• BIST 10973.48
  • Altın 5775.318
  • Dolar 42.5192
  • Euro 49.5708
  • Ankara 9 °C
  • İstanbul 17 °C
  • Bursa 14 °C
  • Antalya 14 °C
  • İzmir 14 °C

Bunama tedavisinde kullanılan ilaçlar böbrekleri olumsuz etkiliyor

Bunama tedavisinde kullanılan ilaçlar böbrekleri olumsuz etkiliyor
Bunama hastalığının tedavisi sırasında kullanılan bazı ilaçların, böbrekler üzerinde olumsuz etkileri olduğu belirtildi.

Toronto Klinik Değerlendirme Bilimleri Enstitüsü ve London Lawson Sağlık Bilimleri Merkezi'ndeki bilim insanlarının ortak çalışmasının sonuçları, ABD'de yayımlanan Annals of Internal Medicine isimli bilimsel derginin son sayısında yer aldı.

"Atipik antipsikotik grup" ilaçlar üzerinde yapılan çalışma, 65 yaş ve üstü 100 bin yetişkin üzerinde Haziran 2003 ve Aralık 2011 tarihleri arasında yürütüldü.

Araştırmacılardan Amit Garg, çalışma sonucunda, bunama hastalarında görülen saldırganlık ve ajitasyon belirtilerini kontrol etmek için verilen "ketiapin" ve "risperidon" ağırlıklı ilaçları ilk defa alan kişilerde böbrek rahatsızlıklarının ikiye katlandığını saptadıklarını söyledi.

Bunama ve ruhsal sorun yaşayan hastalar için bu ilaçların kullanımının son çare olarak düşünülebileceğine dikkati çeken Amit Garg, bu tür ilaçların verildiği hastaların yakın takibe alınması gerektiği belirtti. Garg, tedavi listesinde bu ilaçların yerini alacak, bu tür yan etkiler içermeyen yeni ilaçlar için araştırma yapılmasını önerdi.

Bu haber toplam 2934 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
    12345
    Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim