• BIST 9091.57
  • Altın 2324.897
  • Dolar 32.3656
  • Euro 34.97
  • Ankara 20 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Bursa 22 °C
  • Antalya 25 °C
  • İzmir 21 °C

Bizim global krizimiz daha önceden başladı

Bizim global krizimiz daha önceden başladı
Ekonomik krizin özel sağlık sektöründe daha önce başladığını belirten Esgin, 15 Şubat 2008 genelgesiyle yeni sağlık kuruluşlarının açılmasının adeta yasaklandığını iddia etti.

Ekonomik krizin özel sağlık sektöründe daha önce başladığını belirten Esgin, 15 Şubat 2008 genelgesiyle yeni sağlık kuruluşlarının açılmasının adeta yasaklandığını iddia etti.

Hastanelere yeni bir branş eklenmesi ve yeni doktor ilavesinin neredeyse imkansız hale geldiğini söyleyen Esgin, "Bütçe uygulama fiyatlarında, yani sağlık hizmetleri için belirlenen resmi ücret tarifesinde 5 yıldır hiçbir artış yapılmadığı halde bazı kalemlerde büyük indirimler yapıldı. Örneğin, katarakt ameliyatına 5 yıl önce 741 TL ödenirken, şimdi 350 TL ödenmekte, yine sezaryen ameliyatına 5 yıl önce her şey dahil 729 TL ödenirken, şimdi 450 TL ödeniyor. Bu rakamlarla kaliteli bir sağlık hizmet sunmak mümkün değil. Bırakın özel sektörü kamu sağlık sektörü bile sübvansiyonlar olmaksızın hizmetlerini sürdüremez hale gelmiştir. Acilen BUT fiyatlarında reel fiyatlandırmalar yapılmalıdır" diye konuştu.

Sağlık sektöründe son gelişmenin global bütçe konusu olduğunu ifade eden Esgin, "Özel sektöre aynı kamu sektöründe olduğu gibi global bütçe getirilmesi için çalışmalar var. Global bütçemiz kamu sektörüyle aynı olmalı. Siz ne kadar hizmet üretirseniz üretin, alacağınız rakam sabit kalacak. Sağlıkta tüm bu yaşananlar özel sağlık sektörünün kamulaştırılması refleksi olarak algılanıyor. Oysa sağlıkta kalitenin belirleyicisi olan özel sağlık sektörünün dünya çapında yatırımları var. Şu an keşke sağlık turizmini konuşuyor olsaydık, diye düşünüyorum. Ortadoğu ülkeleri, Balkanlar, Türk cumhuriyetleri, Avrupa bu anlamda bizim pazarımız olabilirdi. Bakın Türkiye'de yatırımlar özel sağlık anlamında durma noktasına geldi. Sağlık sektörü kendisine yatırım için yeni mekanlar arıyor. Geçen ay Arnavutluk'ta bir Türk hastanesi açıldı. Daha önce tekstilde yaşanan süreç adeta sağlık yatırımlarında yaşanmaya başladı. Ülkemiz için sağlık turizminin, geriatri projelerinin, jeotermal kaynakların hala bir şans olduğunu düşünüyoruz" şeklinde konuştu.

"ÖZEL SAĞLIK SEKTÖRÜ CAN ÇEKİŞİYOR"

Sağlık alanında özel sektörün yatırımlarının durma noktasına geldiği belirtildi. 5 yıldır devletin ödediği ücretlerin artmak bir yana azaldığını söyleyen MÜSİAD Sağlık Sektör Kurulu üyesi Dr. Mustafa Esgin, "15 Şubat 2008 genelgesiyle hastanelere yeni bir branş eklenmesi ve yeni doktor ilavesi neredeyse imkansız hale geldi" dedi.

Krizin de etkisiyle büyük riskler almak zorunda kaldıklarını söyleyen sağlık sektörü temsilcileri, sağlık alanında özel yatırımların durma noktasına geldiğinin altını çizdi. Bunun ülke ekonomisi için bir kazanç olmadığını ifade eden sektör temsilcileri, özel sağlık sektörünün kamusallaştırılmak istendiğini ileri sürdü. Bu gelişmelerin hem kamu maliyesine hem de vatandaşa fayda sağlamadığını söyleyen Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği Bursa Şubesi Sağlık Sektörü Kurulu Üyesi Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Dr. Mustafa Esgin, özel sağlık sektörünün geldiği kalite standardının kamu sağlık sektörüne yansıtılmasını talep etti.

Bu haber toplam 1602 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim