• BIST 9463.25
  • Altın 2494.948
  • Dolar 32.5951
  • Euro 34.7855
  • Ankara 20 °C
  • İstanbul 15 °C
  • Bursa 19 °C
  • Antalya 22 °C
  • İzmir 23 °C

Biyometrik kimlik doğrulamaya yürütmeyi durdurma kararı verildi

Biyometrik kimlik doğrulamaya yürütmeyi durdurma kararı verildi
Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES)'in açtığı davada Danıştay 15. Dairesi Biyometrik kimlik doğrulamaya yürütmeyi durdurma kararı verdi.

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) üyesi Mahmut Konuk’u temsilen açılan davada Danıştay 15. Dairesi’nin 2014/4562 E sayılı ve 11.09.2014 tarihli kararı ile özel hastanede biyometrik kimlik doğrulaması ile ilgili işlem ve bu işlemin dayanağı olan SUT Tebliğinin ilgili kısımlarının yürütmesi durdurdu.

Bu kararla özel hastanelerde muayene ve tedavi olabilmek için el izi, avuç içi veya parmak izi gibi biyometrik kimlik doğrulama işlemlerinin hukuksal dayanağı kalmadı.

SGK’nın mahkeme kararı ile ilgili yakın zamanda duyuru yayımlaması bekleniyor.

Yürütmesi durdurulan maddeler şunlar;

1.6 - Kimlik tespiti

(1) Sağlık kurum ve kuruluşlarınca, kişilerin müracaatı aşamasında, acil hallerde ise acil halin sona ermesinden sonra, nüfus cüzdanı, sürücü belgesi, evlenme cüzdanı, pasaport veya verilmiş ise Kurum sağlık kartı belgelerinden biri ile kimlik tespiti ve biyometrik yöntemlerle kimlik doğrulaması yapılması zorunludur. Kimlik tespiti, biyometrik kayıt işlemi veya biyometrik kimlik doğrulama işlemini usulüne uygun yapmayan ve bu nedenle bir başka kişiye sağlık hizmeti sunulması nedeniyle Kurumun zarara uğramasına sebebiyet veren sağlık hizmeti sunucularından ödenen tutar geri alınır.

(2) 2828 sayılı Sosyal Hizmetler Kanunu kapsamında sağlanan yardımlardan ücretsiz faydalananların, sağlık kurum ve kuruluşlarına birinci fıkrada belirtilen belgeleri ibraz edememeleri halinde 2828 sayılı Kanun kapsamında bulunduklarını gösterir belgeye göre gerekli işlemler yürütülecek sonrasında söz konusu belgelerin ibrazı ilgili Kurumdan istenecektir.

(3) Kapsamdaki kişilerin kendi adına bir başkasının sağlık hizmeti almasını veya Kurumdan haksız bir menfaat temin etmesini sağlaması yasaktır. Bu fiilleri işleyenlerden Kurumun uğradığı zararın iki katı kanunî faiziyle birlikte müştereken ve müteselsilen tahsil edilir ve ilgililer hakkında 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu hükümleri doğrultusunda suç duyurusunda bulunulur.

1.6.1 - Biyometrik kimlik doğrulama işlemi

(1) Kimlik doğrulamada kullanılacak olan biyometrik sistem ve uygulamaya geçilecek sağlık hizmeti sunucuları, uygulama tarihi ile uygulamaya ilişkin usul ve esaslar Kurum tarafından belirlenir.

(2) Kişinin sağlık hizmeti sunucusuna müracaatı sırasında ilk biyometrik verinin Kurum veri tabanına kayıt işlemi, sağlık hizmeti sunucusu tarafından yapılacaktır. 

 

Danıştay kararı aşağıdadır;

biyometrik-kimllik-dogrulama-danistay-1.jpg

biyometrik-kimllik-dogrulama-danistay-2.jpgbiyometrik-kimllik-dogrulama-danistay-3.jpg

YASAL UYARI: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Sağlık Aktüel’e (www.saglikaktuel.com) aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Bu haber veya yazı sadece Sağlık Aktüel (www.saglikaktuel.com) tarafından sağlanan RSS verileri kullanılarak alıntılanabilir.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 126527 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim