• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • Ankara 20 °C
  • İstanbul 16 °C
  • Bursa 18 °C
  • Antalya 18 °C
  • İzmir 16 °C

Covid 19 Aşı Uygulamasında Muayene İşleminin Faturalandırılmaması hakkında duyuru

Covid 19 Aşı Uygulamasında Muayene İşleminin Faturalandırılmaması hakkında duyuru
Sağlık Bakanlığı Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu tarafından Covid 19 Aşı Uygulamasında Muayene İşleminin Faturalandırılmaması hakkında duyuru yayımlandı.

 

 

T.C.
SAĞLIK BAKANLIĞI
Kamu Hastaneleri Genel Müdürlüğü

Sayı: E-96773357-045.99.490   16.06.2021
Konu: Covid-19 Aşı Uygulamasında
          Muayene İşleminin
          Faturalandırılması

DAĞITIM YERLERİNE

İlgi : Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğünün 06/01/2021 tarihli ve E-14500235-403.01.99-39 sayılı yazısı. Bilindiği üzere, Bilim Kurulumuzun önerileri doğrultusunda belirlenen hedef gruplara yönelik

Bilindiği üzere, Bilim Kurulumuzun önerileri doğrultusunda belirlenen hedef gruplara yönelik Covid-19 aşılama uygulaması, birinci basamak sağlık kuruluşlarımızla birlikte tüm hastanelerimizde başlatılmış ve söz konusu aşı uygulamasında alınması gereken tedbirler ve uygulama esasları ilgi yazı ile duyurulmuştur. Ayrıca Halk Sağlığı Genel Müdürlüğünce Covid-19 aşısı uygulama kuralları belirlenerek yayımlanmıştır.

Ancak sağlık tesislerimizden gelen geri bildirimlerde aşı uygulaması için yapılan başvurularda muayenenin fatura edilip edilmeyeceği konusunda tereddütler yaşandığı anlaşılmış ve aşağıda yer verilen açıklamaların yapılmasına ihtiyaç duyulmuştur.

Covid-19 aşılaması kapsamında aşı uygulanacak vatandaşlarımızın MHRS üzerinden aldıkları randevuya uygun olarak hastanelere başvuru yapmaları gerekmektedir. Aşı uygulamasından önce kare kod okutulmalı ve kişiye ait bilgiler “AŞILA” mobil uygulamasına erişilerek kaydedilmelidir. Ayrıca Covid-19 aşılarının uygulanması sonrasında ortaya çıkabilecek erken ve geç istenmeyen etkilerin Halk Sağlığı Yönetim Sistemi (HSYS), Aile Hekimliği Bilgi Sistemi (AHBS) veya Halk Sağlığı Bilgi Sistemi (HBYS) üzerinden bildirilmesi gereklidir.

Covid-19 aşılaması için MHRS üzerinden randevu alarak yapılan başvuruların Bakanlığımız düzenlemeleri doğrultusunda değerlendirilmesi gerekmekte olup, söz konusu düzenlemelerde önlem alınarak aşı uygulanması gereken durumlar (ilgili kişiyi takip eden hekim tarafından yapılacak değerlendirmeye bağlı olarak aşılama kararı verilecek) dışında hekim değerlendirmesine yer verilmemiştir.

Diğer taraftan, Bakanlığımız tarafından temin edilen Covid-19 aşılarının, aşılama hizmeti sunulan sağlık kuruluşlarında ücretsiz olarak uygulanacağı duyurulmuştur. Genel sağlık sigortası kapsamındaki kişilere sunulan sağlık hizmetleri, Sosyal Güvenlik Kurumunca (SGK) Sağlık Uygulama Tebliği (SUT) hükümleri doğrultusunda karşılanmaktadır. SUT’un 1.8.1- Ayakta tedavide hekim ve diş hekimi muayenesi katılım payı başlıklı maddesinde söz konusu kişilerin ikinci ve üçüncü basamak sağlık tesislerine yaptıkları başvurularında ödeyecekleri muayene katılım payları belirlenmiştir. Söz konusu katılım payı tutarları SGK’dan aylık alanlar için (emekliler) maaşlarından, diğer kişiler içinse eczanelerce kişilerden alınmaktadır.

Bu kapsamda; gerek kişilere katılım payı yansımasından dolayı oluşabilecek mağduriyetlerin engellenmesi, gerekse de hatalı faturalandırmaya sebebiyet verilmemesi için Covid-19 aşı uygulaması nedeniyle yapılan tüm başvurularda muayene işleminin fatura edilmemesi gerektiği hakkında bağlı sağlık tesislerimizin bilgilendirilmesi ve gerekli tedbirlerin alınması, ayrıca hatalı işlem girişi tespit edildiği takdirde sağlık tesislerine yönelik idari yaptırımların ve global bütçe ödenek kesintilerinin yapılacağının bilinmesi hususunda;

Bilgilerinizi ve gereğini arz/rica ederim.

Dr. Avni Uygar SEYHAN
Bakan a.

Kamu Hastaneleri Genel Müdür V.

Dağıtım:
Gereği:                           Bilgi:

81 İl Valiliği                     Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı
(İl Sağlık Müdürlüğü)        Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü
                                      Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü
                                      Sağlık Bilgi Sistemleri Genel Müdürlüğü
                                      Teftiş Kurulu Başkanlığı                                            

Yazının aslı için tıklayınız

 

Sağlık Aktüel - www.saglikaktuel.com

saglikaktuellogo-001.png

YASAL UYARI: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Sağlık Aktüel’e (www.saglikaktuel.com) aittir.  www.saglikaktuel.com biçiminde aktif bağlantı kurulabilir, açık kaynak gösterilmek kaydıyla içerik kullanılabilir. Açık kaynak göstermeden yapılan alıntılar için yasal işlem uygulanacaktır.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 1404 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim