• BIST 9079.97
  • Altın 2307.771
  • Dolar 32.3049
  • Euro 35.0354
  • Ankara 14 °C
  • İstanbul 16 °C
  • Bursa 19 °C
  • Antalya 15 °C
  • İzmir 19 °C

 Çocuk Bağırsak Yetmezliği Rehabilitasyon Kliniği Açıldı

 Çocuk Bağırsak Yetmezliği Rehabilitasyon Kliniği Açıldı
Türkiye’de İnce bağırsak  naklinin yapıldığı ilk ve tek merkez olan Sağlık Bilimleri Üniversitesi İzmir Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde  Çocuk İntestinal Yetmezlik (Bağırsak Yetmezliği) ve Rehabilitasyon  Kliniği açıldı.

 

Türkiye’de İnce bağırsak  naklinin yapıldığı ilk ve tek merkez olan Sağlık Bilimleri Üniversitesi İzmir Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde  Çocuk İntestinal Yetmezlik (Bağırsak Yetmezliği) ve Rehabilitasyon  Kliniği açıldı.

2010 yılından bu yana  çocuk ince bağırsak nakli konusunda Türkiye’de ilk ve tek merkez olan Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne giderek başvuru sıklığının artması ve ihtiyaçlar göz önünde tutularak Çocuk İntestinal Yetmezlik ve Rehabilitasyon Kliniği açıldı. Bağırsak yetmezliği  tanısı olan hastalarda  bağırsağın adaptasyonunu sağlayarak hastaların ince bağırsak nakli gerekmeden hayatlarına devam etmelerini sağlamak amacıyla açılan klinik  ile  Tepecik Hastanesi, ülkemizde çocuk ince bağırsak nakli ve çocuk intestinal rehabilitasyon tedavisinin  yapıldığı  tek merkez oldu.

Kısa Bağırsak Sendromu

Kısa bağırsak sendromu ve bağırsak yetmezliği ile ilgili bilgi veren Çocuk İntestinal Yetmezlik Kliniği Sorumlusu aynı zamanda Çocuk Gastroenteroloji Eğitim sorumlusu ve İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Hastalıkları Öğretim Üyesi  Prof. Dr. Maşallah Baran “Kısa bağırsak sendromu,  yeterince ince bağırsağınız olmadığı için vücudunuzun  yediğiniz gıdalardan yeterli besinleri ememediği bir durumdur. İnce bağırsak, yediğiniz besinlerin çoğunun sindirim sırasında vücudunuza emildiği yerdir. İnce bağırsağın bölümlerinin cerrahi olarak çıkarılmasını gerektirebilecek durumlar; Crohn hastalığı, kanser, travmatik yaralanmalar ve bağırsaklara kan sağlayan arterlerdeki kan pıhtıları nedeniyle kısa bağırsak sendromu oluşabilmektedir” dedi.

Kalan bağırsağın adaptasyonu sağlanıyor

Çocuklarda ise,  İnce bağırsağın bazı kısımlarının doğumda eksik veya hasarlı olduğu durumlarda,  bebeklerin kısa bir ince bağırsakla doğabildiğini  veya cerrahi olarak çıkarılması gereken hasarlı bir ince bağırsağın alınması durumunda kısa bağırsak gelişebildiğini belirten Prof. Dr. Baran  “Günümüzde erken doğumların artması ve bunlara paralel olarak NEK (nekrotizan enterokolit) gibi erken bebeklikte görülen bağırsak komplikasyonlarına bağlı olarak cerrahi sonrası hasarlı bağırsağın alınması sonucu,  kısa bağırsak sendromu denilen tablo görülebilmektedir. Günümüz dünyasında bağırsak yetmezliği tedavisinde rehabilitasyon tedavisi önemli yer tutmaktadır. Tedaviye yanıtsız hastalarda ise ince bağırsak nakli diğer bir seçenektir. İntestinal rehabilitasyondaki ana hedefimiz , kalan bağırsağın adaptasyonunu sağlayarak hastaların ince bağırsak nakli gerekmeden hayatlarına devam etmelerini sağlamaktadır” diye konuştu. 

 

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2324 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim