir" dedi. Hastalığın nedeninin tam olarak bilinmediğini belirten Yılmaz, "Yapılan çalışmalarda geçirilen grip benzeri viral enfeksiyonlar, trafik kazası gibi fiziksel ve duygusal travmalar sonrasında veya bazı ilaçların, özellikle kortizonlu ilaçların kesilmesi sonrasında hastalık sıklığının arttığı görülmüştür" diye konuştu.

Hastalığa yakalanan kişilerin genelde yaygın vücut ağrısı şikayetiyle doktora başvurduklarını ifade eden Yılmaz, "Ağrıyan bölgeyi tam olarak tayin edemezler. Ağır hava değişiklikleri, kişinin moral durumu, fiziksel veya duygusal stresler, uyku süresi veya kalitesinden etkilenir. Ağrıdan sonra en sık görülen diğer semptom yorgunluktur. Uyku değişiklikleri ağrıyı etkileyen bir faktör olmasının yanında Fibromiyalji sendromunun da bir parçasıdır. Özellikle uykuya dalmada ve devamlılığında güçlük görülür. Hastalar sabah kalktıklarında dinlenemediklerinden yakınırlar. Sık olmamakla beraber kronik baş ağrısı, bağırsak sistemi bozuklukları, fizik muayene bulgusu uyuşma, 30 dakikayı aşmayan sabah tutukluğu, depresyon görülebilir'' dedi.

"Fibromiyalji tanısında en az 3 aydır devam eden yaygın vücut ağrısı, vücudun her iki yanında, belin altı ve üstünde olacak şekilde yaygın ağrı, omurga ağrısı (Boyun, göğüs ön bölümü, sırt veya bel), parmak basmak ile 18 ağrılı noktanın 11'inde hassasiyet olması gerekir'' diyen Yılmaz, tedavisiyle ilgili ise şunları söyledi:

"Hastalığın kesin tedavisi yoktur, ancak uygulanan tedavi yöntemleri ile hastalar ağrıyı daha az algılar ve yaşam kalitelerini yükseltirler. Hastalığın tedavisinde öncelikle hasta eğitimi önemlidir. Hastalığın fiziksel bir fonksiyon bozukluk yapmadığı, yaşam süresini etkilemediği unutulmamalıdır. Fibromiyaljinin tedavisinde ilaç tedavisi daha çok hastanın şikayetlerine yönelik uygulanır. İlaç tedavisinde ağrı kesiciler, kas gevşeticiler, antidepresanlar tercih edilir. Fizik tedavi ajanlarının yanında egzersizler (yürüyüş, koşu, bisiklet egzersizleri) önerilir. Egzersizler ağrıyı kontrol altına almaktan çok hastaların fiziksel fonksiyonlarını arttırır, ağrılı noktaların algılanmasını azaltır. İlaç dışı tedaviler arasında gevşeme ve uyum tedavileri uygulanmaktadır. Bu tedavi yöntemlerinin kombine olarak uygulanmasının daha faydalı olduğu yapılan çalışmalarda gösterilmiştir.''

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3897 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim