• BIST 8789.53
  • Altın 2238.357
  • Dolar 32.3357
  • Euro 35.1109
  • Ankara 11 °C
  • İstanbul 15 °C
  • Bursa 14 °C
  • Antalya 19 °C
  • İzmir 16 °C

Çocuğunuzun Kopan Dişini Sütle Kurtarın

Çocuğunuzun Kopan Dişini Sütle Kurtarın
Çocuklar ve genç erişkinlerde yerinden çıkan diş en geç yarım saat içinde süte koyarak diş hekimine götürülürse yerine yeniden yerleştirilebilir.

Çocuklarda sıklıkla görülen diş travmaları sırasında yerinden çıkan dişin süt, tükürük, viaspan solüsyonu, HBSS (Hanks dengeli tuz çözeltisi) ve serum fizyolojik içinde en geç yarım saat içinde diş hekimine ulaştırılması halinde dişin yerine yerleştirilerek tekrar kullanılabileceği bildirildi.

Kocaeli Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Diş Hastalıkları ve Tedavisi Ana Bilim Dalı Başkanı Yrd. Doç. Dr. Emre Özel, çocuklar ve genç erişkinlerde kavga, trafik kazası, spor müsabakaları, ev kazaları gibi çeşitli nedenlerden dolayı diş travmalarının sıklıkla yaşandığını dile getirdi.

Travma sonucunda dişte meydana gelen hasarın farklılık gösterdiğini ifade eden Özel, dişin bazı durumlarda avülsiyona (dişin çene kemiğinin içinden tamamen dışarı çıkması) uğrayabildiğini belirtti.

Süt dişlerinin belli bir yaştan sonra yerini sürekli dişlere bıraktığını anımsatan Özel, üst ön süt dişlerin 7 yaşından itibaren yavaş yavaş değişmeye başladığını, süt dişinin düşerek yerine sürekli dişlerin çıktığını söyledi.

Diş travmalarının 7-10 yaş arası çocuklarda sık görüldüğüne işaret eden Emre Özel, ’’Travmaya daha fazla maruz kalan üst ön orta dişlerde avülsiyon sıklıkla görülür. Diş, soketinde periodontal ligament adlı liflerle çene kemiğine bağlıdır. Avülsiyon durumlarında diş eti lifleri koparak diş yuvasından çıkabilir’’ dedi.

Travma Sonrası Yapılması Gerekenler...
Kopan dişi kliniğe götürürken saklama koşullarının çok önemli olduğuna işaret eden Özel, şu bilgileri verdi:
’’Dişin kök kısmındaki dokular fazla hasar görürse dişin yuvasına tutunması mümkün olmaz. Bu nedenle kopan diş kök kısmı zarar görmeyecek şekilde tutulmalı ve suyla temizlendikten sonra süt ya da tükürük içinde travmaya maruz kalan kişiyle birlikte diş hekimine ulaştırılmalıdır.

İçerdiği besleyici maddelerle etkili bir taşıyıcı ortam bakımından avantajlı olan süt, kök liflerini 3 saate kadar korur. Tükürüğün ise dişlerde yıkayıcı ve tamponlama etkisi vardır. Eğer diş çocuğun ağzının içinde getirilecekse çocuk heyecan, korku, panik içinde dişini yutabilir, ağzından yere düşürebilir. Bu durumda diş bakteriyel kirlenmeye maruz kalır.’’

 

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2299 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim