• BIST 9079.97
  • Altın 2307.771
  • Dolar 32.3049
  • Euro 35.0354
  • Ankara 14 °C
  • İstanbul 16 °C
  • Bursa 19 °C
  • Antalya 15 °C
  • İzmir 19 °C

Böbrek kistleri bebeklik döneminde başlıyor!

Böbrek kistleri bebeklik döneminde başlıyor!
Dünyanın her yerinde görülme sıklığı yüksek olan kistik böbrek hastalığı, çoğunlukla bebeklik çağında ortaya çıkıyor.

Bebek henüz ana rahmindeyken tanı koyulabiliyor ve gebelikte yapılan ultrason incelemeleri sonucunda hastalık teşhis edilebiliyor. Çocuk Nefrolojisi Uzmanı Doç. Dr. Neşe Bıyıklı kistik böbrek hastalığı hakkında önemli bilgiler verdi

Kalıtsal olarak doğuştan gelen ya da sonradan edinebilen kistik böbrek hastalıkları, idrar yolu enfeksiyonu, idrarda kanama ya da ağrı ile kendini belli ediyor. Gece su içmeye kalkmak ise ailelerin dikkatini çekebilecek belirtilerden biridir.

Özellikle ailesel özellik gösteren kistik böbrek hastalıklarında ultrasonografi ile aile taraması yapmanın erken tanı açısından önem taşıdığını belirten Doç. Dr. Neşe Bıyıklı, “Böbreklerinde kist saptanan bir çocuk değerlendirilirken, aile öyküsü, kardeşlerin ultrasonografileri, kan basıncı, böbrek fonksiyonları ve idrar tahlili incelenmelidir” dedi.

Kistik böbrek hastalıklarının, böbrek içinde sıvı içeren keseciklerin bulunduğu bir grup hastalığı kapsadığını belirten Doç. Dr Neşe Bıyıklı “Kistler sıklıkla kalıtsal ve gelişimsel, daha az sıklıkta ise çocuğun yaşantısının ileri dönemlerinde sonradan ortaya çıkar.

Kistik böbrek hastalıklarının farklı bulguları vardır ve seyirleri de birbirlerinden değişiktir. Bazı çocuklarda kistler farklı amaçlarla yapılan görüntülemelerde rastlantısal olarak saptanırken, bazı çocuklar idrar yolu enfeksiyonu, yüksek kan basıncı (hipertansiyon), idrarda kanama, ağrı ya da böbrek yetmezliğine bağlı belirtilerle bize getirilirler” dedi.

Polikistik böbrek hastalığının, yani her iki böbrekte de çok sayıda kistin meydana geldiği hastalıkların kalıtsal olduğunu belirten Doç. Dr. Neşe Bıyıklı sözlerine söyle devam etti; “Genetik bozukluk sonucu böbrekte kistler oluşmaya başlar. Zamanla kistler büyür ve normal böbrek dokusunu sıkıştırarak böbreklerin çalışmasına olumsuz etki gösterir.

Bu hastalıkların kuşaktan kuşağa kalıtsal yolla geçişi farklı yollarla olabilir. Bu farklılık aynı zamanda çocukta ortaya çıkan sağlık sorunlarının niteliğini de etkiler.

Polikistik böbrek hastalığının, sıklıkla erişkin yaşta ortaya çıktığını sözlerine ekleyen Doç. Dr. Neşe Bıyıklı, “Polikistik Böbrek Hastalığı çocukluk çağında ya da çok ender olarak yeni doğan döneminde de görülebilir. Karında kitle, idrar yolu enfeksiyonu, yüksek kan basıncı ve karaciğer veya pankreas kisti, beyin anevrizması gibi böbrek dışı sorunlar bu hastalığın belirtileri arasındadır.

Ultrason ile her iki böbreğin büyük olduğu ve çok sayıda kist içerdiği görüntülenir. Anne ya da babanın birinde bu hastalık varsa, çocuklarda hastalık olma olasılığı %50'dir. Tanı, aile öyküsü, klinik ve radyolojik inceleme ile konulur.” dedi.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 24877 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim