• BIST 9079.97
  • Altın 2312.596
  • Dolar 32.3422
  • Euro 35.1028
  • Ankara 19 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Bursa 21 °C
  • Antalya 18 °C
  • İzmir 22 °C

Bu hastalıkla mücadelede yıllık harcama 400 milyon lira

Bu hastalıkla mücadelede yıllık harcama 400 milyon lira
Sosyal Güvenlik Kurumunca yetersiz beslenme nedeniyle organlarda fonksiyon bozukluğu oluşması anlamına gelen malnütrisyon konusunda toplumsal farkındalık oluşturmak amacıyla proje başlatıldı.

Sosyal Güvenlik Kurumunca (SGK), "yetersiz beslenme nedeniyle organlarda fonksiyon bozukluğu oluşması" anlamına gelen malnütrisyon konusunda, toplumsal farkındalık oluşturmak için "Yaşam için Kalori, Sağlık için Koşu" Projesi başlatıldı. Proje kapsamında, 30 atlet Ankara'dan Şanlıurfa'ya Malnütrisyon Meşalesi taşımak üzere yola çıktı.

SGK Başkan Vekili Murat Yazıcı, SGK'da düzenlenen projenin tanıtım toplantısında, zamanında, kaliteli, sürdürülebilir ve güvenli bir sağlık sistemini vatandaşlara sunabilmeyi amaçladıklarını söyledi.

Kurumun, koruyucu sağlık politikalarına ilişkin çalışmaları kapsamında yetersiz beslenme (malnütrisyon) nedeniyle ortaya çıkan hastalıklarla mücadele noktasında "Yaşam için Kalori, Sağlık için Koşu" Projesini hayata geçirdiklerini vurgulayan Yazıcı, şunları kaydetti:

"Malnütrisyon, yetersiz beslenme nedeniyle, dokuların asıl gereksinimi olan makro veya mikro besin öğelerinden yoksun kalması sonucunda yapısal eksikliklerin ve organlarda fonksiyon bozukluklarının ortaya çıkması olarak tanımlanmaktadır. Türkiye'de tıbbi müdahale gerektiren malnütrisyon hastası sayısı 2013 verilerine göre nüfusumuzun binde beşidir. 2015 itibarıyla tedavi alan malnütrisyonlu hasta sayımız yaklaşık 400 bindir. Bu hastaların çok büyük bir kısmını çocuklar oluşturmaktadır. 400 bin malnütrisyonlu hastanın 360 bini 15 yaşın altındadır."

-Hastalıkla mücadelede yıllık harcama 400 milyon lira

Sağlık kuruluşlarının yanı sıra kişilerin doğru beslenmesine yönelik girişimlerde bulunulaması durumunda malnütrisyonla etkin mücadelenin mümkün olmayacağının altını çizen Yazıcı, şöyle devam etti:

"Bu kapsamda gerçekleştirdiğimiz çalışmaya göre, Sosyal Güvenlik Kurumu 2013 için malnütrisyon tanısıyla yapılan başvurulara 88 milyon liralık tedavi harcaması yapmıştır. Ayrıca ayaktan malnütrisyon hastalarının tedavisi için ve oral beslenme destek ürünlerine de 303 milyon liralık ödemede bulunulmuştur. Kısaca malnütrisyonun doğrudan maliyetinin 400 milyon lira olduğunu söyleyebiliriz. Ülkemizde malnütrisyona karşı verilecek başarılı mücadele ile sağlıklı nesiller yetişmesine katkı sağlanacaktır."

Projeye sponsor olan Abbott'un Genel Müdürü Elba Revira ile Türkiye Atletizm Federasyonu Başkanı Fatih Çintimar da konuşmalarında projeye destek vermenin mutluluğunu yaşadıklarını dile getirdi.

-Atletler yola çıktı

Konuşmaların ardından Malnütrisyon Meşalesi taşıyan 30 atlet, SGK önünden yola çıktı. Atletler, Aksaray, Konya, Niğde, Mersin, Adana, Osmaniye ve Gaziantep'i takiben 10 Nisan'da Şanlıurfa'ya ulaşacak. 12 Nisan'da ise Şanlıurfa'da gerçekleştirilecek etkinlik kapsamında, koşu, de halk yürüyüşü düzenlenecek.

Proje kapsamınında elde edilen bağışlar, malnütrisyon sorunu yaşayan çocuklara gıda maddesi yardımı olacak.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2974 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim