• BIST 9760.97
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • Ankara 22 °C
  • İstanbul 16 °C
  • Bursa 19 °C
  • Antalya 24 °C
  • İzmir 18 °C

Davutoğlu: Teknoparkların sayısı artacak

Davutoğlu: Teknoparkların sayısı artacak
Başbakan Ahmet Davutoğlu, TÜBİTAK tarafından düzenlenen Bilim ve Teknoloji Kurulu'nda konuştu.

Başbakan Davutoğlu 'İstanbul sadece siyasi merkez olmadı. Bilim merkezi haline dönüştü. Top teknolojisinin fetihte kullanımından Ali Kuşçu'nun İstanbul'a getirilmesine o günkü bilimin kullanılmasında yapılan öncülüklere de baktığınızda bilginin nasıl kullanıldığını görüyoruz. Anadolu toprakları da Harran Üniversitesi'nden bugüne kadar bu kadim kültürün yoğunlaştığı bir merkez niteliğini hep korudu. Sanayi devriminin sonuçlarını sebeplerinden daha doğrudan alma yönünde bir tecrübe kazandığımız için önce sonuçları ve tüketim sonuçlarını ülkemize aldık daha sonra teknolojisini almaya gayret ettik. Uluslararası rekabette son 2 yüzyıl öncülük yapmaktan daha çok teknoloji uyarlamaya takip etmeye ayarlı bir tecrübe yaşadık.

DÖNÜŞÜM YAPMAK ZORUNDAYIZ

Şimdi yeni teknolojilerin önümüzü açtığı bir dönemde öncülük yapma şansımızın tekrar önümüze geldiği bir süreçten geçiyoruz. Yeni teknolojiler nano teknolojileri biz sanayi devriminden ya da iletişim devriminden daha hızlı intibak etmek, sebepleri ile ilişkilendirerek yeni teknoloji üretmeye yöneltmek sorumluluğumuz var. Ülkemizde yeni bir bilimsel zihniyetin gelişmesi ile teknoloji üretimini sağlayan bir altyapıyı nasıl geliştirebiliriz sorusuyla ilgilidir. Bir kez daha altını çiziyorum son 12 yılda yaptığımız ekonomik hamleler aslında büyük bir kapasite kullanımına dayanıyordu ve gıpta ile takip edilmişti. İnsan kaynağımızın bilim ve teknoloji ile buluştuğu ve dönüşümü beraberinde getiren bir hamle gerçekleştirmek durumundayız. Bu da tek tek insan kaynağımızın eğitim düzeyini yükseltmek, öğrencilerimizi geleceğe hazırlarken sadece meslek sahibi olmak değil bilgi paradigmasını dönüştürebilir bir şekilde yetiştirmek durumundayız. ülkelerin devletlerin en büyük kaynağı insan kaynağıdır. Bütün diğer kaynaklar tükenebilir. Tarihte hiç tüketilemeyen bazen israf edilen bazen malesef savaşlarda kayıplar yaşanan ama hiç tüketilmeyen tek kaynak insandır.

EN İYİ ZİHİNLER İÇİN ALTYAPI HAZIRLAMAMIZ GEREK

Son dönemde 12 yıl içinde katettiğimiz ciddi mesafeler oldu. Üniversitelerimizin sayısındaki artış, çalışmalarda bilimsel yayınlarda artış ve üniversite altyapımızın gelişmesi hep güzel işarettir. Her ildeki üniversitelerimizi ziyaret ettiğimde kampüs şartları ile iftihar ediyorum. Nüfusumuz genel itibari ile orta 2 veya orta 3'ten terk bir noktada. Ortalamamızı üniversite mezunu düzeyine getirmemiz lazım. Yeni bir akademik anlayışın yeşermesi lazım. Onun için attığımız ilk adımlardan birisi genç akademisyenlerimizin bilimsel alana en iyi zihinlerin çekilmesini sağlayacak bir alt yapı hazırlamaktı. Bundan sonra da bu desteği sürdürmeye kararlıyız.

TEKNOPARKLARIN SAYISI ARTACAK

ArGe harcamalarında gelişen düzey geldiğimiz noktayı net olarak gösteriyor. Bu GSMH'ya oranla yüzde 0,55 iken şuanda 0,95 düzeyinde. Bunu yüzde 1-2 oranına çıkarma kararlılığımız var. Şuanda 41 teknopark var. Sanayilerimizin olduğu şehirlerimizde üniversitemiz ile sanayimizi işbirliğini teşvik edecek çok güzel örneklerini Anadolu ziyaretlerimde görüyorum. Teknoparkların sayısı hem artacak hem de dönüşüm için elimizden gelen katkıyı yapacağız. Bu noktada patent sayısında artışların daha da hızlı artacağına inanıyoruz.

Bu haber toplam 4121 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim