• BIST 8718.11
  • Altın 2243.58
  • Dolar 32.3311
  • Euro 35.1468
  • Ankara 2 °C
  • İstanbul 7 °C
  • Bursa 3 °C
  • Antalya 13 °C
  • İzmir 7 °C

Deprem sırasında panik ve korku yaralanmalara yol açıyor

Deprem sırasında panik ve korku yaralanmalara yol açıyor
Üsküdar Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekan Yardımcısı İSG uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Nuri Bingöl: "Deprem bilindiği üzere bir panik anıdır. Bu anı panik yapmadan atlatmak ya da daha az paniğe kapılmak için ise deprem tatbikatları çok önemli"

Üsküdar Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekan Yardımcısı İSG uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Nuri Bingöl, "Deprem bilindiği üzere bir panik anıdır. Bu anı panik yapmadan atlatmak ya da daha az paniğe kapılmak için ise deprem tatbikatları çok önemli." ifadelerini kullandı.

Üsküdar Üniversitesi'nden yapılan açıklamada görüşlerine yer verilen Nuri Bingöl, Düzce'de meydana gelen depremin ardından deprem sırasında yapılması gerekenler ve alınması gereken önlemlere ilişkin bilgi verdi.

Deprem anında zarar görmemek için öncelikle deprem öncesi hazırlığın önem taşıdığını bildiren Bingöl, şu uyarılarda bulundu:

"Deprem anında sarsıntıdan devrilebilecek büyük eşyalar, duvara sabitlenmeli bunun dışında da duvarda çerçeve raf gibi düştüğünde zarar verebilecek eşyalar mümkünse bulundurulmamalıdır. Bu mümkün değilse de bunların da iyice sabitlendiğinden emin olunmalıdır. Deprem öncesi tatbikatlar da çok önemli. Deprem bilindiği üzere bir panik anıdır. Bu anı panik yapmadan atlatmak ya da daha az paniğe kapılmak için ise deprem tatbikatları çok önemlidir.

Geçen günlerde Türkiye çapında yapmış olduğumuz tatbikat gibi, daha birçok denemenin gerek ülke bazında gerek kurum bazında gerekse de aile içinde yapılması deprem anındaki soğukkanlı davranışları sağlayacak ve yapmamız gereken hareketleri otomatik hale getirerek hayatta kalabilmemiz için önemli bir etken oluşturacaktır."

- "'Çök-kapan-tutun' için dayanıklı eşya yanları tercih edilmeli"

Tatbikatlarda yapılan "çök - kapan - tutun" hareketlerinin önemli olduğunu aktaran Bingöl, "Daha önemlisi ise nerede çöküp kapanarak tutunacağımızdır. Bunun için de hayat üçgeni dediğimiz boşlukların oluşabileceği dayanıklı büyük eşyaların yanını tercih etmek gerekmektedir. Çamaşır veya bulaşık makinaları bunun için uygun dayanıklı eşya olabilir." ifadelerini kullandı.

Bingöl, kesici ve delici aletleri de sadece deprem anındaki zararı önlemek için değil genel kapsamda yaralanmaların önüne geçebilmek için kapalı çekmecelerde tutmanın yine deprem anında da güvenli davranış olarak ortaya çıktığını bildirdi.

Çocukların uyuduğu odalarda alınması gereken önlemlere de değinen İSG uzmanı Dr. Nuri Bingöl, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Bu önlemlerin tamamı çocukların bulunduğu odalarda daha hassas şekilde uygulanmalıdır. Mümkün olduğunca bu odalarda hayat üçgeni oluşturabilecek sağlam büyük eşyaların da duvara sabitlenerek bulundurulmasına özen gösterilmelidir. Çocuklarımıza da sürekli eğitimler ve denemelerle deprem anında ne yapmaları gerektiği konusunda davranış değişikliği ve bilinç oluşturulmalıdır. Deprem anında panik yapmamak gerek. Özellikle bulunulan yerden kaçmaya çalışmak çok tehlikeli. Panik, insanların yapmaması gereken davranışlarda bulunmasına yol açar. Camdan veya balkondan atlamak, deprem anında evde kalarak güvenli bir büyük eşyanın yanında çök kapan tutun davranışından çok çok daha fazla tehlikelidir.

Yapılmaması gereken davranışların başında camlardan veya balkonlardan atlamak bulunmaktadır. Aynı şekilde binaların depreme en dayanıksız olan yerleri genelde merdivenlerdir, çökme riskinin en çok olduğu yerler buralardır. Dolayısıyla merdivenlere yönelmek, bir an önce dışarıya çıkma isteği, hatta asansörleri kullanmaya yeltenmek de çok yanlış davranışların başında gelmektedir. Depremde soğukkanlı olarak, daha önce yapmış olduğumuz tatbikatlarda elde ettiğimiz bilgilerle ve depremlere hazırlıklı olmak ile hayatta kalma şansımız arttırırız."

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 1128 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim