• BIST 9716.77
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • Ankara 17 °C
  • İstanbul 15 °C
  • Bursa 13 °C
  • Antalya 21 °C
  • İzmir 15 °C

"Bu kadar titiz fatura incelemeleri yapılırken böyle bir yolsuzluğun yapılması mümkün değil"

"Bu kadar titiz fatura incelemeleri yapılırken böyle bir yolsuzluğun yapılması mümkün değil"
Özel Hastaneler Platformu Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Mustafa Enis Arabacı, bazı yayın organlarında yer alan, ‘Özel hastaneler SGK’yı yoğun bakımla dolandırmışlar’’ haberine tepki gösterdi.

Dr. Arabacı, çok ciddi fatura incelemeleri yapılırken böyle bir yolsuzluğun yapılmasının mümkün olmadığını belirterek, ‘’Özel Hastaneler Platformu olarak üyelerimizi ve özel sağlık sektörüne emek veren ve dürüst çalışan bu kadar büyük ve ciddi bir sektörün zan altında bırakılmasını doğru bulmuyoruz’’ dedi.

Özel Hastaneler Platformu Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Mustafa Enis Arabacı, yaptığı yazılı açıklamada şunları kaydetti:

31 Ekim 2012'de gazetelerde ve internet sitelerinde "SGK'yı yoğun bakımla dolandırmışlar" şeklinde haber yer almıştır. Haberin alt başlığında da "Özel hastaneleri ve eczaneleri mercek altına alan Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), devletin nasıl hortumlandığını ortaya çıkardı" denilmektedir. Metnin içinde "bazı hastanelerin 2. ve 3. basamak yoğun bakım yatağı olmadığı halde 94 özel hastanenin 2. ve 3. basamak yoğun bakım işlem bedellerine ait toplam 4 milyon 72 bin lirayı SGK'ya fatura ettiği belirlendi." ifadesi yer almaktadır. Bu haber bu haliyle bütün ülke kamuoyundaki tüm özel hastaneleri töhmet altında bırakmaktadır. SGK'da, bu haber metnini hazırlayanlar da, bizlerde bilmekteyiz ki böyle bir yolsuzluk yoktur, böyle bir yolsuzluk olması bu kadar fatura incelemesi yapılırken mümkün değildir. Ayrıca usülsüzlük yapan kurumların denetimi ve disiplini de yine SGK'nın uhdesindedir.

Bilindiği üzere; SGK Başkanlığı tarafından 05.07.2011 tarihinde yayınlanan "Fatura İnceleme ve Değerlendirmeleri Hakkında Duyuru" metninde belirtildiği şekilde, "Halen yoğun bakım düzey tespiti tescili yapılmayan veya tescil aşamasında olan sağlık hizmet sunucularının yoğun bakım tedavi faturalarının geri ödemesinde dikkate alınmak üzere Sağlık Bakanlığına görüş sorulmuş olup, anılan görüşte; "… Personel durumu ve fiziki şartların yetersizliği nedeniyle tescili yapılamayan hastanelerce yürütülen yoğun bakım tedavi faturalarının geri ödenmemesi durumunda buralarda verilen hizmetlerin sekteye uğrayacağı düşünülmektedir. Bu nedenle henüz tescil işlemleri tamamlanmamış olan yoğun bakım ünitelerinde verilen sağlık hizmetlerinin sorumluluğu ünite sorumlusu uzman tabibe ait olmak üzere, epikrizde belirtilen hizmet basamağı üzerinden geri ödeme yoluna gidilmesinin uygun olacağı mütalaa edilmektedir" denildiğinden,

Yoğun bakım tescili yapılmamış sağlık hizmet sunucularının yoğun bakım faturalarının Sağlık Bakanlığının görüşü doğrultusunda ödenmesi,

İleride basamak tescili yapıldığında ödemelerde dikkate alınacak basamak değerinin tescil tarihinden itibaren geçerli sayılması,... gerekmektedir. " denilmektedir.

Bu duyuruya istinaden sözkonusu yoğun bakım hizmetleri hastalarımıza verilmekte, yani hastalarımız faturalandığı söylenen yoğun bakım hizmetlerini almakta, bu hizmetler epikrizde belirtilen ve SGK’ca denetlenen hizmet basamağı üzerinden fatura edilmekte ve bu faturalar SGKnın ilgili birimlerince titizlikle incelenip onaylanarak geri ödenmektedirler.

Özel Hastaneler Platformu olarak üyelerimizi ve özel sağlık sektörüne emek veren ve dürüst çalışan bu kadar büyük ve ciddi bir sektörün zan altında bırakılmasını doğru bulmuyoruz. Sektörde sadece bizlerin değil bütün paydaşların diğerlerine karşı hakkaniyetli ve özenli olmasını beklediğimizi kamuoyuyla paylaşmak istiyoruz."

Bu haber toplam 6456 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim