• BIST 9814.19
  • Altın 2494.399
  • Dolar 32.3553
  • Euro 34.4531
  • Ankara 16 °C
  • İstanbul 22 °C
  • Bursa 23 °C
  • Antalya 21 °C
  • İzmir 28 °C

Danıştay’ın çubuk kararı bakanların tadını kaçırdı

Danıştay’ın çubuk kararı bakanların tadını kaçırdı
SGK Başkanı Emin Zararsız’ın, “Firmalarla fiyatta anlaşma olmasa da, vatandaşların sıkıntılarını giderecek bir çözüm bulacağız” dedikten sonra “sorun halloldu” açıklamasını yapmasına rağmen, sorunun devam ettiği, vatandaşların tepkileri ve uyarıları ile o

SGK Başkanı Emin Zararsız’ın, “Firmalarla fiyatta anlaşma olmasa da, vatandaşların sıkıntılarını giderecek bir çözüm bulacağız” dedikten sonra “sorun halloldu” açıklamasını yapmasına rağmen, sorunun devam ettiği, vatandaşların tepkileri ve uyarıları ile ortaya çıktı. Balıkesir’de bir vatandaşın Şeker Çubuğu bedelinin Sosyal Güvenlik Kurumu’nca (SGK) kendisine eksik ödendiği gerekçesiyle yaptığı başvuruyu haklı bulan Danıştay, piyasada fiyatı daha yüksek olduğu halde, SGK’nın sadece 55 kuruşunu ödemesini Anayasa ve yasalara aykırı bularak “Yürütmeyi durdurma” kararı vermişti.

TBMM gündeminde

Tartışmayı başlatan konuşmayı, CHP Milletvekili Ergün Aydoğan geçtiğimiz ay TBMM Genel Kurulunda yapmıştı. Aydoğan, “SGK Başkanı Emin Zararsız, hukuka, insanlığa aykırı genelgesiyle vatandaşı ve 8 milyon diyabet hastasını kaderine terk etti, ölüme mahkum etti. Sosyal devlet anlayışına yakışmayan, hukuka, insanlığa aykırı bu genelgenin derhal kaldırılmasını istiyoruz” diye konuşmuştu.

Aydoğan’ı yanıtlayan Bakan Dinçer de, “SGK, SGK şeker çubuğunun adedine 55 kuruş ödüyor. Tedarikçilerden birinin daha fazla kar amacıyla bizi mahkemeye vermesi ve Danıştayın yürütmeyi durdurmasıyla hastalara yönelik sorun ortaya çıktı. Biz daha fazla kar etmek isteyenlerin değil, kamunun hakkını koruyacağız” şeklinde konuşmuştu.

Bakan özür diledi

CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi ise, “Bakan Yalan söyledi demek yakışık almaz, Genel Kurulu yanlış bilgilendirdi. Davayı açan tedarikçi değil, mağdur olan şeker hastası bir öğretmen” hatırlatmasını yapmıştı.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer, MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural’ın, “Bakan, Danıştay şeker hastalarının değil tedarikçilerin haklarını koruyormuş gibi bir izlenim oluşturdu, bu konuda lütfen milletten ve milletvekillerinden özür dilesin” çağrısına, “Sayın Hamzaçebi doğru söylüyor. Hafızamda yanlış kalmış. Ben yanlış bildiğim için, size yanlış aktardım, özür diliyorum” karşılığını vermişti.

Çözüm çok yakında

BAKAN Dinçer, Ankara Hürriyet’e, vatandaşların tepkilerini ve taleplerini Alo 170’ten izlediğini belirterek, “Arkadaşlarımız yoğun olarak çalışıyorlar. Birkaç güne kadar köklü çözüm getireceğiz. Çok yakında, çok da uygun, belki daha ucuz fiyatlar ve yeni yöntemlerle satın alacağız. Vatandaşlarımızın mağduriyetini giderecek makul bir yöntemi bulacağız” dedi.

Danıştay eleştirisi

SAĞLIK Bakanı Akdağ ise bu konuda, bir grup gazeteciye Meclis’te şunları söyledi:

“SGK adedine 55 kuruş ödüyor. Danıştay ‘55 kuruş olmaz, daha fazlasını öde’ diye bir karar alıyor. Danıştay bunu SGK’ya sormadan karar alıp ‘vatandaşı koruyorum’ diyorsa, bu haksızlık. Bu çubuklar için SGK yılda 90 milyon TL ödüyor. Biz, Bakan Dinçer’le konuştuk. Ne vatandaşımızı mağdur edeceğiz veya ezdireceğiz, ne de kamunun parasını çarçur edeceğiz veya birilerine peşkeş çektireceğiz. Şeker çubuğunun gölgesi altında kalmayız. Biz bu meseleyi çözeceğiz. SGK bunu düzeltecek. Sağlık Bakanlığı da çözüme katkı verecek, yakında görürsünüz. Çubuk da kaliteli, iyi ve ucuz olacak, kimsenin şüphesi olmasın.”

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 8513 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim