• BIST 9058.02
  • Altın 2295.671
  • Dolar 32.3229
  • Euro 35.1342
  • Ankara 21 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Bursa 21 °C
  • Antalya 21 °C
  • İzmir 26 °C

Büyüme hormonlarında problem varsa...

Büyüme hormonlarında problem varsa...
Genetik faktörler, beslenme bozuklukları, birtakım sağlık sorunları veya hormon dengesindeki bozukluklar boy kısalığına neden olabiliyor.

Boyu yaşıtlarının gerisinde veya büyümesinde duraklama olan çocuklarda, yanlış beslenme alışkanlığı veya büyümeyi engelleyen bir hastalık yoksa, mutlaka hormonlarına bakılması gerekiyor. Büyüme hormonlarında eksiklik olan çocukların, doğru tedaviyle kısa boy sorunu çözülüyor.

Beslenme çok önemli!

Küçük yaşlarda çocukların süt, oyun dönemi ve okul dönemindeki uzama hızları birbirinden farklı oluyor. Doğduktan itibaren ilk 2 yaş içinde ve ergenlik döneminde hızlı bir boy uzaması görülüyorken, diğer dönemlerdeki uzama daha yavaş ama dengeli oluyor. Normal büyüme için ilk olarak çocuğun dengeli beslenmesi ve hormon dengesinin normal olması gerekiyor. Büyümeyi olumsuz etkileyerek boy kısalığına neden olan faktörler arasında; daha anne karnındayken annenin veya bebeğin yaşadığı olumsuzluklar, beslenme bozuklukları, çocuklarda yaygın görülebilen ve takip gerektiren hastalıklar, psikolojik travmalar yer alıyor. Bu faktörlerden herhangi biri yoksa, çocuğun hormonal bozukluklar açısından değerlendirilmesi gerekiyor.

Uzamanın duraksaması normal değil 

Normal büyüyen bir çocukta boy uzamasının aniden durması normal bir durum olarak görülmüyor. Normal boy ve kiloda doğmuş çocukların büyüme hızında sorun olup olmadığı, aynı yaş ve cinsiyetteki diğer çocuklarla kıyaslanarak veya çocuğun bir yıl önceki kıyafetlerinde hiçbir kısalma olmamasından anlaşılabiliyor. Ancak çocuğun boyunun, anne-babasının boyundan da etkilendiğinin unutulmaması gerekiyor. Yani kısa boylu anne babanın çocuğu kısa olabileceği gibi, uzun anne babanın çocuğunun boyunun da uzun olması bekleniyor. Anne veya babanın boyu anormal kısa ise; nadiren de olsa genetik kökenli hastalıklar açısından çocuğun değerlendirilmesi gerekiyor.

Erken tanı ve tedavi boyunu uzatabilir

Dengeli beslenen ve büyümeyi engelleyen hastalığı olmayan bir çocuk, yaşıtlarının gerisindeyse veya büyümesi durakladıysa, hormonlarının kontrol edilmesi gerekiyor. Sağlıklı büyüme için tüm çocukluk döneminde tiroit hormonları ve büyüme hormonları normal şekilde salgılanıyor olması gerekiyor. Ergenlik döneminde yine, erkeklerde testisler tarafından salgılanan testosteronun ve kızlarda yumurtalık tarafından salgılanan östrojenin normal olması gerekiyor. Eksik olanın yerine konulması ile çocukta yeterli büyüme sağlanabiliyor. Boy kısalığına neden olan hormon eksikliğinde tanı ne kadar erken konur ve tedaviye başlanırsa çocuğun boyu o kadar iyi uzuyor.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2333 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim