• BIST 9645.02
  • Altın 2409.257
  • Dolar 32.5591
  • Euro 34.7092
  • Ankara 14 °C
  • İstanbul 15 °C
  • Bursa 20 °C
  • Antalya 21 °C
  • İzmir 21 °C

Dar pantolon varis yapıyor...

Dar pantolon varis yapıyor...
Moda uğruna daracık pantolon ve yüksek topuklu ayakkabı giymenin varise davetiye çıkardığını söyleyen Doç. Dr. Yusuf Kalko uyardı:

Moda uğruna daracık pantolon ve yüksek topuklu ayakkabı giymenin varise davetiye çıkardığını söyleyen Doç. Dr. Yusuf Kalko uyardı: "Uyanık olursanız, varislerin 'Geliyorum' dediğini anlarsınız! Mor damar oluşmasını beklemeyin

Özellikle kadınların korkulu rüyası olan varislerin sadece estetik bir sorun değil, mutlaka tedavi edilmesi gereken bir hastalık olduğunu söyleyen Damar Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Yusuf Kalko, varis tedavisiyle ilgili merak edilen soruları yanıtladı:

YAYGIN BİR HASTALIK
Varis nedir, nasıl ortaya çıkar?
Toplardamarın balonlaşması veya deforme olmasına varis denir. Değişik şekillerde görülen varis, son derece yaygın bir damar hastalığıdır.

Sadece bacaklarda mı görülür?
Toplardamar bulunan her yerde görülebilir ve yerine göre farklı isim alır. Bağırsak damarlarındakine hemoroit, yemek borusundakine özefagus diyoruz. Erbezi torbasında olduğu zaman da varikosel diye tanımlıyoruz.

Toplumda görülme sıklığı nedir?
Yaşı 20 ile 70 arasındaki insanlarımızın yüzde 50'sinde varise rastlıyoruz. 70'in üzerindeki hastaların yüzde 70 ila 80'i bu problemi yaşıyor. Yaş ilerledikçe özellikle kadınlarda varis görülme riski daha da artıyor.

FAZLA KİLO ETKİLİYOR
Varisin oluşmasına neden olan etkenler nelerdir?
En önemli etken hareketsiz yaşam biçimidir. Günümüzde insanlar artık hiç hareket etmiyor. Her yere arabayla gidiliyor, spor yapılmıyor ve ofis ortamında saatlerce bilgisayar başında hareketsiz kalınıyor. Varisin önemli iki nedeni ise fazla kilo ve karın basıncının artmasıdır. Bu nedenle kilolularda ve hamilelerde varise sıklıkla rastlanıyor.

Kıyafet seçiminin etkisi var mı?
Modaya uymak için giydiğimiz dar pantolonlar ve yüksek topuklu ayakkabılar, varis oluşumunun en önemli nedenleridir. Bir yandan güzelleşirken, diğer yandan estetiğimizi bozan varislere zemin hazırlamış oluyoruz aslında... Genetik yatkınlık, kronik bronşit ve kabızlık da varise neden olabilir.

KİMLER RİSK ALTINDA?
Öğretmen veya tezgahtar gibi mesleği gereği çok uzun süre ayakta durmak zorunda kalanlar.
Fazla kilolular ve aile geçmişinde varis hikayesi olanlar.
Hormonları nedeniyle kadınlar.

KABIZLIK ETKİLİ
Hamileliğin son üç ayındaki kadınlar.
Bacaklarından travma geçirenler.
Hormon tedavisi gören hastalar.
Hareketsiz yaşam sürdürenler.
Karın içi basıncını artıran kabızlık ve kronik bronşit gibi hastalıkları olanlar.
Toplardamarında pıhtılaşma olan hastalar...

GEBELİKTE VARİSLER ÇOĞALIYOR
Varisin kadınlarda daha sık görülme nedeni, hormonların etkisi ve gebeliktir. Hormonlar, toplardamarların bağ dokusunu gevşetir.
Ayrıca, doğum kontrol hapları da kadınların toplardamarlarında pıhtı oluşumuna neden olabilir.
Gebelikte kadınlarda meydana gelen hormonal değişiklikler ve gebelik sırasındaki bebeğin karın içine yaptığı baskı, varis oluşumuna zemin hazırlar.

ŞEKİLLERİNE GÖRE FARKLI TÜRLERİ VAR
TELANJİEKTAZİ:
Yıldız şeklinde, örümcek ağı gibi veya ipliksi olarak görülürler. Adacıklar şeklinde olabilir ya da bütün bacağı sararlar. Çapları bir milimetreden küçüktür.
RETİKÜLER: Çapları dört milimetrenin altındadır. Ciltten hafif kabarık olarak görülürler.
TOPLARDAMAR: Cilt altında kabarık olarak görülürler. Çapları dört milimetreden fazladır. İçindeki kanın rengi nedeniyle mavi-mor-yeşilimsi olarak görülürler.

ESRA TÜZÜN

 

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 5140 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim