• BIST 9093.9
  • Altın 2324.48
  • Dolar 32.3555
  • Euro 34.9625
  • Ankara 20 °C
  • İstanbul 21 °C
  • Bursa 23 °C
  • Antalya 26 °C
  • İzmir 22 °C

Danıştay'ın sigara kararında teknik hata

Danıştay'ın sigara kararında teknik hata
Anayasa Mahkemesi'nin sigara yasağını yumuşatacak başvuruyu görüşmesinden önce sigara karşıtları harekete geçti.

Sigara ve Sağlık Ulusal Komitesi (SSUK), sigara yasağının yürürlüğe girişinin birinci yıl dönümü dolayısıyla 15 ilde sürdürülen ''Dumansız Hava Sahamızı Koruyalım'' başlıklı imza kampanyasının İstanbul ayağını, Taksim Meydanı'nda başlattı.

Kampanyaya ilişkin bilgi veren SSUK Başkanı Prof. Dr. Elif Dağlı, imza kampanyası çerçevesinde 5 bine yakın imza toplandığını belirterek, kampanyanın Anayasa Mahkemesinin, Danıştayın kahvehanelerde sigara içilmemesi yasağını Anayasaya aykırı bularak yaptığı başvuruyu reddetmesine kadar devam ettirileceğini söyledi.

GEREKÇELİ KARARDA TEKNİK HATA

İzmir Kahveciler Odasının açtığı dava üzerine Danıştayın, Anayasa Mahkemesine başvurduğunu hatırlatan Dağlı, ''Danıştayın aldığı kararın gerekçesinde '500 yıldır kahve ve sigara içilen mekanlarda sigara içilmeye devam etsin' gibi bir madde var. Tütünün Avrupa'ya girişi zaten 500 yıla rastlıyor. Bizim coğrafyamıza girişi 17. yüzyıla, sigara üretimi de 20. yüzyılın başına rastlıyor. Yani teknik bir hata var'' diye konuştu.

Sigara dumanını arındırmayı başaran hiçbir sistemin bulunmadığının bilim adamlarınca ispatlandığını vurgulayan Dağlı, sigara içme özgürlüğünden bahsedildiğini ama sigara içmeyen insanların yanında sigara içmek gibi bir özgürlüğün söz konusu olamayacağını söyledi.

KAHVEHANEYE İZİN YASAYI KATLETMEK DEMEK

Sigara içme yasağına işletmelerin yüzde 87 oranında uyum gösterdiğini, kahvehanelerdeki sigara içicilerinin de yüzde 77'sinin yasağı desteklediğini vurgulayan Dağlı, şunları söyledi:

''Bu kadar fazla desteklenen, kamunun sahip çıktığı bir kanunun, geri döndürülmesini istemiyoruz. Ayrıca kanun, sigara tüketimini yüzde 20 azalttı. Sigara kaynaklı hastalıklarla ilgili acil başvurularında 2010'un ilk 5 ayında 2009'a göre yüzde 20 ile 30 oranında azalma tespit edildi. Ölümcül hastalıkları engelleyen, sigara tüketimini azaltan, kamuoyunun da büyük desteği olan bir kanun. Maalesef Kahvehaneciler Odasının başvurusu neticesinde, sadece kahvehanelerde bir özel uygulama yapmak adına kanunun tamamen yok olmasına neden olunmak üzere.

KANUN DELİNİRSE BAŞARI ŞANSI KALMAZ

Şöyle bir yanılgı var: 'Ne olacak? Sadece kahvehanelere izin verilsin' deniyor. Bu kanun, ancak tamamen istisnasız ve yüzde 100 dumansız hava sahası olarak uygulanmalı. İçerde tek bir yerde dahi içmeye izin verirseniz, kanun bilimsel geçerliliğini kaybediyor. Kahvehaneyi istisna kılmak, yasayı katletmek demektir. Danıştayın kararı üzerine, İzmir Lokantacılar Odası da benzer bir dava açtı. Mekanların hepsi teker teker istisna isteyecek. İstisnalar çoğunluk haline gelince kanun işe yaramayacak zaten. Bu kanun topyekün yapılırsa başarılı olur. 1.8 milyar Türk Lirası daha az sigara parası ödedik 2010'un ilk 5 ayında. Kahvecilerin, 'kar edemiyoruz' demeleri de doğru değil. Çünkü Maliye Bakanlığı kayıtları, ikram sektöründe yüzde 5.2 gelir artışı gösteriyor.''
Türkiye'nin dört bir yanında dumansız hava sahasına destek mesajları aldıklarını, vatandaşların 1 yıl içinde uygulamanın ne kazandırdığının farkında olduklarını ifade eden Dağlı, ''Kimse dumanlı ve pis havalı ortamlara geri dönmek istemiyor. Anayasa Mahkemesinin, yasanın esnetilmesine izin vererek, toplumu hasta etmeyi kabul edeceğine kesinlikle inanmıyoruz'' dedi.

Bugün sembolik olarak Taksim Meydanı'nda stant açılarak başlatılan imza kampanyası, SSUK'nin internet sitesi üzerinden devam edecek.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2993 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim