• BIST 9674.91
  • Altın 2504.937
  • Dolar 32.5855
  • Euro 34.8435
  • Ankara 24 °C
  • İstanbul 16 °C
  • Bursa 17 °C
  • Antalya 20 °C
  • İzmir 22 °C

"Çocuklarda idrar kaçırma hastalık belirtisi olabilir"

"Çocuklarda idrar kaçırma hastalık belirtisi olabilir"
Samsun'da özel bir hastanede görev yapan Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Arif Bahar, çocukluk çağında sıklıkla görülen idrar kaçırmanın, nedeni araştırılması gereken önemli bir sağlık sorunu olduğunu söyledi.
Samsun'da özel bir hastanede görev yapan Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Arif Bahar, çocukluk çağında sıklıkla görülen idrar kaçırmanın, nedeni araştırılması gereken önemli bir sağlık sorunu olduğunu söyledi. Doç. Dr. Bahar, "İdrar kaçırma basit gibi görülse de böbrek yetmezliği de dahil önemli hastalıkların bir belirtisi olarak ortaya çıkabilir" dedi.

Samsun'da özel bir hastanede görevli Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Arif Bahar, çocuklarda idrar kaçırma sorununun tedavisi sosyal açıdan da önemli bir rahatsızlık olduğunu dile getirdi. Doç. Dr. Arif Bahar, idrar kaçırma sorunu ihmal edildiğinde çocuklarda yaşam kalitesinin bozulmasına ve özgüven sorununa yol açabileceğine dikkat çekti. Doç. Dr. Arif Bahar, çocukluk döneminde altını ıslatmanın sık karşılaşılan bir durum olduğunu söyleyerek, "Bu durum kendini yalnızca gece idrar kaçırma veya hem gece hem gündüz idrar kaçırma şeklinde gösterebilir. Normalde çocuklar gece idrar kontrolünü 4 yaşında sağlar. Gündüz kontrolü ise daha erken yaşta sağlanmaktadır. 5 yaşındaki çocukların yüzde 15'i, 15 yaşındaki çocukların ise yüzde 1'i gece idrar kaçırmaktadır. Gece idrar kaçıran çocukların her yıl yüzde 15'i kendiliğinden, hiçbir tedavi almadan iyileşmektedir. Ancak altını ıslatma problemi bu zaman aralığında çocuk ve ailesinde, sosyal ve psikolojik sorunların ortaya çıkmasına neden olur" dedi.

Doç. Dr. Arif Bahar, çocukluk çağında başlayan idrar kaçırma sorunlarını, aileler tarafından çoğu zaman ihmal edildiğini belirterek, "Ancak ciddi hastalıkların belirtisi olabilir. Gündüz veya gece idrar kaçırma, böbrek yetmezliği, hormonal bozukluklar, idrar yolu iltihapları, sinir sistemi hastalıkları, şeker hastalığı, mesane çalışması bozukluğu gibi hastalıklarla beraberde görülebilir. Bu nedenle hafife alınmamalı ve nedeni mutlaka araştırılmalıdır" diye konuştu.

İdrar kaçırmada ilaç tedavisinin 8 yaşından büyük çocuklar için düşünülmesi gerektiğini söyleyen Doç. Dr. Arif Bahar, "İdrar kaçırma sorunu olan çocuklarda beslenme ve sıvı alımı düzenlenmelidir. Gün içinde 6-7 kez 250 ml sıvı alımı sağlanmalı, akşamları yatmadan 2 saat önce sıvı alımı kısıtlanmalıdır. Akşam yemeğinden sonra çay, kahve ve gazlı içecekler verilmemelidir. Gündüz 3 saat ara ile tuvalete gitmesine yardım edilmeli, kabızlık sorunu varsa ona yönelik bir tedavi uygulanmalı, yatmadan önce ve yattıktan 2 saat sonra uyandırılarak tuvalete götürülmeli, gece tuvalete kolay ulaşım sağlanmalı, bez bağlamaktan kaçınılmalıdır. Geceleri çocuğun altının bağlanmaması çocuk için daha yararlı bir uygulamadır. Çünkü bez bağlama çocuğun gece kalkma ihtiyacını ortadan kaldırır ve tedavi sürecini olumsuz etkiler" dedi. - Samsun

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3538 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim