Kanal, ALS olarak bilinen ağır bir sinir sistemi hastalığına yakalanan ve geçen aralık ayında İsviçre’de ötanazi kliniği Dignitas’ta kendi isteğiyle yaşamına son veren 71 yaşındaki İngiliz milyoner Peter Smedley’nin ölüm yolculuğunu dakika dakika yayınladı.
“Ölümü seçmek” isimli bir saatlik belgeselde Smadley, eşi ile birlikte Dignitas kliniğine gidiyor. Burada ilerleyen hastalığı nedeniyle ölümü tercih ettiğini anlatıyor Klinikte kendisine verilen ilacı içen Smadley, önce “Bunun bir zararı yok galiba” diyor. Ancak bir süre sonra kendinden geçmeye başlıyor. Yüzü kızaran ve nefes alması zorlaşan Smadley, yanındaki eşi ve doktorundan su istiyor. Su getirilmeyince yalvarmaya başlayan yaşlı adamı, doktor sarılarak teselli etmeye çalışıyor. Eşi Christine’a dönerek, onu son kez öpen Smadley’nin son sözü ise “Güçlü ol sevgilim” oluyor. 60 yaşındaki Christine ise “eşine yardım edip İngiliz yasalarına göre suçlu durumuna düşmemek için” olayı sadece izliyor.
'ÖTANAZİ NORMALLEŞTİRİLİYOR'
Vatan'ın haberine göre, milyonlarca kişiyi ekran başına toplayan belgesel, yüzde 6.7 izlenme payıyla gecenin en fazla izlenen üçüncü programı oldu. Ancak belgeselin yayınlanmasının ardından BBC büyük tepki topladı. Kanala binden fazla şikayet telefonu gelirken, İngiliz basını BBC’yi “ötanaziyi normalleştirmek ve romantik bir şekilde yansıtmakla” suçladı.
Sağlık vakfı CARE’in yöneticisi Nola Leach de “İnsanların toplanıp birinin öldürülmesini izlediği günleri çoktan geride bıraktık sanıyordum” diyerek kanala çıkıştı. BBC yöneticisi Emma Swain ise “Programın amacı sadece bu konuya dikkat çekmek ve tartışma yaratmaktı. Filmin tek taraflı olduğuna dair eleştiriler alıyoruz. Bunu yanlış buluyorum. Bu film başka bakış açılarını da yansıtmıştır” dedi.
ÖLMEK 12 BİN 500 DOLAR
İsviçre’nin Zürih kentindeki Dignitas, 1998’de kuruldu. İsmi Latince ‘onur’ anlamına geliyor. Sloganı da, ‘Onurunla yaşa, onurunla öl’. İsviçre yasalarına göre kendi çıkarı olmadıkça bir insanın, diğer bir insanın intihar etmesine yardımcı olması suç değil. Klinik, ‘dernek’ statüsünde çalışıyor, çalışanlar “gönüllü” olarak gösteriliyor ve para almıyor. Ölmek isteyen kişi, isteğini ve hiçkimsenin baskısı altında olmadığını yazılı ve imzalı olarak beyan ediyor. Hasta imza atamayacak durumdaysa, isteği sesli olarak videoya kaydediliyor. Klinik ötanazilerde masraf olarak 6 bin dolar alıyor. Eğer cenaze işlemleri isteniyorsa, bu meblağ 12 bin 500 dolara çıkıyor.
Dignitas’ın bugüne kadar 1000’e yakın kişinin ölmesine yardım ettiği sanılıyor. Doktorlar, hastalarına önce uyuşturucu özelliği olan bir ilacı aşırı dozda veriyor. Bu ilaç suya ya da meyve suyuna karıştırılıyor. İlacı içtikten ölümün gerçekleşmesi 45 dakika sürüyor.
'TARTIŞILMALI'
Dokuz Eylül Üniversitesi Adli Tıp Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erdem Özkara, ötanazinin Türkiye’de tartışılmadığını söyledi. Özkara, “Herkes elindeki verilerle oturup konuşmalı. Ötanazi cinayete eşdeğer görülüyor. Ölümüne dek dayanılmaz acılar çekecek kişilerin durumu görmezden gelinmemeli. 2004’teki araştırmamızda hekimlerin yüzde 19’unun ötanazi isteğiyle karşılaştığını tespit ettik” dedi.
Bu görüntüler İngiltere'yi ayağa kaldırdı!

İngiliz yayın kuruluşu BBC, önceki akşam yayınladığı belgeselle büyük bir tartışma başlattı.
Kaynak: 
Bu haber toplam 4565 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
SON EKLENEN GALERİLER
Diğer Haberler
Sağlık Bakanlığı otizmli çocuklar için tarama ve destek programlarını güçlendiriyor“Dünya Otizm Farkındalık Günü” kapsamında Sağlık Bakanlığı verilerine göre, erken tanı ve müdahale ile otizm spektrum bozukluğu olan çocuklara kapsamlı destek sağlanıyor.
Yalova merkezli 11 ilde sahte psikoteknik rapor operasyonu: 29 gözaltıYalova Cumhuriyet Başsavcılığı, iş yerleri ve ehliyet işlemleri için sahte psikoteknik rapor düzenlediği iddia edilen şüphelilere yönelik operasyon düzenledi. 29 kişi gözaltına alındı.
Bacağını kaybetti, umudunu kaybetmedi: Gökhan Daş doktor olduGeçirdiği trafik kazasında bacağını kaybeden Gökhan Daş, kendisini tedavi eden doktordan etkilenerek hekim olmaya karar verdi. Yıllar süren azim ve mücadelenin ardından tıp fakültesinden mezun olan Daş, ilham veren hikayesiyle dikkat çekiyor.
Eski hemşire Elif Çelik evinde ölü bulunduMardin’de yaşayan eski hemşire Elif Çelik, yakınlarının haber alamaması üzerine evinde hareketsiz halde bulundu. Çelik’in kesin ölüm nedeni yapılacak otopsi sonrası netleşecek.
Kalbi iki kez duran hasta hayata döndü: 112 ekiplerinin büyük başarısıÇankırı’da yaşayan Abdülkerim Akpınar, geçirdiği iki kalp krizinde kalbi durmasına rağmen 112 ekiplerinin müdahalesiyle iki kez hayata döndürüldü. Tedavi sürecinin ardından sağlığına kavuşan Akpınar, yaşadığı süreci “mucize” olarak nitelendirdi.- 16:45 - Sağlık Bakanlığı otizmli çocuklar için tarama ve destek programlarını güçlendiriyor
- 16:18 - Yalova merkezli 11 ilde sahte psikoteknik rapor operasyonu: 29 gözaltı
- 15:44 - Bacağını kaybetti, umudunu kaybetmedi: Gökhan Daş doktor oldu
- 15:42 - Eski hemşire Elif Çelik evinde ölü bulundu
- 15:34 - Kalbi iki kez duran hasta hayata döndü: 112 ekiplerinin büyük başarısı
- 14:54 - SGK geri ödeme listesi genişletildi: 72 ilaç daha kapsama alındı
- 14:41 - İzmir’de öğrencilerden anlamlı dokunuş: Onkoloji servisinin duvarları umutla renklendi
- 14:31 - Yalvaç’ta göğüs hastalıkları kliniği yeniden hizmette: Sevk ihtiyacı azaldı
- 14:28 - Girişimsel radyolojiyle “bıçaksız ameliyat” dönemi: Birçok hastalıkta yeni tedavi imkanı
- 14:19 - İlaç raporlarında süre doldu: 6,6 milyon kişi yenileme yapmadı
- 14:10 - YÖK’ten doğum yapan lisansüstü öğrencilere ek süre düzenlemesi
- 15:19 - Kazada hayatını kaybeden sürücü, görev yaptığı kurumda düzenlenen törenle son yolculuğuna uğurlandı.
- 15:18 - Sağlık ve sosyal hizmetler tek çatı altında: Yeni protokol imzalandı
- 15:15 - Gazi Yaşargil adına uluslararası ödül: Genç beyin cerrahları İstanbul’da buluşacak
- 15:13 - Alkollü sürücünün çarptığı tıp öğrencisi Yaren Mercan hayatını kaybetti
- 15:09 - Kapalı Baypasla 24 Saatte Ayağa Kalktı: “Koşsam Koşacağım”
- 15:08 - Sirkadiyen Ritim Uyarısı: Uyku Düzeni Bozulursa Alzheimer Riski Artıyor
- 15:06 - 8 Yıllık Ağrıya 1,5 Saatlik Operasyon: Mesane ve İdrar Yolundan Yarım Kiloluk Taş Çıkarıldı
- 17:41 - Türkiye’de Doğum İzinleri Uzuyor: Anneler 24 Hafta, Babalar 10 Gün İzin Hakkına Sahip Olacak
- 17:35 - Sağlık Çalışanlarına Akademik Eğitim: Bilimsel Araştırma ve Yayın Becerileri Geliştiriliyor
- 17:31 - Ruh Sağlığına Erken Müdahale Önemli: Psikiyatrik Başvuru Çözümün İlk Adımı
- 17:30 - Mart ayı doğum yardımı ödemeleri hesaplara yattı
- 17:28 - Ev Kazaları: Kimyasal Maddeler Çocuklar İçin Hayati Risk Oluşturuyor
- 17:26 - Rize’de Küçük Polen’in Burnundan 2 Yıldır Kalan Metal Cisim Çıkarıldı
- 17:23 - Eskişehir’de Yeni Tüberküloz Laboratuvarı Hizmete Açıldı
- 17:22 - DSÖ: Lübnan’da Sağlık Çalışanlarına Yönelik Saldırılarda Ölü Sayısı Artıyor
- 17:01 - Hepatit D’ye Karşı İlk Monoklonal Antikor Tedavisi Çin’de Uygulanmaya Başlandı
- 16:54 - Ankara’da antibiyotik sonrası alerjik reaksiyon: 5 yaşındaki çocuk yüzde 98 engelli kaldı
- 13:54 - Kadın doğumda çığır açan yöntem: Ototransfüzyon
- 13:48 - Uzmandan Uyarı: Şiddetli Adet Sancısı Normal Değil, Endometriozis Belirtisi Olabilir
- 13:46 - Erzurum’da Eczaneye Kundaklama Girişimi: Şüpheli Meslektaşı Çıktı
- 17:04 - Ankara’da Tüberkülozla Mücadele Sempozyumu: Erken Teşhis ve Koruyucu Sağlık Vurgusu
- 16:52 - Galata Kulesi Kırmızıya Büründü: Multipl Miyelom Farkındalığı İçin Özel Etkinlik
- 16:49 - Restoranda Hayat Kurtaran Müdahale: Heimlich Manevrasıyla 1,5 Yaşındaki Bebek Kurtarıldı
- 16:47 - Yunanistan’da Hastanelerde Nöbet Krizi: Doktorlardan Sisteme Tepki
- 16:45 - Uzmandan Kritik Uyarı: Ağrı Kesiciler Kalp Krizini Tetikleyebilir
- 16:34 - İnmede Erken Müdahale Hayat Kurtardı: 13 Günlük Tedaviyle Sağlığına Kavuştu
- 16:33 - Uzman Uyardı: Çocuklarda Karın Ağrısını Hafife Almayın, Apandisit Hayati Risk Taşıyor
- 16:31 - Doğum İznindeki Asistan Doktora 10 Milyon Dolarlık Tazminat: ABD’de Emsal Karar
- 16:29 - Adana’da Küçük Aren’in Yaşam Mücadelesi: 2,9 Milyon Dolarlık Tedavi İçin Destek Bekleniyor
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Ve burası da bir devlet hastanesi
14 soruda Koronavirüs hakkında kendinizi test edin...
Gilaburu meyvesi kanserden koruyor
Endonezya’daki deprem: Ölü sayısı bin 203'e yükseldi
12345678
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim






































