• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • Ankara 11 °C
  • İstanbul 12 °C
  • Bursa 12 °C
  • Antalya 17 °C
  • İzmir 14 °C

Botox Nedir ve Ne İçin Kullanılır?

Botox Nedir ve Ne İçin Kullanılır?
Kırışıklık tedavisi olarak da bilinen botox, Clostridium Botulinum adı verilen bakteri tarafından elde edilmektedir.

Bu tedavi sadece estetik amaçlı yapılmamaktadır. Daha çok yüzdeki kırışıklıkları gidermede kullanılan bir tedavi yöntemi olarak biliniyor olsa bile son zamanlarda koltukaltı terlemeleri için de bir tedavi yöntemi olarak kullanılmaktadır. Sağlık amaçlı yapılan tedavilerde, kırışıklık için yapılan tedavilere göre daha yüksek bir doz uygulanmaktadır. Sağlık tedavisi olarak makat çatlağı gibi fizik tedavilerinde de artık kullanılmaya başlanmıştır.

Tedavinin Uygulanması Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Botox tedavisi, sinirlere uygulanan bir tedavi yöntemidir. Bu sayede sinirler ile uyarılan kaslar arasında oluşan iletimi geçici bir süreliğine durdurmaktadır. İlaç hangi bölgeye uygulanıyor ise sadece o bölgede etkili olmaktadır. Vücudun diğer kas yapısına herhangi bir etkisi olmamaktadır. Tedavi uygulandıktan 48 ile 72 saat süre içerisinde etkisini göstermeye başlar ve 10-14 gün içerisinde ilaç büyük oranda etkisini gösterir. Kırışıklık tedavisi olarak yapılan uygulamalarda tedavinin etkisi 4.5-6 ay kadar sürebilmektedir.

Uygulama tekrarlandığı takdirde bu süre 8-10 aya kadar uzayabilmektedir. Koltukaltı tedavilerinde yapılan ilk uygulamanın ardından terleme problemini 10-12 ay süre içerisinde düzene sokar. Uygulama tekrarlandığında etkisi 16-18 aya kadar uzayabilmektedir. Düzenli olarak botox uygulaması yaptıran kişiler düzenli aralıklarla yaptırdıklarından kırışıklıkları oluşturan kaslarda bir zayıflama meydana gelir ve bu da zaman geçtikçe etki süresinin uzamasını sağlar ve iki uygulama arasında süre da uzamaya başlar. Tedaviyi uygulamayı bırakıldığı takdirde kırışıklıklarda herhangi bir ilerleme meydana gelmez. Çünkü mimik kaslarda bir zayıflama meydana geldiğinden kırışıklıklar azalmış olacaktır.

Hangi Durumlarda Tedavi Uygulanmaz?

Dr. Buket Yıldırım, uygulanan bu tedavinin sinir sistemine etki eden bir tedavi yöntemi olduğunu bu nedenle de sinir-kas hastalığı olan kişilere, hamile bayanlara ve emziren annelere botoks uygulanmasının yapılmasının sakıncalı olduğunu belirtmektedir. Her sağlık uygulamasında olduğu gibi bu tedavide de yan etkiler olabilmektedir. Uygulamanın yapılmasından sonra kısa bir süreliğine uygulama yapılan bölgelerde kızarıklık veya kabarıklık meydana gelebilir. Fakat bunlar geçici yan etkiler olup 24-48 saat arasında etkisini kaybeder. Bazı hastalarda geçici süreliğine de olsa şişlik veya morarma gibi etkiler de görülebilir.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Bu haber toplam 4222 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim