• BIST 9008.98
  • Altın 2281.224
  • Dolar 32.3261
  • Euro 35.049
  • Ankara 13 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Bursa 23 °C
  • Antalya 19 °C
  • İzmir 20 °C

Cezayir asıllı Fransa vatandaşı Doktor Zeki, kariyerini Türkiye'de sürdürmek istiyor

Cezayir asıllı Fransa vatandaşı Doktor Zeki, kariyerini Türkiye'de sürdürmek istiyor
Cezayir asıllı Fransa vatandaşı Uzman Anestezist Doktor Zeki Tuvati, Fransa'da kendi kültür ve inancını yaşamakta zorlandığı için Türkiye'ye yerleşme ve mesleğini burada icra etme kararı verdiğini söyledi.

Uzman Anestezist Doktor Zeki Tuvati: "Müslüman adetlerini Fransa'da yaşamak çok zor oldu. Benim hayatımda din çok önemli. Bu nedenle Fransa'dan ayrılmaya karar verdim. Sadece hangi ülkeyi seçmem gerektiğini düşündüm. Benim için en önemlisi Müslüman bir ülke olmasıydı. Bu nedenle de Türkiye'yi seçtim"

Yaklaşık 20 yıl Fransa'nın başkenti Paris'te yaşayan Doktor Tuvati, tatilini geçirmek için geldiği Cezayir'de AA muhabirine, Fransa'dan ayrılma, yeni bir ülke arayışı ve Türkiye'ye yerleşme kararına ilişkin süreci anlattı.

Halihazırda ayda 15 gün Fransa'da bir hastanede doktorluk yapmaya devam eden, hayatını Fransa-Türkiye-Cezayir üçgeninde sürdüren Doktor Tuvati, diplomasının denkliğini aldıktan sonra Türkiye'de doktorluk yapmak istiyor.

- "Müslüman adetlerini Fransa'da yaşamak çok zor"

Fransa'da Müslüman geleneklerine uygun şekilde yaşamanın zorluğuna işaret eden Doktor Tuvati, "Müslüman adetlerini Fransa'da yaşamak çok zor oldu. Benim hayatımda din çok önemli. Bu nedenle Fransa'dan ayrılmaya karar verdim. Sadece hangi ülkeyi seçmem gerektiğini düşündüm. Benim için en önemlisi Müslüman bir ülke olmasıydı. Bunun dışında iyi ekonomi ve iyi hayat olmasını da istedim. Bu nedenle de Türkiye'yi seçtim." dedi.

- "Türkiye hem Müslüman bir ülke hem de aradığım bütün özellikler var"

Yerleşme kararını almadan önce Türkiye'yi ziyaret ettiğini ve çok beğendiğini ifade eden Doktor Tuvati, "Türkiye'yi çok seviyorum, hem Müslüman bir ülke hem de aradığım diğer bütün özellikler var." şeklinde konuştu.

Yaklaşık 2 yıl önce Türkiye'ye yerleşme kararı aldıklarını ve ailesiyle birlikte İstanbul'a taşındıklarını anlatan Doktor Tuvati, çocuklarını Türk okullarına kaydettirdiğini kendisinin de diplomasının denkliğini aldıktan sonra İstanbul'da doktorluk yapmak için sabırsızlandığını söyledi.

- "Çocuklarımı Türk okullarına kaydettirdim"

İstanbul'a yerleştikten sonra ailesinin de Türkiye'yi çok beğendiğini vurgulayan Doktor Tuvati, şöyle konuştu:

"Çocuklarımı Türk okullarına kaydettirdim. Çocuklarım şimdi Türkçe konuşuyorlar ama Arapçayı da unutmuyorlar. Yani bu ülkede daha fazla kültür alıyoruz ama bizim kültürümüz olan Cezayir'in dilini ve kültürünü de unutmuyoruz, bu çok önemli bir şey. Ama çocuklar eğer Fransa'da büyüselerdi Arapçayı unutacaklardı. Sadece Fransızca konuşacaklardı, bu bizim için çok kötü."

Türkiye'de mesleki hayatıyla ilgili neler yapmak istediğine de değinen Doktor Tuvati, öncelikle diploma denkliği için bazı sınavlardan geçmesi gerektiğini ifade etti.

İngilizce, Fransızca ve Arapça konuşabildiğini kaydeden Doktor Tuvati, ileride özellikle Türkiye'ye gelen yabancı hastalarla ilgilenmeyi ve bu hastaları Türkiye'deki sağlık sistemiyle ilgili bilgilendirerek en doğru şekilde yönlendirmeyi planladığını dile getirdi.

- "Türk hastanelerini çok beğendim, Avrupa'dan çok farkı yok"

Türkiye'deki sağlık sistemine ilişkin ise Doktor Tuvati, "Türkiye'deki sağlık sisteminin Fransa'dan farkı yok. Türk hastanelerini çok beğendim. Çok yeni ekipmanlar var. Bana göre (Avrupa'dan) çok farkı yok, prosedürler aynı." ifadelerini kullandı.

Türkiye'ye taşınma kararı almasının ardından kendi kendine Türkçe öğrenmeye başladığını söyleyen Doktor Tuvati, "Her sabah kalktığımda yeni kelimeler ezberliyordum. Daha sonra kendi kendime cümleler kurmaya başladım ve geliştirdim." dedi.

- Fransa'daki Türk hastalarıyla Türkçe konuşuyor

Fransa'da doktorluk yaptığı hastaneye zaman zaman Türklerin de geldiğini söyleyen Doktor Tuvati, "Fransa’da hastaneye gelen Türklerle Türkçe konuşuyorum. Beni duyduklarında çok şaşırıyorlar." dedi.

İstanbul'da olduğu sürelerde Türkçe konuşmaya özen gösterdiğini vurgulayan Doktor Tuvati, dilini geliştirmek için hiçbir fırsatı kaçırmadığını belirtti.

Doktor Tuvati, "Taksiciler bir kelimeyi ya da cümleyi yanlış söylediğimde beni düzeltiyor. Bu da dilimi geliştirmeme çok yardımcı oldu." ifadelerini kullandı.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 1072 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim