• BIST 9448.9
  • Altın 4222.572
  • Dolar 39.6014
  • Euro 46.053
  • Ankara 25 °C
  • İstanbul 26 °C
  • Bursa 28 °C
  • Antalya 27 °C
  • İzmir 31 °C

ÇAKÜ 1. Arama-Kurtarma Tanıtım ve Gençlik Sağlığı Şenliği düzenlendi

ÇAKÜ 1. Arama-Kurtarma Tanıtım ve Gençlik Sağlığı Şenliği düzenlendi
Çankırı Karatekin Üniversitesi (ÇAKÜ) tarafından 1. Arama-Kurtarma Tanıtım ve Gençlik Sağlığı Şenliği düzenlendi.

ÇAKÜ Gençlik Haftası Bilim, Kültür ve Sanat Festivali kapsamında Uluyazı Kampüsü'nde düzenlenen etkinliğin açılışında konuşan Rektör Prof. Dr. Mevlüt Karataş, Türkiye'nin afetler noktasında riskli bir bölgede yer aldığını belirtti.

Sadece Türkiye'de değil afet olan her yerde Türk milletinin yardıma koştuğunu dile getiren Karataş, "Bu noktada da biliyorsunuz dünyada parmakla gösterilen ülkeler arasındayız. İnsanlık adına arama kurtarma faaliyetleri, afet çalışmaları oldukça önemli bir husus. Bir sabah uyandığımızda bir afetle yüz yüze gelme ihtimali Allah korusun her zaman mümkün. Bir afet durumunda ya da bir acil yardım durumunda neler yapmamız gerekiyor, bunun bilgisi çok önemli. Çünkü sonuçta bir hayat kurtarma işi var bunun sonunda." dedi.

Yapılan etnikliğin amacının öğrencilerin, katılımcıların afet bilincini geliştirmek olduğunu anlatan Karataş, şöyle devam etti:

"En son büyük bir deprem geçirdik. O dönem hekim olarak Adıyaman'a ilk giden ekiplerin başındaydım. Adıyaman'da bir hastane vardı. Hastane de depremden hasar görmüştü. Deprem oldu, o gün biz oradaydık. Orada insanların canla başla afetler noktasında nasıl çaba gösterdiklerini gördüm. Bu durum bize şunu öğretti, her an afetlere hazırlıklı olmamız gerekiyor. Peki bu hazırlıktan kastımız bizim ne? Eğitimli olmamız gerekiyor ve tedbirleri sonuna kadar almamız gerekiyor. Buradan üniversite öğrencilerimize özellikle bir mesaj vermek istiyorum. İlk yardım eğitimleri olsun, arama kurtarma eğitimleri olsun önemli hususlar. Lütfen öğrenci toplulukları kanalıyla bu eğitimleri almanızı istiyorum. Özellikle AFAD eğitimleri, UMKE eğitimleri gibi eğitimler bunlar çok önemli eğitimler."

ÇAKÜ Sivil Savunma ve İtfaiyecilik Programı Öğretim Görevlisi Murat Ercan da Türkiye'nin jeopolitik konumu gereği beşeri ve teknolojik afetlere hazır olması gerektiğini belirtti.

Afet anında, afet sonrasında nasıl davranacakları, hangi kurum ve kuruluşlarla nasıl işbirliği yapacakları üzerine çalışma yaptıklarını anlatan Ercan, "Burada da kurum ve kuruluşların halka nasıl görevler vereceği, bu halka verdiği görevlerde nasıl davranışlar sergileyeceği üzerine kurumlarla bir araya geldik. Buradaki temel prensip, afet yönetim anlayışında bir hazırlık evremiz var. Biz afetin öncesinde neler yapacağız? Halkı nasıl eğiteceğiz? Afet anında halk nerede toplanacak? Yardıma kimler koşacak? Bu yardım anında, yardım edebilmek için hangi eğitimlerin alınması lazım? Bu etkinliğin temel çıkış noktası bu." dedi.

Konuşmaların ardından çeşitli gösteriler yapıldı.

Rektör Karataş ile beraberindeki katılımcılar, İl Emniyet Müdürlüğü, İl Jandarma Komutanlığı, İl Sağlık Müdürlüğü, AFAD, Çankırı Belediyesi İtfaiye Müdürlüğü, Yeşilay, Kızılay tarafından açılan stantları gezdi.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 496 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
    12345
    Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim