• BIST 8718.11
  • Altın 2246.519
  • Dolar 32.3303
  • Euro 35.1933
  • Ankara 1 °C
  • İstanbul 9 °C
  • Bursa 4 °C
  • Antalya 10 °C
  • İzmir 7 °C

"Cari açığın kapatılmasında sağlık turizmi çok önemli"

"Cari açığın kapatılmasında sağlık turizmi çok önemli"
UASTED Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kanpolat: "Sağlık turizmi belki altyapısına bir kuruş harcamadan içeriye döviz sokacağımız tek sektör. Cari açığın kapatılmasında sağlık turizmi çok önemli"

AYŞE YILDIZ - Uluslararası Antalya Sağlık Turizmi ve Eğitim Derneği (UASTED) Başkanı Mehmet Kanpolat, sağlık turizminin cari açığın kapatılmasında çok önemli olduğunu belirtti.

Kanpolat, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sağlık için dünyada 30 milyon insanın ülkeler arası seyahat ettiğini aktardı. 

Türkiye'yi de milyonlarca turistin ziyaret ettiğine dikkati çeken Kanpolat, bunun sağlık turizmi açısından büyük avantaj olduğunu vurguladı. Kanpolat, son 16 yılda sağlıkta dönüşümle ilgili ciddi yatırımların yapıldığını, güçlü bir altyapı kurulduğunu ifade etti.

Sağlık turizminin gelişmesinde tek eksikliğin tanıtım olduğunu söyleyen Kanpolat, bürokrasi ve sivil toplum kuruluşlarının el ele verdiği sürece turizmdeki 2023 hedefini yakalayıp, geçeceklerini aktardı.

Bu anlamda özellikle sivil toplum kuruluşlarına ve hükümete büyük iş düştüğünü anlatan Kanpolat, şunları kaydetti:

"Sağlık turizmi belki altyapısına bir kuruş harcamadan içeriye döviz sokacağımız tek sektör. Cari açığın kapatılması için sağlık turizmi çok önemli. 2002'den bu yana yapılan yatırımların meyvelerini toplama dönemi. O yüzden sağlık turizmi bu anlamda önem arz ediyor çünkü altyapımız, her şeyimiz hazır. Sağlık turizminde, 100 milyar doların olduğu bir pastadan bahsediliyor. Maalesef Türkiye olarak sağlık turizminde istenilen yerde değiliz ama son 4-5 yıldır yapılan çalışmalar sayesinde çıtamızı yükseltiyoruz."

Türkiye'nin, dünyada ülkesine turist çeken ilk beş ülkeden biri olduğuna dikkati çeken Kanpolat, ancak ülkenin turizmden elde ettiği gelir açısından 12'nci sırada yer aldığını söyledi.

- "Tek eksikliğimiz tanıtım"

Sağlık turizminde, diş, estetik, saç ekiminden A grubu ameliyatlara kadar hepsinin önem taşıdığını anlatan Kanpolat, "Kanser vakaları, organ nakilleri önemli. Bir organ nakli için söylenen rakamlar 150-200 bin dolar. Dolayısıyla büyük bir pazar." dedi.

Sağlık turizminin geliştirilmesine yönelik Antalya'da 7-11 Kasım'da Uluslararası İslam Dünyası Sağlık Turizmi Konseyi-MEDTİS organizasyonunu gerçekleştireceklerini belirten Kanpolat, İslam coğrafyasında bunun ilk olacağını bildirdi.

Kanpolat, konseyin, Türkiye'nin sağlık altyapısının tanıtımı için önemli olduğunu belirterek, şöyle konuştu:

"Özellikle İslam coğrafyasındaki insanlar, tedavi için Hindistan başta olmak üzere farklı ülkelere gidiyor. Biz bu İslam coğrafyasına talibiz. Konseyimizin amacı da budur. Konseyin gruplar halinde çalışmaları olacak. Dar kapsamda helal turizm, seyahat acenteleri, kalite çalıştaylarımız gerçekleşecek. Katılımcı ülkelerden delegeler gelecek. Ortak bir kararla belirli aralıklarla bir araya gelip, bunların gelişmesi için çaba sarf edeceğiz. 57 İslam ülkesinden bin 200 alım heyetinin müracaatı oldu."

Bu haber toplam 6906 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim