• BIST 9079.97
  • Altın 2322.335
  • Dolar 32.3413
  • Euro 34.9435
  • Ankara 13 °C
  • İstanbul 15 °C
  • Bursa 19 °C
  • Antalya 15 °C
  • İzmir 18 °C

Damar tıkanıklarında trombolitik tedavi

Damar tıkanıklarında trombolitik tedavi
Beyindeki damarların tıkanması halinde hayati tehlike taşıyan damar içi pıhtıların eritilerek damarların açılmasını sağlayan tedavi uygulanmaya başlandı.

Beyindeki damarların tıkanması halinde hayati tehlike taşıyan damar içi pıhtıların eritilerek damarların açılmasını sağlayan "trombolitik tedavi", Sağlık Bakanlığı hastaneleri içinde ilk kez Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde uygulanmaya başladı.

1800’lü yılların ikinci yarısında "Gureba Hastanesi" ismi ile hizmet vermeye başlayan ve 1924 yılında çıkarılan yasa ile "Ankara Numune Hastanesi" ismini alan Ankara’nın en eski hastanesi, birçok yeniliğe imza atıyor.

Sağlık Bakanlığı Ankara Numune Eğitim Araştırma Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Nurullah Zengin, yaptığı açıklamada, göreve geldiği 12 aylık sürede daha kaliteli ve hızlı hizmet sunumu, servislerin yenilenmesi, son teknolojik cihazların hastaneye kazandırılması, acil servis yapılanması, mali yapının düzeltilmesi ve hastane gazetesinin çıkartılması gibi birçok konuda yenilik yaptıklarını söyledi.

Bunlardan birinin kan damarları içindeki tehlikeli pıhtıların eritilerek damarların açılmasını sağlayan "trombolitik tedavi" uygulaması olduğunu belirten Zengin, yöntemin akciğer embolizminde, toplar damar pıhtılaşmasında, kalp krizindeki tıkalı koroner damarlarda, beyin damarlarındaki tıkanıklıklarda, bypass cerrahisi yada stent yerleştirilmiş damarlarda, kol ya da bacaklardaki ani oluşan atardamar tıkanıklıklarında uygulandığını ifade etti.

Zengin, tedavide özel pıhtı eritici ilaçlar kullanıldığını ve damar hastalıklarının tamamına yakınında bu ilaçların pıhtı olan damarın içine çok ince borular kullanılarak verildiğini anlatarak, şunları kaydetti: "Türkiye’de Sağlık Bakanlığı hastaneleri içinde beyin damarları içindeki tehlikeli pıhtıların eritilerek damarların açılmasını sağlayan pıhtı eritici tedaviyi yapan ilk hastaneyiz. Uygulanan bu yöntem sayesinde beyin damarı tıkanıkları tam olarak ortadan kaldırılabiliyor. Tanısal amaçlı uygulamalarda da rutin olarak yapılıyor. Tedavi amaçlı ise yarısı stent uygulaması olmak üzere 40 civarında hastaya uygulama yapıldı."

Trombolitik tedavinin genelde yoğun bakım, anjiografi ünitesi ya da altyapıya sahip ameliyathanelerde yapılabildiğini dile getiren Zengin, pıhtılaşma bozukluğu olan kişilerde trombolitik tedavinin yan etkilerinin fazla olabileceğini, iç kanama geçmişi, kontrolsüz yüksek kan basıncı, gebelik, kalbin iç yüzünün enfeksiyonu, ileri yaş, şeker hastalığına bağlı gözün iç tabakasının hastalığı gibi durumlarda yöntemin riskli olabileceğini bildirdi.

Zengin, tedavinin en önemli yan etkisinin kanama olduğuna dikkati çekerek, giderek kötüleşen kol yada bacak ağrısı, ateş, solunum güçlüğü, giderek artan bulantı, kusma ya da öksürük, kol ya da bacakta morarma, şişlik ve ağrı, kusma ya da dışkı ile kan gelmesi, kateterlerin yerleştirildiği girişim bölgelerinden kan gelmeye devam etmesi halinde en kısa süre içinde hastaneye başvurulması gerektiği uyarısında bulundu.

-ACİL TIP YAPILANMASINA GEÇİLDİ-
Yenilikler kapsamında acil sağlık hizmetleri sunumunda Acil Tıp yapılanmasına geçildiği belirten Zengin, Acil Tıp biliminin dünyada ve Türkiye’de nispeten yeni bir uzmanlık dalı olduğunu ve acil sağlık hizmetlerinde bu anlayışa geçilmesi ile çalışma sisteminin önemli ölçüde değiştiğini dile getirdi.

Bazı tetkiklerin sonuçlarının daha çabuk alınması için Acil Servise yönlendirme yapılabildiğini ifade eden Zengin, normal polikliniklerde tetkiklerin hızlı yapılması için düzenleme yaptıklarını bildirdi.

Zengin, Acil Servis çalışma sistemini gerçek acil hastalara etkili ve hızlı müdahale edebilme üzerine kurduklarını ve günde 500 acil vakaya müdahale ettiklerini anlattı. Acil Tıp Kliniği’nin daha verimli olabilmesi için eğitim kadrosunun tamamlanmaya çalışıldığını ve serviste tadilatın devam ettiğini belirten Zengin, "Çalışmalar tamamlandığında acil servis alanında iddialı işlere imza atacağız. Giriş katını tamamen acil hastalara ayırmayı planlıyoruz, bütün idari birimleri bir kat alta alacağız. Acil servis, aynı anda 50 hastanın muayenesi yapılacak bir birim haline gelecek" diye konuştu.

-"EN YÜKSEK TAHSİLAT RAKAMLARI..."-
Ankara Numune Eğitim Araştırma Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Zengin, hastanenin mali yapısını detaylı bir şekilde masaya yatırdıklarını, gelirlerin arttırılması ve giderlerin azaltılması konularında yoğun çalışmalar yaptıklarını anlatarak, "Kurulan komisyonlar sayesinde hastanede tasarrufa gidildi. Satın alma ekibi, acil durumlar dışında açık ihale usulü alımlar yaparak daha hassas davrandı. Ankara Numune Hastanesi tarihinde en yüksek tahsilat rakamlarına 2010 yılının ilk 5 ayında ulaşıldı. Mali tabloda oluşan olumlu gelişmeler sonucunda satın alma ödemeleri 3 ayın altına çekildi" dedi.

-"KRONİK YARA BAKIMINDA ULUSLARARASI MERKEZ OLACAĞIZ"-
Türkiye’de el cerrahisinin uzmanlık alanı olarak yakın tarihte kabul edildiğini ve ilk hizmet birimlerinden birinin hastanelerinde açıldığını ifade eden Zengin, "El Cerrahisi alanında hedefimiz, el cerrahisi ve rehabilitasyonunu birlikte ele alarak bu alanda komple hizmet verebilen bir merkez olmaktır" şeklinde konuştu.

Nurullah Zengin, kronik yara bakımının Türkiye’de ihtiyaç duyulan en önemli hizmet alanlarından olduğunu belirterek, Akyurt İlçesi Semt Polikliniği binasını modern Yara Bakımı Merkezi’ne dönüştürecekleri bilgisini verdi. Destekleyici yara tedavi yöntemlerinden biri olan hiperbarik oksijen yönteminde Türkiye’nin en modern uygulama cihazlarından birinin hastaneleri bünyesinde bulunduğunu dile getiren Zengin, "Yeniden yapılanma ile kronik yara bakımında uluslararası alanda önemli merkezlerden biri olacağız" dedi.

Zengin, yanık merkezinin 9 yoğun bakım yatağı ile hizmet vermeye devam ettiğini ifade ederek, "Yanık merkezimizde yanığın akut döneminde hizmet veriliyor. Belli bir süre tedavi gören hastaların uzun dönem bakımları kronik yara bakım merkezinde devam edecek" diye konuştu.

-"NUMUNE GAZETESİ VE DERGİSİ YAYINDA"-
Bunların dışında "Numune Gazetesi" ve "Numune Sağlık Dergisi"nin yayınını başlattıklarını da anlatan Zengin, bu yayınların, hasta ve hasta yakını odaklı yayınlar olduğunu söyledi. Zengin, gazetede ve dergide yer alan haberlerle hem hastaları doğru bilgilendirmeyi hem de ulusal sağlık politikalarının oluşumuna katkı vermeyi hedeflediklerini belirtti.

Tadilat planları içerisinde eğitim salonlarına öncelik verdiklerini dile getiren Zengin, eğitim salonlarının her türlü teknik donanıma sahip ve son derece modern olduğunu söyledi. Zengin, her ay "Numune Konferansları" programı başlattıklarını ve yakın dönemde hastane web sayfasında bilimsel aktivitelerin canlı olarak yayınlanacağını sözlerine ekledi.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 6279 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim