Bilirkişi Raporu: Soğutma Sistemindeki Antifriz Kullanma Suyuna Karıştı
Olayın ardından hazırlanan detaylı bilirkişi raporunda, soğutma sistemindeki mekanik besleme cihazının baypas hattının açık unutulması ve hidrofor sistemindeki arıza sebebiyle oluşan ters akış neticesinde, soğutma sistemindeki etilen glikol (antifriz) içeren suyun doğrudan diyaliz ünitesinin kullanma suyuna karıştığı tespit edildi.
Üç Kişinin Ölümüne İlişkin Ek Kovuşturmaya Yer Olmadığı Kararı Verildi
Soruşturma sürecinde Adli Tıp Kurumu tarafından hazırlanan raporlarda; hayatını kaybeden hastalar Saniye Aksöz, Amina Abas Jama ve Osman Ali Gönüllü'nün kanlarında etilen glikol maddesine rastlanmadığı ve ölümler ile olay arasında doğrudan bir illiyet bağı kurulamadığı belirtildi. Bu gerekçeyle 3 hastanın ölümüne ilişkin takipsizlik kararı verilirken, zehirlenmeye bağlı olarak yaşamını yitiren Mustafa Demir (70) ile yaralanan 12 mağdura yönelik 4 şüpheli hakkında kamu davası açıldı.
Sanıklar Haklarındaki Suçlamaları Reddetti
Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen ilk duruşmada savunma yapan tutuksuz sanıklar mühendisler G.A.S. ve Y.A. ile teknik personel İ.S. ve M.C., olayda herhangi bir kusurlarının ve sorumluluklarının bulunmadığını öne sürdü. Mühendisler projedeki sonradan yapılan değişikliklerden sorumlu olmadıklarını iddia ederken, teknisyenler ise kendilerine arıza durumunda müdahale eğitimi verilmediğini belirterek beraatlerini talep etti.
Mağdur İfadesi: "11 Gün Yoğun Bakımda Kaldım, 6 Ay Yürüyemedim"
Duruşmada söz alan mağdurlardan S.İ.Ş., olay günü diyaliz sonrası fenalaştığını ifade ederek; "11 gün yoğun bakımda kaldım. Beynimde ödem oluştu, epilepsi nöbeti geçirdim ve tendon kopması nedeniyle 6 ay yürüyemedim. Şikayetçiyim" dedi. Mahkeme heyeti, dosyadaki eksiklerin giderilmesi için duruşmayı ileri bir tarihe erteledi.












































