• BIST 9079.97
  • Altın 2307.771
  • Dolar 32.3049
  • Euro 35.0354
  • Ankara 14 °C
  • İstanbul 16 °C
  • Bursa 19 °C
  • Antalya 15 °C
  • İzmir 19 °C

Çocuklar kalp krizi geçirir mi?

Çocuklar kalp krizi geçirir mi?
Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sevimli: "Çocukluktan gelen yapısal kalp hastalığı, bir ritim bozukluğundan olabilir. Önerimiz, periyodik olarak çocuk yaşlarda muayene yaptırılmasıdır"

Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Dahili Tıp Bilimleri Anabilim Dalı Kardiyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Serdar Sevimli, çocuklarda kalp krizi sonucu ölümlerin toplumda çok sık görülen bir durum olmadığını belirterek, "Önerimiz, periyodik olarak çocuk yaşlarda muayene yaptırılmasıdır. Çocukluktaki kalp hastalıklarının birçoğu günümüzde cerrahi veya cerrahi dışı yöntemlerle tedavi edilebilir" dedi.

Sevimli, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Isparta'da 12 yaşındaki ortaokul öğrencisi Şükrü Ekici'nin, kalp krizi sonucu hayatını kaybetmesine ilişkin, kalp krizinin genel bir tabir olduğunu, genellikle kalp damar tıkanıklıklarına kalp krizi ifadesini kullandıklarını söyledi.

Güncel olarak ritim bozukluklarının da kalp krizi olarak adlandırıldığını ifade eden Sevimli, "Çocuklarla erişkinler arasındaki kalp krizi sebepleri arasında farklılıklar var. Erişkinlerde genellikle damar tıkanıklığı ve buna bağlı olarak hipertansiyona bağlı olarak hastalıklar ön plandayken, çocuklarda daha çok doğuştan gelen, yapısal kalp hastalıklarıyla alakalı olarak ortaya çıkan problemler var. Buradaki durumda, çocukluktan gelen yapısal kalp hastalığı, bir ritim bozukluğundan kaynaklanmış olabilir" diye konuştu.

"Bunların toplumda görülme sıklığı özellikle çocuk yaşta ortaya çıkan ani ölümler, sık görülen bir durum değil ancak o aile bireylerinin risk altında olduğunu söyleyebiliriz" diyen Sevimli, toplumda erişkinlerdeki gibi endişeye yer verecek bir durumun söz konusu olmadığının altını çizdi.

- "Çocuk yaşta geçirilmiş kalp krizi önceden de vardı"

Sevimli, çocukluk yaşlarında ortaya çıkan kalp krizi sonucu ölümlerin daha farklı olduğunun altını çizerek, "Bunlar eğer tespit edilebilirse ki birçoğu tespit edilebilir. Ülkemizde özellikle sağlık hizmetlerine her yerde ulaşılabiliyor. Çocuk yaşta geçirilmiş kalp krizi, bunlar önceden de vardı, yeni ortaya çıkan bir hastalık değil. Önceden tanı koyulmuyordu bu hastalıklara. Sağlık hizmetine 25-30 yıl önce ulaşmak kolay değildi" şeklinde konuştu.

Kalp krizi sonucu ölen çocuğun kalbinin delik olmasının da bir risk faktörü olduğunu belirten Sevimli, "Yapısal, doğuştan gelen kalp hastalığı, bunların bazıları tedavi edilemeyecek seviyededir. Belki de bu onun bir parçasıdır. Önerimiz, periyodik olarak çocuk yaşlarda muayene yaptırılmasıdır. Kalple ilgili şikayeti olursa genel pediatrik ile kardiyologlara gönderilebilir. Çocukluktaki kalp hastalıklarının birçoğu günümüzde cerrahi veya cerrahi dışı yöntemlerle tedavi edilebilir" ifadelerini kullandı.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Bu haber toplam 16387 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim