• BIST 9079.97
  • Altın 2324.068
  • Dolar 32.3626
  • Euro 34.9362
  • Ankara 13 °C
  • İstanbul 13 °C
  • Bursa 9 °C
  • Antalya 17 °C
  • İzmir 16 °C

Çelik: Taşeron işçilere toplu sözleşme hakkı getiriliyor

Çelik: Taşeron işçilere toplu sözleşme hakkı getiriliyor
Bakan Çelik, ziyaretlerde bulunmak için geldiği Gümüşhane'de, Belediyenin verdiği iftara katıldıktan sonra gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, TBMM'de görüşülen torba yasadaki taşeron sistemine ilişkin, "Bu yasa ile ciddi haksızlıkların, yanlışların önüne geçilecek bir düzenleme inşallah yürürlüğe girmiş olacak. Asfalt yapan işçilerden biri kadrolu biri taşeron olamayacak. Ya hizmet alımı yapacaksınız ya kadrolu işçi yapacaksınız. Aynı işi yapmalarına rağmen farklı ücret alan işçiler hepimizin vicdanını sızlatıyordu. Taşeron sistemi keyfilikten kurtarılarak disipline ediliyor" dedi.

Bakan Çelik, ziyaretlerde bulunmak için geldiği Gümüşhane'de, Belediyenin verdiği iftara katıldıktan sonra gazetecilerin sorularını yanıtladı. Çelik, bir gazetecinin "Taşeron işçilik" ile ilgili sorusu üzerine, TBMM görüşmelerine devam eden torba yasada taşeron işçilerle ilgili düzenlemenin bulunduğunu söyledi.

Önemli bir yasa tasarısının TBMM'den geçtikten sonra yürürlüğe gireceğini belirten Çelik, "Torba yasayla taşeron işçi olarak çalışacak olanlara çeşitli haklar getirilmesinin yanında asıl işçi olarak çalışacak kadrolarda da bir genişleme meydana gelecek. Böylelikle de sorun disipline edilerek keyfilikten kurtarılacak" diye konuştu.

Çelik, hizmet alımı ve ucuz işçilik adı altında çalışan işçiler arasında bir adaletsizliğe vesile olunmasının çok yanlış ve emeğe yapılmış büyük bir haksızlık olduğunu da ifade ederek şunları kaydetti:

"Hükümet olarak bu yaygınlaşan taşeron hizmet alımı sistemini disipline etme adına bir düzenleme getirdik. Hangi işler yardımcı ise o işler hizmet alımı olarak görülecek. Bunu Bakanlar Kurulu belirleyecek. Hangi işler teknoloji, uzmanlık gerekiyorsa o işlerde hizmet alımı olacak ama bunun dışındaki -bütün işler asıl iş- olacak. Yani devlet hastanesinde bir tıbbi sekretere, hasta bakıcıya ihtiyaç varsa artık bu taşeron eleman olarak çalıştırılabilir. O tıbbi sekreter hastanenin asıl elemanıdır. O kadro açılacak ve ne kadar ihtiyaç varsa Türkiye'de açılacak bu kadrolara bu elemanlar asıl eleman olarak istihdam edilecekler. Ama yardımcı işler, teknolojik ve uzmanlık gerektiren işlerde ise hizmet alımı devam edecek."

-Taşeron işçilere toplu sözleşme hakkı getiriliyor-

Taşeron olarak çalışmaya devam edecek işçilere yeni getirilecek olan birçok hak olduğunu ifade eden Bakan Çelik, şunları belirtti:

"Taşeron olarak çalışmaya devam edecek işçilere toplu sözleşme hakkı getiriyoruz, üç yıl ihale süreci getiriyoruz, iş güvencesi getiriyoruz, yıllık izinleri kullanma hakkı ve bunun gibi birçok düzenleme getiriyoruz. Yani hizmet alımında taşeron işçi olarak çalışacak olanlara da çeşitli haklar getiriliyor, bunun yanında asıl işçi olarak çalışacak kadrolarda bir genişleme meydana geliyor."

Çelik, böylece taşeron işçilik sorunun disipline edileceğini anlatarak, şunları söyledi:

"Sorun disipline edilmiş oluyor, keyfilikten kurtarılmış oluyor. Bir örnek daha vereyim: Diyelim bir hastanemizde temizlik ihalesi yapılıyor. Bu yardımcı iştir. Burada alınan elaman hastanede temizlik değil de başka bir işte görevlendiriliyor. Karayollarında çalışan işçilerimiz hem asıl işçi hem de taşeron işçisi olamayacak. Ya hizmet alımı yapacaksınız ya da buradaki işçilerin tamamını işçi kadrosuna alacaksınız. Bu yasa ile ciddi haksızlıkların, yanlışların önüne geçilecek bir düzenleme inşallah yürürlüğe girmiş olacak. Asfalt yapan işçilerden biri kadrolu biri taşeron olamayacak. Ya hizmet alımı yapacaksınız ya kadrolu işçi yapacaksınız. Aynı işi yapmalarına rağmen farklı ücret alan işçiler hepimizin vicdanını sızlatıyordu. Taşeron sistemi keyfilikten kurtarılarak disipline ediliyor."

Bu haber toplam 6193 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim