• BIST 10045.74
  • Altın 2420.766
  • Dolar 32.4438
  • Euro 34.797
  • Ankara 15 °C
  • İstanbul 13 °C
  • Bursa 14 °C
  • Antalya 21 °C
  • İzmir 19 °C

D vitamini seviyesi düşük olanlar zor kilo veriyor

D vitamini seviyesi düşük olanlar zor kilo veriyor
Uzman Diyetisyen Betül Ünlüsoy: “Son yıllarda yapılan araştırmalar sonucu D vitamin seviyesinin düşük olması kilo vermeyi zorlaştıran etkenler arasında yer almaktadır”


Uzman Diyetisyen Betül Ünlüsoy, D vitamin seviyesinin düşük olmasının kilo vermeyi zorlaştıran etkenler arasında yer almakta olduğunu söyledi.

Kemik sağlığından ruh sağlığına kadar birçok durumu dengede tutan hayati bir vitamin olan D vitaminini eksikliği kadar fazlalığı da tehlikeli. Uzman Diyetisyen Betül Ünlüsoy, dönem dönem takip edilmesi gereken kan parametrelerinden biride D vitamin seviyesi olduğuna işaret etti. Son yıllarda gerek ülkemizde gerek ise dünyada “D vitamini eksikliği” çok sık karşılaşılan bir sorun haline dönüşmüş olduğunu ifade eden Ünlüsoy, D vitaminin eksik olması aşırı yorgunluklara, uyanamamaya, depresyona, bağışıklığın düşmesine, astım hastalığına, sürekli üşümeye neden olduğunu belirterek,

“D vitamininin düşmesi aynı zamanda kalsiyumun emiliminde de negatif etki gösterdiği için bir zaman sonra kan parametrelerinizde kalsiyum seviyesinin düşmesine de neden olduğunu görebilirsiniz. Bu durum karşısında D vitamini eksikliğinin giderilememesi özellikle yaşlı bireylerde eklem ağrılarının artmasına ve osteoporoz sürecinin hızlanmasına etken olmaktadır. Ayrıca son yıllarda yapılan araştırmalar sonucu D vitamin seviyesinin düşük olması kilo vermeyi zorlaştıran etkenler arasında yer almaktadır” dedi.

Aşırı yağlı vücuda sahip bireylerde D vitamini emilimi azalıyor

D vitaminin düşmesinin birçok nedeni olduğunu ifade eden Ünlüsoy, “Eski zamanlardan gelen bir söz “Güneş girmeyen eve doktor girer’ ne doğru bir sözmüş. Yılın neredeyse tamamını ofis, iş ortamında geçirmekteyiz. Bu sebeple gün içerisinde ki güneş ışınlarını vücudumuz yeterli düzeyde alamamakta ve sonuç olarak D vitamini eksikliği yaşanabilmektedir. Diğer önemli nedenlerden biride her geçen gün sayısı dünyada artmakta olan obezite. Aşırı yağlı vücuda sahip bireylerde D vitamini emilimi azalmaktadır. Bunların yanında eksik beslenme veya kullanılan ilaçlar da D vitamini eksikliğine yol açabilmektedir. Beslenme noktasındaki eksikliğimizi; yağlı balık tüketimine özen göstererek (somon, ton balık gibi), yumurta sarısı, süt ürünleri, balık karaciğeri, yağlı tohumlar (ceviz gibi) tüketerek giderebiliriz. Fakat bu besinler D vitamini eksikliğini tek başına karşılayamamaktadır. Hekime danışarak, hekiminizin uygun gördüğü dozda “ D vitamini” takviyesi kullanmalı ve mümkün oldukça güneş ışınlarından faydalanmaya çalışmalısınız” diye konuştu.

 

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2810 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim