• BIST 8876.22
  • Altın 2928.215
  • Dolar 34.2375
  • Euro 37.4474
  • Ankara 24 °C
  • İstanbul 22 °C
  • Bursa 25 °C
  • Antalya 28 °C
  • İzmir 29 °C

Bizim ilaçcılar da 'Yes we can' diyor

Bizim ilaçcılar da 'Yes we can' diyor
ABD’nin yeni Başkanı Barack Obama, daha sağlıklı bir Amerika için eşdeğer ilaç kullanımını teşvik edeceğini açıklayarak, bu ürünlerin pazara girmesini engelleyen sebepleri ortadan kaldıracağını açıkladı.

ABD’nin yeni Başkanı Barack Obama, daha sağlıklı bir Amerika için eşdeğer ilaç kullanımını teşvik edeceğini açıklayarak, bu ürünlerin pazara girmesini engelleyen sebepleri ortadan kaldıracağını açıkladı.

Eşdeğer ilaç kullanımının ortaya çıkaracağı tasarrufla kriz ortamından çıkış formülüne de ulaşılacağına dikkat çeken Obama ulusal sağlık sisteminde birçok dengeyi de değiştirmeyi planlıyor.

Dünyanın en büyük sağlık bütçesine sahip ABD’de atılacak bu adımlar, Türkiye’deki ilaç sektörünü de yakından etkileyecek. İlaç Endüstrisi İşverenleri Sendikası (İEİS) Genel Sekreteri Turgut Tokgöz, Obama’nın yürüteceği eşdeğer ilaç teşvik politikalarının global kriz dönemi tedbirleri açısından önemli olduğunu söyledi. Eşdeğer ilaç kullanımını artırmak amacıyla ABD’de ruhsatlandırma sürecinin hızlandırılması ve tanıtım kampanyası yapılması için girişimler başlatılmıştı.


TÜRKİYE’DE YARI YARIYA

Tokgöz, ilaç harcamalarında tasarruf sağlanması için ABD’de yürütülen çalışmaları şöyle açıkladı:

“Amerikan Gıda ve İlaç Kurumu (FDA) bütçesine ek ödenek tahsis edildi. FDA’nın ‘Eşdeğer İlaç Girişimi’ programı bu ilaçların kullanımını artırdı. 2007’de ABD’de reçetelenen ilaçların yüzde 65’ini eşdeğer ilaçlar oluşturuyor. Türkiye’de ise bu oran %52 seviyesinde. ‘Patent dışı’ olarak tanımlanan patent süresi dolmuş ilaçlar pazarında eşdeğer ürünlerin kullanım oranı ise ABD’de yüzde 90 düzeyinde. Türkiye’de bu oran çok daha düşük maalesef.”

2009’da eşdeğer ilaç kullanımı artacak

2009 yılında 8 alanda 24 milyar dolarlık referans ilacın patent süreleri doluyor. Bu alanlarda eşdeğer ilaçların satışları 68 milyar dolara ulaşacak ve büyüme oranı da %5 ila 7 arasında olacak. Türkiye’de eşdeğer ilaç kullanımını artırmak için 2009’da çalışmalara büyük bir hız vereceklerini de belirten Tokgoz, “Ülkemizde de eşdeğer ilaç kullanımının artırılmasına yönelik teşvik politikalarının ivedilikle oluşturulması ve uygulanması gerektiğinin altını bir kere daha önemle çiziyoruz” diye konuştu. Tokgöz ayrıca eşdeğer ilaçların ruhsatlandırma sürecinin hızlandırılması ile doktor, eczacı ve hastalara yönelik çeşitli teşvik mekanizmalarının yaratılmasının da yararlı olacağına dikkat çekti.

Bu haber toplam 1559 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim