• BIST 9645.02
  • Altın 2416.205
  • Dolar 32.5833
  • Euro 34.8133
  • Ankara 24 °C
  • İstanbul 20 °C
  • Bursa 27 °C
  • Antalya 25 °C
  • İzmir 27 °C

Davutoğlu'nun eşinden sezaryen bilinçlendirmesi

Davutoğlu'nun eşinden sezaryen bilinçlendirmesi
İlk doğumu sezaryenle yapan anne adaylarının ikinci doğumu da aynı yöntemle yapacağı yönündeki inanış çürüdü. Sezaryen sonrası normal doğum eğitimi alan Dr. Sare Davutoğlu, anne adaylarını bilinçlendiriyor.

Sezaryen doğum oranlarının yüzde 60’lara ulaşmasıyla harekete geçen Sağlık Bakanlığı normal doğumu teşvik edecek düzenlemeler için kolları sıvarken ilk doğumunu ‘yönlendirilme’ ya da ‘kendi kaygıları’ sebebiyle yapan anneler normal doğumu teşvik eden doktor bulmakta zorlanıyor. Araştırma yapan annelerin yardımına ise Dr. Sare Davutoğlu koşuyor. Kendisi de bunu yaşayan ve yabancı kaynakları araştırıp ‘sezaryen sonrası normal doğum’un (SSVD) mümkün olduğunu öğrendikten sonra diğer anne adaylarını bu konuda bilinçlendirmeyi görev edinen Ankaralı İngilizce Öğretmeni Nilay Güler’in, sosyal paylaşım sitesi Facebook’ta kurduğu grubun üye sayısı birkaç yıl içinde 9 bini buldu.

Gruptaki kadınların en çok birbirlerine önerdikleri gözde doktorları arasında ise Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun Kadın Doğum Uzmanı eşi Dr. Sare Davutoğlu ile Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilimdalı’ndan Prof. Dr. Aydan Asyalı Biri yer alıyor. Çünkü her iki hekim de kadınların deyimiyle “SSVD’ye cesaret edebilen” sayılı doktorlardan. Türk kadınının bilinçlenmeye başlaması sonucu kadınlar arasında artan SSVD talebi ile ilgili Star’a röportaj veren Dr. Sare Davutoğlu, “Bu konuya hem Sağlık Bakanlığı, hem üniversiteler ve hastaneler, kısaca tıpla alakalı tüm otoriteler sahip çıkmalı. Sezaryen oranlarını azaltmada SSVD konusunu da gündeme almakta fayda var. Bu konuda Bakanlık bir çalışma yaparsa ben her türlü desteği vermekten mutluluk duyarım” diyor.

Son anda bize geliyorlar

Dünya tıp otoriteleri de “Bir kere sezaryen olan hep sezaryen olacak diye bir mecburiyet yok” görüşünde. Dr. Sare Davutoğlu, en önemli unsurun hekim hasta arasındaki güvenin çok zedelendiğini söylüyor ve ekliyor: Sağlık Bakanlığı, üniversitelerimiz, STK’lar, medya, hekimler ve hastalar olarak bu güvenin yeniden tesisi hususunda çalışmamız gerekiyor. SSVD kadın doğum kongrelerinde de çok tartışılan bir konudur. Bir kez sezaryen hep sezaryen mi şeklinde. 7 yıldır da kendi hastalarımdan uygun olanlarda SSVD deniyorum. Kendi doktoru yapmak istemediği için son dakikada bize gelen hastalar oluyor. SSVD’yi destekleyen, daha doğrusu “buna cesaret eden” doktorlar olarak her açıdan sıkıntılı bir duruma düşmemiz çok mümkün aslında.

Hekimin gerekçeleri var

Gebelik dönemi eğitimlerinin   de çok önemli olduğunu vurgulayan Dr. Davutoğlu, “Ben bu yüzden hamile olduğunu öğrendiğim hastalarıma ilk olarak ‘Hayırlı olsun, normal  bir doğumla kucağınıza almak nasip olsun’ cümlesini kuruyorum. Sezaryenin bu kadar artması veya SSVD’nin yaygınlaşamamasında elbette tek suçlu hekim değil. SSVD isteyen kadınlar bazen bunu gözden kaçırıyor. Doğum eylemi bazen 20-30 saati bulabiliyor. Hem kadının hem doktorun sabırlı olması gerekiyor. Ama iki tarafta da bu sabır olmuyor her zaman, işte sezaryen burada devreye giriyor. Sezaryeni azaltmak için ebelerin de eskisi gibi doğumda aktif olarak yer alması gerekiyor” dedi.

Donanımlı hastane şart

Dr. Sare Davutoğlu, sözlerini şöyle sürdürüyor: Sezaryen sonrası normal doğumda başarı oranı yüzde 70. İşler yolunda gitmezse sezaryene dönüş yapılabiliyor. Bunun için SSVD’nin donanımlı bir hastane ortamında yapılması gerek. Ama normal doğum yapacağım son dakikaya kadar evde beklememek lazım.”

ANNE ADAYLARI KORKUTULDU

30 yıllık hekimlik hayatı boyunca hiçbir zaman sezaryeni sezaryenle devam ettiren bir hekim olmadığını anlatan Prof. Dr. Aydan Asyalı Biri ise şu önemli uyarılarda bulunuyor: Doğum bir zihniyet meselesi, kadının zihniyeti değişti, değiştirildi. Korkular, doğum zamanlamasının planlanabilmesi, tabanım sarkacak, idrar kaçırma problemim çıkacak korkuları yüzünden günümüz kadını normal doğum fikrinden uzaklaştı, uzaklaştırıldı. Şimdi bunu yeniden tesis etmeye çalışıyoruz. Bu çerçevede SSVD konusu da kadınlar arasında bir “hak talebi” olarak gündeme gelmeye başladı. Dünyanın hiçbir yerinde ilk bebek sezaryenle diye ikincisi de illa sezaryen olacak dayatması yok. Şu anda Türkiye’de çok az doktor SSVD’yi destekliyor. Bu işin yaygınlaştırılması için hekimin hem hukuki hem maddi olarak desteklenmesi lazım.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 5766 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim