• BIST 9674.32
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • Ankara 28 °C
  • İstanbul 23 °C
  • Bursa 25 °C
  • Antalya 29 °C
  • İzmir 24 °C

Danıştay: İlaçlı stendi 'Devlet' ödesin

Danıştay: İlaçlı stendi  'Devlet' ödesin
Sağlıkta kemer sıkma politikalarının gündeme geldiği bu günlerde Danıştay’dan, emekliler lehine bir karar.

Sağlıkta kemer sıkma politikalarının gündeme geldiği bu günlerde Danıştay’dan, emekliler lehine bir karar.

Danıştay, kalp sorunu bulunan emekli memurun tedavisi sırasında takılan ilaçlı stentlerin ücretlerinin tamamının devlet tarafından karşılanması gerektiğine hükmetti.
Emekli memur Tahsin Akbaba, kalp sorunundan dolayı 12 Ekim 2006’da Ankara’da İbni Sina Hastanesi’ne yattı. Tedavisinde gerekli 2 adet ilaçlı stent için reçete yazıldı. Akbaba, 7 bin 745 lira 41 kuruş ödeyerek stentleri faturalı bir şekilde dışarıdan temin etti. Ancak kendisine Emekli Sandığı tarafından yalnızca 605 lira 34 kuruş ödendi. Akbaba’nın, ödemenin kalan kısmının da yapılması yönündeki başvurusu, bağlı bulunduğu Emekli Sandığı’nın devredildiği Sosyal Güvenlik Kurumu ve Maliye Bakanlığı’nca reddedildi.
Akbaba, bunun üzerine 2007’de Maliye Bakanlığı ve SGK aleyhine Danıştay’da dava açarak eksik ödemenin tamamlanmasını istedi.

Ekonomik koşullar
Maliye Bakanlığı Danıştay’a yaptığı savunmada, ülkenin genel ekonomik koşulları gözetilerek, kamu harcamaları içinde önemli yer tutan tedavi giderlerinin ödenmesinde belirli kısıtlamalar getirilmesinin zorunlu olduğu kaydedildi.
Danıştay Tetkik Hâkimi, Danıştay 2. Daire’ye sunduğu görüşte, “Emekli ve Malullük Aylığı Bağlanmış Olanlarla, Bunların Kanunen Bakmakla Yükümlü Bulundukları Aile Fertleri, Dul ve Yetim Aylığı Alanların Muayene ve Tedavileri Hakkında Yönetmelik”in 47. maddesi ile Maliye Bakanlığı’nın 2006’da yayımladığı tebliğe dikkat çekerek, uygulamanın mevzuata aykırı olduğunu bildirdi.
Danıştay 2. Daire stent ücretlerinin tamamının devlet tarafından karşılanması gerektiğine hükmederek, 7 bin 140 TL’nin, davanın açıldığı 9 Ağustos 2007’den itibaren işlenecek yasal faiziyle birlikte Akbaba’ya ödenmesini karar altına aldı.
Danıştay, kararında, yapılan tedavilere ilişkin ücretler ile kullanılması gerekli görülen ortez, protez ve diğer araçlarının sağlanmasının memurlar ve diğer kamu görevlilerinin en önemli özlük haklarından olduğuna işaret ederek, bu uygulamanın idarenin takdirine bıkarılmasının doğru olmadığını bildirdi.
Karara göre emekli memurlar, yasal süreleri içinde dava açtıkları takdirde ceplerinden fazladan çıkan parayı geri alabilecek.


Milliyet

Bu haber toplam 2479 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim