• BIST 9645.02
  • Altın 2430.366
  • Dolar 32.529
  • Euro 34.865
  • Ankara 19 °C
  • İstanbul 18 °C
  • Bursa 22 °C
  • Antalya 17 °C
  • İzmir 23 °C

Çalışma Bakanı ve sendikalar biraraya geliyor

Çalışma Bakanı ve sendikalar biraraya geliyor
Çalışma Bakanı Faruk Çelik'in yarın sosyal taraflarla son kez masaya oturması bekleniyor. Görüşmede anlaşmazlık maddeleri yeniden ele alınacak. Orta yolun bulunması için çalışılacak.

Çalışma Bakanı Faruk Çelik'in yarın sosyal taraflarla son kez masaya oturması bekleniyor. Görüşmede anlaşmazlık maddeleri yeniden ele alınacak. Orta yolun bulunması için çalışılacak.

Hükümet temsilcileri, 1989 yılında Anayasa Mahkemesi'nin vermiş olduğu bir kararı gerekçe göstererek düzenlemelerin 'kazanılmış hakları' kapsamadığını savunacak. Sendikacılar emeklilik yaşını 65'e, prim gün sayısını da 9 bin güne çıkaran düzenlemenin gözden geçirilmesini isteyecek. Aylık bağlama oranlarını düşüren uygulamaya da itiraz edecek. Türk-İş Başkanı Mustafa Kumlu, görüşmeden umutlu: "Mutlaka orta yolu bulacağız."

Edinilen bilgiye göre hükümet kanadı görüşmede sendikacılara 'kazanılmış hak' kavramının neleri kapsayıp neleri kapsamadığını anlatacak. Reformla getirilen düzenlemelerin kazanılmış hak kapsamına girmediği ortaya konulacak. Yasa koyucunun ileriye yönelik emeklilik statüsü ve bu statünün kazanılmasına ilişkin yasalarda değişiklik yapabileceği vurgulanacak. SGK Başkan Vekili Tahsin Güney, sendikaların sisteme girmemiş olanlar için bile mevcut yasayı kazanılmış hak saydığını söyledi. Güney, "Kazanılmış hakka böyle bakılırsa sosyal güvenlikte sonsuza kadar değişiklik yapamazsınız." dedi. Hükümetin sendikalarla masaya oturmasına karşın reformun temel parametrelerinde geri adım atmayacağı belirtiliyor. Ancak sendikaların itiraz ettiği maddeler arasında yer alan 'çalışanın sağlık hakkının 10 güne indirilmesi' gibi düzenlemeler yeniden gözden geçirilebilecek.

Emek Platformu Sözcüsü ve Türk-İş Başkanı Mustafa Kumlu, Sosyal Güvenlik Reformu'na ilişkin mutlaka bir orta yol bulacaklarını kaydetti. Zaman'a konuşan Kumlu, uzlaşmazlık maddeleri üzerinde uzmanların çalışma yaptığını belirterek, "Mutlaka orta yolu bulacağımız düşüncesindeyim. Sorun yaşanacağını sanmıyorum." diye konuştu. Amaçlarının eylem yapmak olmadığını, aksine çözüm istediklerini ifade eden Kumlu, hükümetin reformun ana parametreleri olan 65 yaş ile 9 bin gün prim şartını yumuşatacağını düşünüyor. Çalışma Bakanı Çelik'le eylem süresince de görüştüklerini dile getiren Türk-İş Başkanı, yasanın bu şekliyle Meclis'ten geçmesi durumunda, emekli aylığı bağlanması için ödenmesi gereken prim gün sayısının yükseleceğini, emeklilik için gerekli yaş sınırının artacağını, aylık bağlama oranının düşeceğini, emekli aylığı hesaplanırken kazançların güncellenmesinde kullanılan katsayıda kayıplara neden olacak değişiklikler yapılacağını ve sağlık hizmetleri için katılım payı alınacağını bildirdi.

SENDİKALAR EN ÇOK NELERE İTİRAZ EDİYOR?

Emeklilik yaşının 2036'dan sonra kademeli olarak 65'e çıkarılması.

Prim gün sayısının her yıl 100 artırılarak 2028'de 9 bine çıkarılması.

Yıpranma payının bazı sektörlerde kaldırılması.

SSK'da ölüm aylığının zorlaşması.

Aylık bağlama oranlarının düşürülmesi.

Muayene ve tedavilerde 2 YTL katılım payı alınması.

6 ay olan işsizin tedavi hakkının 10 güne indirilmesi.

Bu haber toplam 1572 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim