• BIST 9142.4
  • Altın 2325.105
  • Dolar 32.3778
  • Euro 35.0091
  • Ankara 21 °C
  • İstanbul 20 °C
  • Bursa 21 °C
  • Antalya 23 °C
  • İzmir 25 °C

Çin, Kovid-19 tedbirlerinin kaldırılmasının ardından ilk Ay Yeni Yılı'nı kutladı

Çin, Kovid-19 tedbirlerinin kaldırılmasının ardından ilk Ay Yeni Yılı'nı kutladı
Çin'de Kovid-19 tedbirlerinin kaldırılmasının ardından Ay takvimine göre ilk yılbaşı kutlandı.

Ülke, 12 Hayvanlı Ay Takvimi'ne göre 22 Ocak’ta "Kaplan Yılı"nı geride bırakarak "Tavşan Yılı"na girdi.

"Sıfır vaka" olarak adlandırılan katı salgın önleme ve kontrol tedbirlerinin geçen yılın sonunda terk edilmesinin ardından ülke, üç yıl sonra ilk kez Ay Yeni Yılı'nı toplu testler, karantina tedbirleri ve seyahat kısıtlamaları olmadan karşıladı.

Yeni yıl arifesinde başkent Pekin’de ve ülkenin pek çok şehrinde caddeler ve sokaklar, kırmızı renkli Çin fenerleriyle süslendi.

Evlerin kapılarının üzerine tavşan figürlerinin yeni yıl dileklerini ifade eden Çince karakterlerin yazılı olduğu ikili şeritler yapıştırıldı.

Çinliler, yeni yılda ebeveynlerini ziyaret etti, arife akşamı yeni yıl yemekleri ailece yenildi, yeni yıl günü tapınaklara ziyarette bulunuldu.

- Yeni yıl ve sıla-i rahime dönüş

Salgın döneminde seyahat kısıtlamaları, karantina endişesi ve çalıştıkları kurumların ve şirketlerin getirdiği yasaklar nedeniyle yaşadıkları şehirleri terk edemeyen çok sayıda göçmen işçi ve çalışan, bu yılbaşında memleketlerine dönme fırsatı buldu.

Çin geleneğine göre insanların yeni yıl öncesi sıla-i rahime dönmesi, yılbaşını ailelerinin yanında geçirmesi önemli görülüyor. Ay Yeni Yılı'nı içine alan "Bahar Bayramı" döneminde milyonlarca kişi, memleketlerini ziyaret etmek için ülke içinde yolculuklar yapıyor.

"Çunyün" adı verilen Bahar Bayramı yolculukları, "dünyanın en büyük kitlesel göçü" olarak adlandırılıyor. Ulaştırma Bakanlığı, bu yıl 7 Ocak-15 Şubat'ı kapsayan 40 günlük tatil döneminde 2,1 milyar seyahat yapılmasının beklendiğini bildirdi.

Kovid-19 salgını nedeniyle "Seyahate çıkmayın" uyarılarının yapıldığı 2021'de Bahar Bayramı'nda gerçekleştirilen yolculuklar, 2020'ye göre yüzde 50,3 azalmıştı. 2022'deki seyahatler 2021'e göre yüzde 21,8 artsa da salgın öncesi seviyenin altında kalmıştı. Tedbirlerin kaldırıldığı 2023'te ise geçen yıla göre iki kata yakın artış bekleniyor.

- Tavşan Yılı

Çin astrolojisine göre Tavşan Yılı, 12 yıllık çevrimlerde dördüncü yıla denk geliyor.

Efsaneye göre hızına güvenen tavşan, yılların sırasını belirleyecek göksel yarışta kendisini rakipsiz görmektedir. Gün ağarırken başlayan yarışta hızla yol alan tavşan, bitişe yaklaştığında etrafında hiçbir hayvan yoktur. Yarışı nasılsa kazanacağını düşünerek dinlenmek için yol kenarına kıvrılıp uykuya dalar. Uyandığında üç hayvanın kendisinden önce yarışı bitirdiğini görür. Sıçan kurnazlığı, öküz gayreti, kaplan ise atılganlığıyla onun hızını alt etmiştir.

Çin kültüründe tavşan figürü, 12 hayvan içerisinde en şanslısı görülüyor. Tavşan, merhameti, masumiyeti ve zarafeti temsil ediyor. Sakin, barışçı, münakaşadan kaçınan, içe dönük ve duyarlı kişilik yapısı, Tavşan Yılı'na ve bu yıllarda doğanlara atfedilen özellikler arasında sayılıyor.

Çinliler, yeni yılda tavşan ruhunun ülkeye barış, sükunet ve huzur getirmesini umuyor.

- Salgın endişesi devam ediyor

Çin'de Kovid-19 tedbirlerinin geçen ayın başında aniden kaldırılmasıyla ülke, bugüne dek görülen en büyük kitlesel yayılmayla karşı karşıya kalmıştı. Büyük şehirlerdeki yayılmanın tetiklediği salgın dalgasının ardından Bahar Bayramı'ndaki seyahatlerin, küçük ve orta ölçekli şehirlerde ve taşra yerleşimlerinde yeni salgınlara yol açabileceğinden endişe ediliyor.

Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi'nden Baş Epidemiyelog Vu Zunyou, yayımladığı açıklamada, kitlesel hareketin virüsün ülkenin farklı bölgelerine yayılmasına yol açabileceğini fakat 1,4 milyarlık Çin nüfusunun yaklaşık yüzde 80'inin halihazırda ilk dalgada enfekte olduğunu, dolayısıyla gelecek 3-4 ayda yeni bir dalganın ortaya çıkmasını beklemediklerini bildirdi.

Merkezi Londra'da bulunan sağlık veri hizmetleri ve analiz şirketi Airfinity ise yeni yıl kutlamasının öncesini ve sonrasını kapsayan iki haftalık dönemde vaka sayısının ülke genelinde yeniden yükselişe geçeceği tahmininde bulunmuştu.

Şirket, yayımladığı raporda, 13-27 Ocak tarihlerini kapsayan iki haftalık dönemde günlük vaka sayısının 4,8 milyona, günlük ölüm sayısının 36 bine kadar çıkabileceğini kaydetmişti.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 809 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim