• BIST 9878.09
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • Ankara 26 °C
  • İstanbul 20 °C
  • Bursa 21 °C
  • Antalya 28 °C
  • İzmir 23 °C

Bu kez vatandaş gazlayacak. Peki 'Biber gazı'nın zararları neler?

Bu kez vatandaş gazlayacak. Peki 'Biber gazı'nın zararları neler?
Polisin kullandığı biber gazı için vatandaşa izin çıktı. Kapkaç, gasp, hırsızlık gibi olaylara maruz kalanlar artık çantalarındaki biber gazı spreyleriyle kendilerini koruyabilecek.

PTT Bank’larda personelin soygundan korkup biber gazı kullanımına onay vermeyen Emniyet, iki yıl sonra bu kez farklı bir karara imza attı. Polis, gaz spreylerinin vatandaşlar tarafından taşınmasına izin verdi. Böylece polisin asayiş ve toplumsal olaylarda kullandığı biber gazları artık vatandaşa serbest oldu. Kapkaç, gasp, hırsızlık, yankesicilik, tecavüz, sarkıntılık gibi olaylara maruz kalanlar artık çantalarında taşıyabilecekleri biber gazı spreyleri ile kendilerini savunabilecek.

SPREYE ENGEL YOK

PTT’lerde yaşanan soygunlar nedeniyle personel 2009 yılında Emniyet’ten biber gazı izni istemişti. Ancak o yıllarda bu teklif gişememurlarının biber gazı kullanma konusunda eğitimlerinin olmadığı gerekçesiyle kabul edilmemişti. Durumu tekrar inceleyen Emniyet GenelMüdürlüğü yetkilleri yaptıkları yazılı açıklamada “Biber gazlarının taşınmasını izne bağlayan veya açıkça yasaklayan bir hükmün bulunmaması nedeniyle gaz spreylerinin vatandaşlarca taşınmasında engel yoktur” dedi.

DENETİM YAPILMALI

Ancak bu yeni karar sağlık riskini de beraberinde getirince tartışmalara neden oldu. Çünkü herhangi bir yanlış anlaşılmadan kaynaklanan sprey sıkımındamasum bir vatandaş da gazdan etkilenebilir. Güvenlik Daire Başkanlığı bu konudaki görüşünü şöyle açıkladı: “Göz yaşartıcı kimyasal maddelerin, yaşlı, hamile ve kalp rahatsızlığı olan vatandaşlarımıza tatbik edilmesi durumunda kötü sonuçlar ortaya çıkabilir. Bu yüzden sprey taşınması veya kullanılması mutlaka denetim altına alınmalı.”

PTT BANKA iZiN ÇIKMADI

Ülke çapındaki 3 bin 815 PTT şubesinde posta, banka ve lojistik hizmeti veren 4 bin civarında personel çalışıyor. Son 5 yılda 400’ü aşkın PTT’de silahlı soygun ve gasp olayı yaşandı. PTTGenel MüdürüOsman Tural, 2009’da İçişleri Bakanlığı’na verdiği dilekçede gasp ve soygun girişimleri nedeniyle gişe görevlilerinin biber gazı kullanmasını istemiş ancak kabul edilmemişti.

Bugün

Bu kimyasalların sağlığa etkileri üzerine yapılan çok az sayıda araştırmanın sonuçları ise ürkütücü görünüyor:

1. Bu maddelerin akut etkileri arasında gözlerde ağrı, yanma hissi, aşırı göz yaşarması, gözkapaklarının kapanması, görme problemleri, deride kızarıklık, dermatit, egzema, baş ağrısı, baş dönmesi, kusma, pulmoner ödem, akut solunum yetmezliği, hipotansiyon, göğüs ağrısı sayılıyor.

2. Eğer maruz kalan kişilerin astım, kronik akciğer hastalığı, hipertansiyon veya kardiyovasküler hastalığı varsa bu semptomlar çok daha belirgin görülüyor, hatta ölüme neden oluyor. Askeri medikal araştırmalarda şimdiye kadar saptanmamış anevrizması bulunan 30'lu yaşlardaki insanların özellikle risk altında olduğu belirtiliyor

3. Bu maddelerin, uzun dönemde kansere ve doğum defektlerine yol açabilecek kromozomal bozukluklara neden olabileceği iddia edilmekle birlikte, bu etkilere dair yeterli kanıt bulunmuyor. Yeterli kanıt bulunmaması hem araştırmaların yetersizliğinden hem de varolan az sayıdaki yayının askeri tıbbi araştırmalar kapsamında yapılması nedeniyle gizli kalmasından kaynaklanıyor.

Sağlıklı insan için bu kimyasal silahların etkileri kısa süreli ve geçicidir. Fakat bazı insanlarda bu etkiler daha uzun sürebilir ve yaşamı tehdit edici boyutlara ulaşabilir.

Birinci derecede risk taşıyan gruplar ise şunlar:

* Astım, amfizem, pnömoni gibi solunum sistemi hastalıkları olanlar

* Çocuk ve yaşlılar gibi vücut savunma sistemi zayıf olanlar

* Vücudun savunma mekanizmalarını zayıflatan kronik hastalıkları olan kişiler

* Gebeler, deri ve göz hastalıkları olanlar

* Kontakt lens takanlar

Sağlık Aktüel

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3782 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim