• BIST 9915.62
  • Altın 2439.282
  • Dolar 32.4246
  • Euro 34.6533
  • Ankara 19 °C
  • İstanbul 17 °C
  • Bursa 17 °C
  • Antalya 25 °C
  • İzmir 25 °C

Çocuklarda Rsv Enfeksiyonuna Dikkat

Çocuklarda Rsv Enfeksiyonuna Dikkat
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Salahattin Okur, Respiratuar Sinsityal Virüs (RSV) nedeniyle oluşan salgınların özellikle Ocak-Şubat aylarında...

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Salahattin Okur, Respiratuar Sinsityal Virüs (RSV) nedeniyle oluşan salgınların özellikle Ocak-Şubat aylarında zirveye ulaştığını belirterek; ellerin sık sık yıkanması, enfekte kişilerle temasın sınırlanması ve öksürük/ hapşırık sırasında ağız ve burnun kapatılması yoluyla hastalıktan korunulabileceğini söyledi.

Acıbadem Adana Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Salahattin Okur, tüm dünyada salgınlara yol açan Respiratuar Sinsityal Virüs (RSV) hakkında anne babalara önemli bilgiler verdi. Dünya genelinde akut alt solunum yolu enfeksiyonlarının (ASYE) halen 5 yaş altı çocuklarda hastalık ve buna bağlı ölümün en önemli nedenlerinden olduğuna dikkat çeken Dr. Okur "Respiratuar Sinsityal Virüs (RSV), özellikle bebeklerde akut alt solunum yolu enfeksiyonlarının en sık etkenidir. RSV dünya genelinde salgınlar oluşturur. RSV özellikle bebekler ve küçük çocuklarda solunum yollarında enfeksiyonlara neden olan yaygın bir virüstür" dedi. Dr. Okur, bu salgınların genellikle Kasım-Aralık aylarında başlayıp, Ocak-Şubat aylarında zirveye ulaştığını ve Mart-Nisan aylarında sonlanan bir seyir gösterdiğini ifade etti.

"1 yaş altındaki bebekleri daha çok etkiliyor"

Respiratuar Sinsityal Virüs enfeksiyonu olan çocukların oldukça bulaştırıcı olduğunun altını çizen Dr. Okur "Tüm çocuklar 2 yaşına gelene kadar en az 1 kez RSV enfeksiyon atağı geçirirler. Bu yaş grubunda RSV, dünya genelinde bronşiyolit başta olmak üzere pnömoni gibi ASYE nedenli hastaneye yatışların en sık etkenlerinden biridir. 1 yaş altındaki bebekler, erken doğum öyküsü olan bebekler, bazı doğumsal kalp hastalığı olan bebekler, yaşlılar ve bağışıklık sistemi zayıf olan kişiler için daha çok hastaneye yatış gerektirmekte ve daha ölümcül olmaktadır" diye konuştu.

Dr. Okur, RSV enfeksiyonlarında bebeklerin çoğunda burun akıntısı, hapşırma, öksürük ve boğaz ağrısı gibi üst solunum yolu belirtileri ile genellikle aralıklı ateş ve daha az sıklıkla orta kulak iltihabı görüldüğünü söyledi. Bazı vakalarda döküntü ve konjonktivit geliştiğini, ciddi vakalarda nefes almada güçlük, hızlı nefes alıp verme ve nefes darlığı görüldüğünü belirten Dr. Okur; buna karşın nadiren de olsa belirti vermeyebildiğini de vurguladı.

"Sıvı alımı ve hijyene dikkat!"

Bu hastalıkta semptomları hafifletmeye yönelik tedavi uygulandığını belirten Dr. Okur "Sıvı alımının sağlanması, bebeklerde burun temizliği, solunum sıkıntısı olan hastalarda oksijen desteği gibi tedaviler uygulanabilir. İleri vakalar mutlaka bir çocuk hekimi tarafından değerlendirilmeli ve hekim kontrolünde tedavi düzenlenmelidir" dedi. Dr. Okur hastalığın yayılmasını önlemek için "Ellerin sık sık yıkanması, enfekte kişilerle temasın sınırlanması ile öksürük veya hapşırık sırasında ağız ve burnun kapatılması" gerektiğini vurguladı.

"Anne sütü alanlarda hastaneye yatış daha az"

Tüm enfeksiyonlarda olduğu gibi RSV enfeksiyonunda da anne sütü alımının şiddetli enfeksiyon gelişimi üzerinde koruyucu etkiye sahip olduğuna değinen Dr. Okur şunları dile getirdi: "Anne sütü alan bebeklerin almayanlara göre hastaneye yatış oranlarının 3 kat daha az olduğu gösterilmiştir. Bilim insanları, RSV'ye karşı aşılar üzerinde çalışmaktadır. Aşılama, enfeksiyonun yayılmasını azaltmada etkili bir önlemdir. RSV enfeksiyonları, özellikle savunmasız gruplar için ciddi olabilir. Bu nedenle, belirtiler görüldüğünde veya risk altındaki kişilerle temas edildiğinde, derhal sağlık profesyoneline başvurmak gerekir."

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 863 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim