• BIST 9079.97
  • Altın 2323.963
  • Dolar 32.3643
  • Euro 34.9402
  • Ankara 14 °C
  • İstanbul 15 °C
  • Bursa 14 °C
  • Antalya 17 °C
  • İzmir 15 °C

Biyomedikal Teknopark 80 bin kişiye istihdam sağlayacak

Biyomedikal Teknopark 80 bin kişiye istihdam sağlayacak
Türkiye’nin ilk biyomedikal teknoparkı Çatalca’da kuruluyor. İshak Alaton’un kurduğu ve yerli-yabancı pek çok firmanın faaliyet göstereceği teknoparkın yaklaşık 80 bin kişiye istihdam sağlaması bekleniyor.

Mehmet Öz İşsiz kalacak!

Kalp ve damar hastalıklarının tedavisi üzerine faaliyet gösteriyorsunuz. Kalp deyince aklımıza ilk gelen isimlerden biri de Mehmet Öz. İrtibatınız var mı? Ürünlerinizle ilgili ne düşünüyor?

Babası da yakın arkadaşımdı. 90’ların sonuna kadar Mehmet Öz kalp cerrahı olarak ön plandaydı. Zaman içinde cerrahlığı bıraktı. Televizyon yıldızı oldu. Şimdi politikaya atılacak.

Vali ardından cumhurbaşkanlığına aday olacak. Bunun gerisinde ne var biliyor musun? Adamı bizim stent işimiz işsiz bıraktı! 2000 yılında ABD’de cerrahi olarak tedavi gören kalp hastalarının adedi 470 bin dolayındaydı.

O arada da stentler, kateterler, balon endüstrisi gelişti. Stentle, giderek ameliyata gerek kalmadan damarın açılabildiği teknoloji yayıldı. 470 bin dolayındaki operasyon sayısı her yıl azaldı. Üstelik nüfusun çoğalmasına rağmen.

Öyle ki 2007’de kalp cerrahisi ameliyatlarında sayı 90 bine indi. Şimdi daha da inmiştir. Stentle damarı açmak yeni teknolojide artık çok daha tercih ediliyor. Bir gün Mehmet Öz bana dedi ki, “Ben bu işin sona ermekte olduğunu gördüm.

Cerrahi olarak o kadar az hasta geliyor ki, anladım ki bu işin sonu geldi. İşsiz kalma yolundaydım! Kendimi TV programlarında guru olarak daha iyi hissediyorum. Çünkü daha gencim’ dedi.

Yabancılar sıraya girdi

Şu anda kaç firma var teknoparkta yer almak isteyen?

Cem Bozkurt: Şu ana kadar 4 yabancı firma başvurdu. Biri Alman, diğeri Fransız iki önemli ilaç şirketi ön anlaşma yaptılar. Fransız şirketi dermatoloji alanında çok önemli bir şirket. Bütün büyük diğer dermatoloji firmalarının ilaçlarının bulucusu. İstanbul’da büyümek istiyorlar.

Hintli bir aşı üreticisi ve halen İrlanda’da yerleşik iki tıbbi cihaz şirketi de geliyor. Bu firmalar İstanbul’a gelip üretimlerini burada yapacaklar. Sağlık ve Sanayi bakanlıklarımız yeni kurulacak firmaların bu alanda kümelenmesi için yönlendirme yapacak. Kendisine bu alanı stratejik iş olarak gören Türk yatırımcılar da gelecektir.

Yabancılarla ortaklık şeklinde de gelmelerini bekliyoruz. Orta ölçekli Türk firmaları Ar-Ge’ye yatırım yapma kararı alırlarsa burada hem Ar-Ge’lerini geliştirebilecekler hem de yurtdışına çok daha süratle açılabilecekler. Türk firmalarının en büyük eksikliği yurtdışında nasıl yatırım yapacaklarını bilmemeleri...

Onlara yurtdışında ruhsatlandırma desteği vereceğiz. Yurtdışının tamamına lojistik destek vereceğiz. Singapur, Hollanda Uruguay’da Alvimedica’nın depoları var. Lojistik hab olarak oraları da kullandırabileceğiz. Uluslararası alanda nasıl klinik çalışma yapacaklarına dair de servis vereceğiz.

Songül Hatısaru - Hüseyin Özdemir / Milliyet

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 6701 defa okunmuştur
Haberin Devamı 1 2 3  
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim