• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • Ankara 22 °C
  • İstanbul 17 °C
  • Bursa 15 °C
  • Antalya 20 °C
  • İzmir 17 °C

Böbrek taşından korunmak için eşit ve dengeli beslenin

Böbrek taşından korunmak için eşit ve dengeli beslenin
Üroloji Uzmanı Op.Dr. Berk Karataş, taş oluşumunu engellemek için hiçbir yiyecek ve içeceğin fazla miktarda alınmaması gerektiğini,..

Üroloji Uzmanı Op.Dr. Berk Karataş, taş oluşumunu engellemek için hiçbir yiyecek ve içeceğin fazla miktarda alınmaması gerektiğini, eşit ve dengeli beslenmenin taş hastalığı tedavisinde önemli olduğunu söyledi.

Taşın engellenmesi için sadece bazı yiyecek ve içecekleri biraz daha az ya da çok tüketmek gerektiğine işaret eden Op. Dr. Karataş, hamile ve çocuklarda taş tedavisine dikkat edilmesini istedi.

Hamilelik sırasında şikâyete yol açmayan taşlar saptandığında, bu taşların tedavisi doğum sonrasına ertelendiğini belirten Karataş, hamilelik döneminde şikâyete yol açan taşlar (ağrı ) ilaç tedavisi, bol sıvı alınımı ve yatak istirahatı ile tedavi edilmeye çalışıldığını kaydetti. Ağrının geçmemesi ve ateş, bulantı, kusma gibi hayatı tehdit edici durumlar söz konusu ise cerrahi tedavilere geçildiğini vurgulayan Berk Karataş, çocuklarda ise taş hastalığı görüldüğü zaman metabolik araştırma yapmanın ve taşın tedavisi sonrası tekrarlama olasılığının yüksek olduğunun unutulmaması gerektiğini belirtti.

Op. Dr. Berk Karataş, "Çocuklarda en sık görülen şikâyet karın ağrısıdır. Bebeklerde sebepsiz ağlamalar önemlidir. Çocuklarda ilk yapılması gereken en önemli tetkik böbrek ve mesane ultrasonudur. Çocuklarda tedavi erişkinlerdeki gibidir. ESWL yöntemi ameliyat olmadığı için ve tekrar tekrar uygulanabileceği için çocuk hastalarda çok önemlidir." dedi.

Taş oluşumun engellenmesi için de tavsiyelerde bulunan Op. Dr. Berk Karataş, günde en az 2 litre su içilmesi gerektiğini belirterek, greyfurt suyunun taş oluşumunu artırdığını, portakal suyunun ise taş oluşumunu azalttığını kaydetti.

Meyve, sebze ve fibrinli yiyeceklerin mutlaka tüketilmesini isteyen Karataş, ıspanak, kakao, çay, fındık, kepek gibi yiyeceklerde bol miktarda oksalat bulunduğu için bu gıdaların az tüketilmesi gerektiğini vurguladı.

Aşırı C vitamini alınımından kaçınılmasını dile getiren Op. Dr. Karataş, şunları kaydetti: "Hayvansal protein alınımı azaltılmalıdır. Aşırı kalsiyum ve sodyum ( tuz) alınımından kaçınılmalı. Metabolik bozukluğu olan hastalarda kişilerde uygun ilaç tedavileri ihmal edilmemelidir. Taş hastalığı çocuklarda daha fazla olmak üzere bir yıl içinde yüzde 10,5 yıl içinde yüzde 50 tekrar edebilir. Bu yüzden taşı olan hastalar yılda bir kez düzenli böbrek ultrasonu yaptırmalıdırlar. Tedavi de böbreğe en az zarar veren tedavi yöntemini seçmek ve yeniden taş oluşumunu engellemektir."
 

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2251 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim