• BIST 9530.47
  • Altın 2475.879
  • Dolar 32.52
  • Euro 34.818
  • Ankara 15 °C
  • İstanbul 16 °C
  • Bursa 17 °C
  • Antalya 16 °C
  • İzmir 17 °C

Borçlu üniversiteye fakülte izni yok

Borçlu üniversiteye fakülte izni yok
YÖK, vakıf üniversitelerini yeniden düzenleyen tasarıyı Meclis'e sundu. Buna göre borcu olan üniversite, bölüm ya da fakülte açamayacak.

SAFURE CANTURK

Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK), vakıf üniversitelerinin özel işletmeler tarafından istismar edilmesini önlemek için harekete geçti. Yeni açılan birçok vakıf üniversitesinin 'Mütevelli Heyetini' satışa çıkarak el değiştirdiğini tespit eden YÖK, mütevelli heyet seçimini kendisi yapacak.

TBMM'ye sunulan yasa tasarısında vakıf üniversitelerine mali denetimin yanı sıra, mali durumu iyi olmayanlara da yeni fakülte ve bölüm açmalarına izin verilmeyecek. Ayrıca devlette görev yapan öğretim üyelerinin 'görevlendirme' ile vakıfa geçemeyecekler. Böylelikle YÖK, son 10 yılda sayısı 74'e ulaşan vakıf görünümlü özel üniversitelerin tüm kontrolünü ele alacak.

BORCU OLAN YANDI!

Hükümetin Meclis'e sunduğu 47 maddelik tasarıda, üniversite faaliyetlerini, eğitimini, idari ve mali özerkliğini etkileyecek düzenlemeler de yer alıyor. Düzenlemede, yüksek mali borcu olan üniversitenin yeni bölüm ya da fakülte açma talebi, borcu belli bir seviyeye gelene kadar kabul edilmeyecek.

Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK), vakıf üniversitelerinin istismar edilmesini önlemek için düzenlemeyi sil baştan değiştiriyor. Buna göre vakıf üniversitelerinin mütevelli heyeti YÖK tarafından belirlenecek. TBMM'ye sunulan yasa tasarısıyla bu üniversitelere mali denetim sıkılaştırılırken, finansal problemi olanlara yeni fakülte ve bölüm açma izni verilmeyecek.

BORCUNU AZALT SONRA GEL

Yeni düzenlemede YÖK'ün vakıf üniversiteleri üzerindeki denetleme ve yaptırım yetkileri artırılıyor. YÖK yetkilileri bu düzenlemeyi vakıf üniversitelerinin talepleri doğrultusunda gerçekleştirdiğiklerini belirtti. Yeni düzenlemeyle memur statüsündeki görevliler, vakıf üniversitelerinde görev alamayacak. Yetkililer, mevcut düzenlemede yer alan, YÖK'ün uyarı ya da yaptırım uygulamadan doğrudan faaliyet durdurma hakkının kaldırıldığını da açıkladı. Yeni düzenlemeyle kapatmadan önce denetim, uyarı ve çeşitli yaptırımlar devreye girecek. Örneğin yüksek mali borcu olan üniversitenin yeni bölüm ya da fakülte açma talebi borcu belli bir seviyeye gelene kadar kabul edilmeyecek.

ÜNİVERSİTELER BORÇ BATAĞINDAN KURTULSUN

YÖK yetkilileri, şu bilgileri verdi: "Vakıf üniversitelerinin birçoğu borç batağında. Şirketin mali durumu sıkıntıya girince üniversite de iflas ediyor. Birçok sağlık kurumu vakıf üniversitelerinin mali borç durumlarını istismar ederek tıp fakültesine bağlı özel hastane açıyor. Üniversite hastanesi olma imkanından yararlanıyorlar. Bu düzenleme vakıf üniversitelerinin özel sektöre peşkeş çekilmesinin önüne geçilmesini hedefliyor."

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2956 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim