• BIST 9704.31
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • Ankara 28 °C
  • İstanbul 23 °C
  • Bursa 25 °C
  • Antalya 29 °C
  • İzmir 24 °C

Bütçesini aşan özel hastaneye ödenek yok

Bütçesini aşan özel hastaneye ödenek yok
Tasarruf tedbirleri kapsamında öncelikli bir yeri olan sağlıkta, hastanelerle ilgili olarak ödenek sınırı uygulamasının genişletilmesi de gündemde. Global bütçeleme adı verilen sistemde, her ayın sağlık ödemesi baştan ortaya konuluyor ve rakamı aşan tutar

Tasarruf tedbirleri kapsamında öncelikli bir yeri olan sağlıkta, hastanelerle ilgili olarak ödenek sınırı uygulamasının genişletilmesi de gündemde. Global bütçeleme adı verilen sistemde, her ayın sağlık ödemesi baştan ortaya konuluyor ve rakamı aşan tutarı hastaneler alamıyor.

Halen kamu hastaneleri için uygulanan global bütçelemenin özel hastaneleri de kapsayacak şekilde genişletilmesi tartışmaya açıldı. Sistemin yaşama geçirilmesi durumunda, hastane giderlerinin disipline edilebileceği öngörülüyor.

2009 ve 2010 yılları için yapılan mali disiplin çalışmaları sırasında, sağlık öncelikli bir alan olarak öne çıkıyor. Bu alanda atılabilecek adımları değerlendiren bürokrasi, global bütçeleme uygulamasını da mercek altına aldı. Global bütçelemede, önceden öngörülmüş bir bütçe söz konusu oluyor. Buna göre Sağlık Bakanlığı'na tedavi ve ilaç giderleri için belli bir bütçe tahsis ediliyor. Her ayın sağlık ödemesi baştan ortaya konuyor ve Maliye Bakanlığı o tutardaki ödeneği serbest bırakıyor. Acil ve zaruri hallerde ise aylık bütçenin dışına çıkılabiliyor. Global bütçeleme ile sağlık harcamalarında her ay bütçe ödeneklerine göre hareket ediliyor ve bu yolla harcamalarda disiplin sağlanması öngörülüyor. Halen Sağlık Bakanlığı'na bağlı hastaneler için global bütçeleme sistemi uygulanıyor. Sağlık Bakanı Recep Akdağ da, Sosyal Güvenlik Kurumu'yla imzaladıkları protokolle 2 yıldır global bütçeleme uyguladıklarını ve söz konusu sistem nedeniyle gereksiz yere fatura yazılmasının mantığının kalmadığı yönünde açıklamaları zaman zaman yapıyor. 

Sistem genişleyebilir

Sağlık alanında yapılan bu uygulamanın diğer hastanelere de yaygınlaştırılmasının olası sonuçları üzerinde çalışılıyor. Sistemin kabul görmesi durumunda tüm hastanelerde global bütçeleme uygulanacak, böylece hastanelere ayrılan payda öngörülmeyen artışların önüne geçilmiş olacak. Bir başka deyişle özel hastaneler ve üniversite hastanelerine de sene başında bir bütçe ayrılacak ve bu bütçenin üstünde kalan tutarların ödenmesi söz konusu olmayacak. 2009 yılının ilk 4 ayında sağlık kurumlarından gelen faturalara toplam 5 milyar 176 milyon TL ödendi. Bu rakamın 1 milyar 792 milyon TL'si devlet 2. basamak sağlık tesislerine ödenirken, 911 milyon Lirası devlet 3. basamak sağlık tesislerine ödendi. Özel hastanelerine 1 milyar 512 milyon TL, üniversite sağlık tesislerine de 960 milyon TL ödendi.

Referans

Bu haber toplam 2746 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim