• BIST 8718.11
  • Altın 2247.662
  • Dolar 32.3335
  • Euro 35.1788
  • Ankara 1 °C
  • İstanbul 9 °C
  • Bursa 4 °C
  • Antalya 10 °C
  • İzmir 7 °C

Çocuklarda geçmeyen öksürüğe dikkat

Çocuklarda geçmeyen öksürüğe dikkat
Çocuk Alerji ve İmmünoloji Uzmanı Doğru, çocuklarda görülen geçmeyen öksürüğün tedavisinin ancak altta yatan nedenin giderilmesiyle sağlanacağını belirterek, alttaki neden bulunmadan çocuğa öksürük kesici ilaçların verilmemesi gerektiğini bildirdi.

HATİCE ŞENSES

Sağlık Bilimleri Üniversitesi Zeynep Kamil Sağlık Araştırma ve Uygulama Merkezi Çocuk Alerji-İmmünoloji Bölümü Sorumlusu Doç. Dr. Mahmut Doğru, AA muhabirine yaptığı açıklamada, öksürüğün, solunum yolu hastalıklarının en önemli ve en sık görülen şikayetlerinden birisi olduğunu belirtti.

Aslında öksürüğün, solunum yollarında sekresyonların ve yabancı maddelerin temizlenmesinde önemli rolü olan koruyucu bir refleks olduğunu vurgulayan Doğru, "Öksürük çoğunlukla akciğer hastalıklarında görülmekle birlikte reflü, ilaç ve kalp hastalıkları gibi akciğer dışı nedenlerle de oluşabilir." dedi.

Doç. Dr. Doğru, "Çocuklarda öksürük genellikle viral enfeksiyonlarla ilişkidir ve çoğunlukla kendiliğinden düzelir. Gribal bir enfeksiyondan sonra öksürük; okul çağı çocuklarının yüzde 35-40'ında 10 güne kadar, solunum yolu enfeksiyonundan sonra okul öncesi çocukların yüzde 10'unda 25 güne kadar uzayabilir. Viral bir enfeksiyondan sonra 2-3 haftalık dönemde öksürük refleksi aşırı duyarlı hale gelir ve koku, egzersiz, ısı değişiklikleri gibi zararsız uyaranlar öksürüğü kolaylıkla uyarır." diye konuştu.

Süresine göre öksürüğe dikkat

Çocuk Alerji ve İmmünoloji Uzmanı Doç. Dr. Mahmut Doğru, çocuklarda 2 haftadan kısa süren öksürüğün, akut öksürük olarak adlandırıldığını aktararak, bunun çoğunlukla viral üst solunum yolu enfeksiyonuyla ilişkili olduğunu belirtti.

Doğru, kronik veya geçmeyen öksürük için sürenin rehberlere bağlı olarak 3-12 hafta arasında değiştiğine dikkati çekerek, "Çoğunlukla çocuklarda 4 haftadan daha uzun süren öksürük, kronik öksürük olarak adlandırılmaktadır. Bu yüzden 4 haftadan yani yaklaşık 1 aydan uzun süre öksürük şikayeti olan çocuklar mutlaka doktora götürülmelidir." bilgisini verdi.

"Kronik öksürüğün nedeni araştırılmalı"

Doğru, kronik öksürüğü olan çocuklarda, bazı klinik ve laboratuvar bulgularının varlığında spesifik öksürük nedenlerinin akla getirilerek, araştırılması gerektiğini anlatarak, şunları kaydetti:

"Özellikle geçmeyen öksürükle, öksürüğün balgamlı olması, balgamda kan bulunması, hışıltı, nefes darlığı, göğüs ağrısı, tekrarlayan akciğer enfeksiyonu, boğulur gibi olma sonrasında başlaması, bunlara eşlik eden kalp hastalığı, otoimmun, immünolojik, nörolojik ve gelişimsel hastalıklar, gelişme geriliği, beslenme güçlüğü, kronik ateş, muayenede çomak parmak, vizing (hışıltı), krepitasyon, göğüs duvarı anormalliği görülmesi, akciğer filmi veya solunum fonksiyon testlerinde anormallik gibi durumların herhangi birisi olan çocuklar mutlaka doktora götürülmelidir. Geçmeyen öksürüğün tedavisi altta yatan nedenin tedavisidir. Altta yatan neden bulunmadan geçmeyen öksürüğü olan çocuklara öksürük kesici ilaçlar verilmemelidir. Evde sigara içmek, tekrarlayan solunum yolu enfeksiyonlarına yol açarak geçmeyen öksürüğe neden olabilir. Bu yüzden geçmeyen öksürüklü çocuğu olan ailelerde sigara içilmemelidir."

 

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2307 defa okunmuştur
Etiketler: ,
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim