• BIST 9049.36
  • Altın 2294.737
  • Dolar 32.3124
  • Euro 35.0799
  • Ankara 22 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Bursa 22 °C
  • Antalya 20 °C
  • İzmir 25 °C

Canan Karatay'a tepkiler sürüyor: Şeker yüklenmezse acı yüklenecek

Canan Karatay'a tepkiler sürüyor: Şeker yüklenmezse acı yüklenecek
Prof. Dr. Canan Karatay’ın gebelikte şeker yüklemesi testine karşı çıkmasına uzmanlardan tepki geldi: Gebelikte diyabeti saptayan test yapılmazsa anne ve bebek ölümleri artacak.

Özlem Yurtçu Karabulut

Hamileliğin 24. haftasında diyabet riskinin ortaya çıkarılması için uygulanan oral glukoz tolerans testinin (ogtt) bebeğe zararlı olduğu yönündeki açıklamalarıyla hamilelerin bu testi yaptırmayı reddetmesine yol açtığı iddia edilen Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Canan Karatay’a tepkiler sürüyor.

Türkiye Endokrinoloji ve Metabolizma Derneği’nin Karatay hakkında suç duyurusunda bulunurken, kadın doğumcular da gebelerin bilimsel altyapısı olmayan bu ifade nedeniyle ogtt’yi yaptırmayı reddettiğini söylüyor ve uyarıyor: Hamurişi ve şeker ağırlıklı beslenme alışkanlıklarını değiştirmeden ogtt yaptırmak bebeği zehirler demek gerçekçi değil. Tam tersi bu tarz beslenen kadınların diyabet açısından takip edilmesine olanak sağlayan tek seçeneğimiz bu test. Aksi takdirde hamileler bunun bedelini hem kendi hem bebeklerinin canıyla ödeyebilir.

Tedavi şansı bırakmıyor

Türkiye Maternal ve Fetal Tıp ve Perinatoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Feride Söylemez, “Diyabette risk grubunda olan kadınlarda hamilelikte var olan risk büyüyor. Suyu fazla, kilo açısından iri bebek sorunuyla baş başa kalıyor; tansiyon yüksekliği gibi sıkıntılar çıkıyor ve en iyi ihtimalle normal doğum yapabilecekken sezaryene giriyor. Daha kötüsü, ölü doğum, bebekte diyabet, metabolik sendrom, kalp hastalıkları gibi sorunlara yol açabiliyor. Diyabet sadece anne için değil anne karnındaki bebeğin sağlığı açısından riskli. Bu testlerle annedeki risk yüksekse ona göre bir beslenme programı, gerekirse insülin kullanımı gibi önlemler alabiliyoruz. Böylece bebeğin sağlığını koruyor, gebelik komplikasyonlarını önlüyoruz. Polikliniğimize gelen gebelerimizin yüzde 50’si artık bu tetsi yaptırmak istemiyor. Her hastaya tek tek anlatmaya çalışıyoruz ama böyle giderse ileride acı tablolarla karşılaşabiliriz” dedi.

DİYABET ANNE KARNINDA YAKALADI

Akçakoca Devlet Hastanesi Kadın Doğum Uzmanı Dr. Semra Özel ise “Anne karnında diyabete maruz kaldım, 30’umda şeker hastası oldum.  Kariyerimin ilk yıllarında neredeyse her ay 5-5.5 kilo ağırlığında iri ve ölü bebekler doğuyordu. O zamanlar ogtt yaygın değildi. Sonra rutin tarama programına girdi, artık o kadar iri doğum, ölü bebek vakası görmüyoruz” diye konuştu. 

BİZDE TÜM HAMİLELER RİSK GRUBUNDA

Bu açıklamalar nedeniyle testi yaptırmayan gebelerdeki sorunları net olarak değerlendiremediklerini ifade eden Dr. Özer, tepkisini şöyle sürdürdü: Ogtt zararlıdır demek, Türk kadınları için hiç gerçekçi bir yaklaşım değil. Akşam bol meyve yiyip hamur işi ile beslenen kadınlarından bahsediyoruz. İngiltere’de bir gebe 12 kilonun üzerinde kilo alsa diyabet hastası kabul ediliyor, bizim kadınlarımız hamileliklerinde kaç kilo alıyor? Türkiye’deki kadınların yeme içme alışkanlıklarını ele alırsak tüm gebelerin diyabet riski taşıdığını söylerim. 

 

Prof. Dr. Karatay'dan suç duyurusu hakkında açıklama

Karatay: "Ben doğal karbonhidrat veriyorum, bunun farkında değiller veya görmezden geliyorlar. Bir gebenin karbonhidrata ihtiyacı var diyorlar, tabii ki var. Ama sizin yüklediğiniz şekere ihtiyacı yok...."

Prof. Dr. Karatay hakkında beş ayrı suç duyurusu ve şikayet

Türkiye Endokrinoloji ve Metabolizma Derneği, konuk olarak katıldığı bir televizyon programında "gebelik şekeri testi" konusundaki açıklamaları nedeniyle Prof. Dr. Canan Karatay hakkında suç duyurusunda bulunuldu.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 4640 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim