• BIST 9915.62
  • Altın 2439.282
  • Dolar 32.4246
  • Euro 34.6533
  • Ankara 21 °C
  • İstanbul 15 °C
  • Bursa 16 °C
  • Antalya 21 °C
  • İzmir 23 °C

BM: Sudan, yerinden edilenlerle ilgili dünyanın en hızlı biçimde büyüyen krizi haline geldi

BM: Sudan, yerinden edilenlerle ilgili dünyanın en hızlı biçimde büyüyen krizi haline geldi
Birleşmiş Milletler (BM), Sudan'ın, yerinden edilenlerle ilgili dünyanın en hızlı biçimde büyüyen krizi haline geldiğini bildirdi.

BM Genel Sekreteri Sudan Özel Temsilci Yardımcısı ve Sudan İnsani Yardım Koordinatörü Clementine Nkweta Salami, Sudan'daki insani duruma ilişkin bilgi vermek amacıyla BM Cenevre Ofisi'nde basın toplantısı düzenledi.

Salami, ülkede yaklaşık 5,4 milyon kişinin evlerini terk ettiğini kaydederek, bu kişilerin ülke içinde yerinden olduğunu veya komşu ülkelere geçtiğini belirtti.

Sudan'da günlük ortalama 30 binden fazla kişinin yerinden edildiğine vurgu yapan Salami, "Sudan, yerinden edilenlerle ilgili dünyanın en hızlı biçimde büyüyen krizi haline geldi." dedi.

Salami, çatışma, yerinden edilme ve salgın hastalıklar nedeniyle ülke nüfusunun yarısının (24,7 milyon) insani yardım ve korumaya ihtiyaç duyduğuna işaret etti.

Sudan'da yaşanan çatışmalar nedeniyle sağlık sektörünün olumsuz etkilendiğini kaydeden Salami, hastanelerin yüzde 70'inin artık hizmet veremediğini belirtti.

Yakın bir süre önce şiddetli yağışların Sudan'ı etkilediğini de hatırlatan Salami, 7 farklı bölgede 70 binden fazla kişinin etkilendiğini söyledi.

Salami, "Su ile bulaşan hastalıkların daha fazla salgına neden olabileceğinden endişe ediyorum. Doğudaki Gedaref eyaletinde kolera salgını ilan edilmiş durumda ve bunun Hartum ve Güney Kordofan'a yayılıp yayılmadığını araştırıyoruz." dedi.

- "Daha fazla uluslararası desteğe ihtiyaç duyuyoruz"

Sudan'da yardıma ihtiyacı olan 18 milyon kişiye ulaşmayı hedeflediklerini ve bundan vazgeçmeyeceklerini vurgulayan Salami, daha fazla uluslararası desteğe ihtiyaç duyduklarının da altını çizdi.

Salami, BM'nin bu yıl için Sudan'daki krizden etkilenenlere destek amacıyla başlattığı 2,6 milyar dolarlık yardım çağrısının yalnızca üçte birinin finanse edildiğini de bildirdi.

- Sudan'da ordu ile HDK arasındaki çatışmalar

Doğu Afrika ülkesi Sudan'da 15 Nisan'da ordu ve Hızlı Destek Kuvvetleri (HDK) arasında çatışmalar başlamıştı.

Birleşmiş Milletlere (BM) göre en az 5 bin kişi hayatını kaybetti ve halen süren çatışmalar nedeniyle 5 milyondan fazla kişi yerinden edildi.

Sudan Egemenlik Konseyi Başkanı ve Ordu Komutanı Orgeneral Abdulfettah el-Burhan, 6 Eylül'de, devlete karşı isyan ettiği, vatandaşlara karşı ağır ihlallerde bulunduğu ve ülkenin altyapısını kasıtlı olarak sabote ettiği gerekçesiyle paramiliter HDK'yi feshetme kararı almıştı.

Burhan, uluslararası topluma, orduyla nisan ortasından beri çatışan HDK'yi "terörist grup" olarak kabul etmesi çağrısında bulunmuştu.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 544 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim