• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • Ankara 18 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Bursa 18 °C
  • Antalya 19 °C
  • İzmir 17 °C

Cüzzam Hastalığı Nedir ?

Cüzzam Hastalığı Nedir ?
Cüzzam Hastalığı Nedir ? Cüzzam hastalığı ücretsiz tedavi ediliyor ve erken tanıda hiç bir sakatlık kalmıyor.   Her yıl ocak ayının son haftası Cüzzam Haftası olarak kutlanıyor.

Cüzzam Hastalığı Nedir ? Cüzzam hastalığı ücretsiz tedavi ediliyor ve erken tanıda hiç bir sakatlık kalmıyor. 

Her yıl ocak ayının son haftası Cüzzam Haftası olarak kutlanıyor. Dermatoloji Uzmanı Prof. Dr. Tuğba Rezan Ekmekçi, bu nedenle hastalıkla ilgili açıklamalar yaptı.  Cüzzamın tarih boyunca insanlığı etkilediğini ve toplumların korkulu rüyası olduğunu belirten Prof. Dr. Ekmekçi, “Nasıl bulaştığı kesin olarak bilinmese de en çok solunum yolu ile bulaştığı kabul ediliyor. Dünyada ve ülkemizde bildirilmesi zorunlu olan cüzzam hastalığı, ücretsiz tedavi ediliyor ve erken tanı konan hastalarda hiçbir kalıcı sakatlık oluşturmuyor” dedi.

Dünyada her yıl ocak ayının son haftası Cüzzam Haftası, her son pazar günü ise Dünya Cüzzam Günü olarak kabul ediliyor. Ülkemizde de Prof. Dr. Etem Utku’nun cüzzam hastalığı ile ilgili olarak ilk başlattığı çalışmalar, önce Prof. Dr. Atıf Taşpınar sonrasında ise Prof. Dr. Türkan Saylan ve ekibiyle devam ederek lepra eliminasyon hedefine ulaşıldı.

“Cüzzamın bulaşma şekli kesin değil”

Prof. Dr. Tuğba Rezan Ekmekçi, “Cüzzam veya lepra hastalığı, hansen basili (mycobacterium leprae) adı verilen bir mikroorganizmanın sebep olduğu; çevresel sinir sistemi, deri, üst solunum yolu mukozası ve göz başta olmak üzere birçok sistemi ve organı etkileyebiliyor. Bulaşma şekli kesin olarak bilinmese de en çok solunum yolu ile bulaştığı kabul ediliyor. Bulaşma genellikle, çocukluk çağında aynı aile içindeki uzun süre temas edilen aktif hastalardan kaynaklanıyor” dedi.

Cüzzam hastalığının tarih boyunca insanlığı etkilediğini ve toplumların korkulu rüyası olduğunu belirten Prof. Dr. Ekmekçi, konuşmasına şöyle devam etti:

“20’nci yüzyılda tanı ve tedavilerdeki ilerlemeler ile etkin yapılan eradikasyon programları, cüzzamı günümüzde korkulacak bir hastalık olmaktan çıkarak halkın gündeminden düştü.  Buna rağmen cüzzam hastalığının halen dünyada ve ülkemizde bildirimi zorunlu tutuluyor. Ücretsiz tedavi edilen cüzzam hastalığı, erken tanı konan hastalarda hiçbir kalıcı sakatlık oluşturmuyor.”

Prof. Dr. Tuğba Rezan Ekmekçi kimdir?

1973 yılında İstanbul’da doğan Prof. Dr. Tuğba Rezan Ekmekçi, 1995 yılında İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nden mezun oldu. Prof. Dr. Ekmekçi’nin; alerjik deri hastalıkları, behçet hastalığı, cilt kanseri, deri tümörleri, frengi, geniltal siğil ve lupus olmak üzere toplam da 87 alanda uzmanlığı bulunuyor. 

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2574 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim