• BIST 9939.26
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • Ankara 27 °C
  • İstanbul 18 °C
  • Bursa 19 °C
  • Antalya 27 °C
  • İzmir 24 °C

Çocuğunuzu bu virüsten mutlaka koruyun!

Çocuğunuzu bu virüsten mutlaka koruyun!
Uzmanlar uyarıyor: 'Virüsün bulaşmasını önlemek için çocuklarınızın elindeki oyuncakları bile sürekli temizleyin!' Solunum yolu,..

Solunum yolu hastalarına neden olan RS virüsü ekim-nisisan ayları arasında görüldüğüne dikkat çeken uzmanlar, uyardı: "Virüsün bulaşmasını önlemek için çocuklarınızın elindeki oyuncakları bile sürekli temizleyin"

Solunum yolu enfeksiyonuna neden etkenlerden biri olan RS (Respiratuar Sinsityal) virüsü, yenidoğan bebeklerin yüzde 60'ı doğumlarından sonraki ilk salgında rastlanıyor. Yaşamlarının en geç 2-3. yıllarına kadar tüm çocuklar RS Virüsü enfeksiyonu geçiriyor.

Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) verilerine göre ise virüs nedeniyle dünyada her yıl yaklaşık 400 bin bebek hayatını kaybediyor. Türkiye'de de virüs nedeniyle yaklaşık 30 bin kişinin hastanede yatarak tedavi gördüğü araştırmalarla ortaya çıkıyor. Ülkemizde özellikle Ekim - Nisan arasında görülen virüs, bulaşıcı olmasıyla dikkat çekiyor. Uzmanlar, bu aylarda salgının olabileceğini belirtiyor.

HER YAŞTA GÖRÜLÜYOR
RS'nin her yaşta görülen solunum enfeksiyonu olduğunu anlatan Türk Neonatoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Murat Yurdakök, özellikle prematüre bebekler, kronik akciğer hastalığı ve doğuştan ağır kalp rahatsızlığı olanlarda daha ağır seyrettiğine dikkat çekti.

Prof. Yurdakök, "Yetişkinlerde ve 3 yaşın üstündeki çocuklarda basit bir üst solunum yolu enfeksiyonu olarak gözleniyor. Hastalık, kırgınlık, burun akıntısı, boğaz ağrısı, hafif öksürük ve baş ağrısı gibi şikâyetlerle atlatılabiliyor. Ancak zamanından 2 ay veya daha önce doğmuş bebekler, kronik akciğer ve doğuştan ağır kalp hastalığı olanlarda daha ağır seyrediyor. Virüs, hastaneye yatarak tedaviyi gerektiren ve ölüme yol açabilecek kadar ağır klinik tablo ile seyreden alt solunum yolu enfeksiyon etkenlerinden biridir" dedi. Prof. Yurdakök, bebeklerde bronşit ve pnömoni (zatürre) gibi alt solunum yolu enfeksiyonlarının önemli nedenlerinden biri olduğunun da altını çizdi.

RS Virüs esas olarak solunum yolu ile bulaştığını anlatan Prof. Yurdakök, "Hasta kişilerin solunum salgılarında yüksek oranda virüs bulunuyor. Havaya karışan solunum salgı parçacıkları veya enfekte solunum salgılarının ortamdaki yüzeylere bulaşması ile başka kişilere hastalık bulaşabiliyor" diye konuştu.

NASIL ÖNLENEBİLİR?
Virüsün yayılmasını önlemek için öksürme ve hapşırma gibi olaylar sırasında tek kullanımlık kağıt mendil kullanılıp, atılmasını öneren Prof. Yurdakök, eşyaların da temiz olması gerektiğini belirtti. Riskli bebeklerin özellikle Ekim - Nisan aylarında takip altına alınmasını çok önemli olduğunu aktaran Prof. Yurdakök, ayda bir kez koruyucu bağışıklama yapılarak hastalıktan korunmanın mümkün olduğunu kaydetti. Prof. Yurdakök, "koruyucu bağışıklama; Yenidoğan Hastalıkları, Çocuk Kardioloji, Çocuk Enfeksiyon, Çocuk Alerji ve Çocuk Göğüs Hastalıkları Uzmanları tarafından başlatılabilir" ifadesini kullandı.

BEBEĞİNİZİ NASIL KORUYABİLİRSİNİZ?
Bebeğinize dokunmadan önce sıcak su ve sabun ile ellerinizi yıkayın.
Nezleyseniz ve ateşiniz varsa bebeğinize çok yaklaşmayın.
Tek kullanımlık mendil kullanın ve hemen atın.
Nezle belirtisi gösteren diğer çocukları bebeğinizden uzak tutun.
Kullanılan oyuncakları düzenli olarak temizleyin.
Kalabalık yerlere bebeğiniz ile gitmeyin.
Bebeğinizin yanında sigara içmeyin.

MÜNEVVER ÇAKIRTAŞ

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2844 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim