• BIST 10082.77
  • Altın 2439.282
  • Dolar 32.4246
  • Euro 34.6533
  • Ankara 18 °C
  • İstanbul 15 °C
  • Bursa 15 °C
  • Antalya 21 °C
  • İzmir 21 °C

BM, abluka altındaki Gazze Şeridi'nde yoksulluk oranındaki artıştan endişeli

BM, abluka altındaki Gazze Şeridi'nde yoksulluk oranındaki artıştan endişeli
Birleşmiş Milletler (BM) İnsani Yardım Koordinasyon Ofisinin (OCHA) Filistin Koordinatörü Lynn Hastings, uzun yıllardır İsrail ablukası altındaki Gazze Şeridi'nde yoksulluğun ciddi şekilde artmasından endişe duyduklarını belirtti.

Birleşmiş Milletler İnsani Yardım Koordinasyon Ofisi Filistin Koordinatörü Lynn Hastings: "İsrail'in 2007'nin ortalarından bu yana Gazze Şeridi'ne ürün girişinin yanı sıra halkın giriş-çıkışına uyguladığı kısıtlamalar insani durumu etkiliyor"

Hastings, AA muhabirine yaptığı açıklamada, başta Gazze Şeridi'ndekiler olmak üzere işgal ve abluka altındaki topraklarda yaşayan Filistinlilerin maruz bırakıldığı insani duruma ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

BM yetkilisi, "İsrail'in 2007'nin ortalarından bu yana Gazze Şeridi'ne ürün girişinin yanı sıra halkın giriş-çıkışına uyguladığı kısıtlamalar insani durumu etkiliyor." dedi.

İsrail ablukasının Gazze'de pek çok alanda olumsuz etkileri olduğunu kaydeden Hastings, "Örneğin elektrik krizi yaşanıyor ancak krizi çözüme kavuşturmak adına jeneratör getiremiyoruz. Bu kriz okulları, öğrencileri ve hastaneleri etkiliyor." diye konuştu.

Hastings, insan yaşamı ve toplum üzerinde olumsuz bir gölge gibi düşen bu durumun devam etmesinin endişe verici olduğunu söyledi.

OCHA Filistin Koordinatörü, "Gazze Şeridi'ndeki 1,2 milyon mültecinin şu an acil yardıma ihtiyacı var. Gazze'de nüfusun yanı sıra toplumun gelir seviyesi bakımından en düşük kesiminde yer alanların sayısı ciddi şekilde artıyor; bu korkunç yükseliş endişelendiriyor." ifadesini kullandı.

- Filistinlilere destek için 502 milyon dolarlık insani yardım çağrısı

Bu durum karşısında OCHA olarak 2023 için Gazze, Batı Şeria ve Kudüs'ün yer aldığı bölgelerdeki Filistinlileri desteklemek adına 502 milyon dolarlık insani yardım çağrısı yaptıklarını ifade eden Hastings, bu fonla toplumun en hassas kesimine yönelik yardımlara ve projelere katkı sağlanacağını aktardı.

Hastings, bu projeler arasında, "temiz içme suyu tedariki, sağlık ve eğitim alanındaki hizmetler" gibi çeşitli girişimlerin yer aldığını söyledi.

BM yetkilisi, işgal altındaki Batı Şeria'da da acil yardıma ihtiyaç duyanların sayısının giderek arttığına dikkati çekti.

Batı Şeria'daki insani durumla ilgili endişelerini dile getiren Hastings, OCHA'nın burada da yardımlara katkıda bulunacağını belirtti ancak detay paylaşmadı.

BM Orta Doğu Barış Süreci Özel Koordinatörü Tor Wennesland da 26 Ocak'taki açıklamasında, işgal altındaki Batı Şeria'da şiddet sarmalının devam etmesinden üzüntü ve derin endişe duyduğunu kaydetmişti.

Avrupa-Akdeniz İnsan Hakları İzleme Örgütüne göre 2,3 milyon nüfuslu Gazze Şeridi'nde yaklaşık 1,5 milyon kişi İsrail'in uzun yıllardır uyguladığı kısıtlamalar nedeniyle yoksulluk içinde yaşıyor.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 598 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim