• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • Ankara 24 °C
  • İstanbul 18 °C
  • Bursa 18 °C
  • Antalya 22 °C
  • İzmir 19 °C

Borç batağındaki üniversite hastaneleri için 25 maddelik 'kurtarma' paketi

Borç batağındaki üniversite hastaneleri için 25 maddelik 'kurtarma' paketi
Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Prof.Dr.Eyüp Gümüş, üniversite hastanelerinin 4.5 milyar TL'ye varan borcu olduğunu belirterek, buna yönelik 25 maddelik paketin gündemde olduğunu söyledi

'Tam Gün' Ocakta 

Tam gün yasasında meydana gelen son gelişmeler hakkında da bilgilendirme yapan Sağlık Bakanlığı Müsteşarı,  ''GATA'dan muayenehanesi olan yaklaşık 70 civarında öğretim üyesi var. Onlara da yılbaşına kadar süre verdik. Yılbaşından itibaren tam gün çalışmayı kabul edenler geçtiler, istemeyenler emekliliklerini istediler ya da muayenehanesinde devam edecekler.'' ifadelerini kullandı.

25 maddelik paket

Eyüp Gümüş, Medimagazin'e yaptığı açıklamada ''Üniversite Hastaneleri ile ilgili Mart ayında Kalkınma, Maliye ve Sağlık Bakanlıkları Müsteşarları ve YÖK'ün katılımı ile Ekonomi Koordinasyon Kurulu( EKK) toplantısı yapıldı. Şuanda üniversitelerin 4,5 milyara yakın borcu var. İşletebilirlik oranları çok düştü ve mal alamıyorlar.  Vatandaşa şu ekipmanı al da ameliyat yapayım diyor.  Ama tabii ki oralarda devletimizin hizmet sunduğu alanlar bununla ilgili bir çalışma yapıyoruz. Önümüzdeki hafta zannediyorum sunulacak.  Burada 25 maddelik bir paketle çıkıyoruz.  Bundan sonra borçlanma olmaması adına çalışmalar ve tam gün ile ilgili de düzenlemeler olabilir.  Çünkü üniversitedeki hocalarımızdan 500’e yakının muayenehanesi var. Üniversitedeki işlerin kötüye gitmesinin nedeni ameliyatların başka yerlerde yapılması.'' şeklinde konuştu.

'Eğitim faaliyetleri döner sermayeden karşılanmayacak'

Eğitim faaliyetlerinin döner sermayeden karşılanmaması için,  Maliye  Bakanlığı ile çalışmalar yapıldığını ifade eden Gümüş,

''Bunlar genel bütçeden ödenecek.  Döner sermaye hizmetten gelen gelirlerin toparlandığı bir havuz olmalı.  Her şeyi o havuzdan karşılarsanız orası kontrol edilemez hale geliyor.  Bir kısım giderler genel bütçeden karşılanacak.'' dedi.

Üniversitedeki eğitim giderlerinin genel bütçeden alınması için YÖK ile çalıştıklarını belirten Gümüş,"Hastanelerin adı hastane değil Sağlık Uygulama Merkezi, bunu ayırabilirsek biz de hastaneleri denetleyebileceğiz. Üniversite hastaneleri için Kamu Hastaneleri Kurumu’na benzer bir koordinasyon merkezinin YÖK bünyesinde kurulmasına çalışıyoruz.'' açıklamalarında bulundu.

'Amacımız Üniversite Hastaneleri ile deneyimlerimizi paylaşmak'

Gümüş, ''Bizim amacımız Üniversite Hastaneleri'nin işletmesini almak değil deneyimlerimizi paylaşmak. Örneğin Suriye vatandaşlarının gelmesi ile global bütçede düzenleme yapıldı.  Biz oturup paramız bu diyoruz ve ona göre hastanelerimizi düzenliyoruz. Otokontrol var ve bunun aynısının üniversite hastanesinde de olması lazım.  Tabii ki eğitim nedeni ile cihaz kapasitesi gerekiyor.  Bunun için Kalkınma ya da Maliye Bakanlığı ek bütçeler verebilir.  Ama bunun dışında geri kalan hizmetler bizim hastanelerimiz ile aynı.'' şeklinde konuştu.

Üniversite Hastanelerine SUT'ta artış

Üniversite Hastanelerin verdiği özellikli hizmetlerin SUT fiyatlarının artırıldığını dile getiren Gümüş, ''Üniversite hastanelerinde sorunlu vakaların SUT fiyatı düşükse bir sorun oluşturuyor.  Örneğin diyabetik ayağa ödenen para 800 TL ama hastane bir ay boyunca o vakaya bakıyor ve ücret 8 bin TL’ye çıkıyor.  Bunlar revize edildi Yaklaşık 300-400 milyon ek kaynak olacak.'' dedi.

Bu haber toplam 2604 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim