• BIST 9915.62
  • Altın 2439.282
  • Dolar 32.4246
  • Euro 34.6533
  • Ankara 15 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Bursa 16 °C
  • Antalya 18 °C
  • İzmir 17 °C

DEÜ 'yara iyileştirme polikliniği' şifa dağıtıyor

DEÜ 'yara iyileştirme polikliniği' şifa dağıtıyor
Türkiye'nin kamudaki ilk 'Yara İyileştirme Polikliniği', Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi'nde bir yıldır hastalara şifa dağıtıyor.


Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Anabilim Dalı bünyesinde Prof. Dr. Ali Barutçu'nun Başkanlığında kurulan bölümde; Şeker Hastalığı'na bağlı Diyabetik Ayak yaralarından, Kalp Damar gibi damarsal hastalıklara bağlı ayaklarda oluşan ülser ve yatak yaraları gibi aylarca sürüp tekrarlayan yaraların tedavisi yapılıyor. Türkiye'deki ilk ve tek Yara İyileştirme Bilim Dalı olarak DEÜ Hastanesi'nde haftanın beş günü sunulan poliklinik hizmeti diğer sağlık kuruluşlarına da örnek oluyor. 

KRONİK YARALAR ÖNE ÇIKIYOR

Yara Bakımı'nın multidisipliner bir yaklaşım olduğunu, birden fazla bölümün hastası ile ilgilenerek koordinasyon görevi üstlendiklerini belirten Yara İyileştirme Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Barutçu, "Biz hangi bölümün hastası olursa olsun yara tedavisinde devreye giriyoruz. Hastaları polikliniğimizde ya da yatışlarının yapıldığı ilgili bölümlerde tedavi ediyoruz. Yara Bakımı dediğimizde özellikle 'Kronik Yara' dediğimiz iyileşmeyen yaralar öne çıkıyor. Dünya literatüründe farklı farklı tanımlansa da ortalama üç ay süreyle iyileşmeyen yaralara kronik yara diyoruz. Bu yaralar her bilim dalı için problem. Şeker Hastalığına bağlı ayak yaraları (Diyabetik Ayak), aylarca süren ve tekrarlayan yaralardır. Damarsal hastalıklara bağlı ülserleri yine biz tedavi ediyoruz. Bir de hastane bakımı ne kadar mükemmel olursa olsun yatak yaraları var ve bu kaçınılmaz bir yüzdede oluyor. Özellikle Yoğun Bakımlar, Göğüs Cerrahisi ve Ortopedi Bilim Dalları'nda daha fazla görülüyor. Bilim Dalı olarak öncelikle yatak yaralarını önlemeye çalışıyoruz. Oluşursa da tedavisini yapıyoruz. Ayaktan hastalar hariç yılda ortalama 280 yatak yarası tedavi ettik. Diyabetik Ayak ve Endokrin için her hafta konseyimiz var. Şeker hastalığı dünyada ve ülkemizde hızla artan bir hastalık haline geldi. Şeker hastası olduğunu bilmeyen çok kişi var. Ayağında yara, gözünde problem çıkınca gelen hastalar var. Bu nedenle yara tedavisinin önemi gün geçtikçe artıyor" diye konuştu. 

AVRUPA'DA ÖNCÜLER ARASINDAYIZ

Prof. Dr. Ali Barutçu, yara tedavisinde dünya öncüsü Avrupa'yı yakından takip ettiklerini de belirterek, "Bütün dünyada yara konusunu kimse üstlenmediği için bu bilim dalı doğdu. Avrupa Yara Bakım Derneği (EWMA) kurulur kurulmaz, 10 yıl önce biz de Türk Yara Bakımı ve Onarımı Derneği'ni kurduk. Türk Yara Bakımı Derneği'nin Kurucu üç üyesinden birisiyim ve İkinci Başkan olarak görev yapıyorum. Avrupa'da öncüler arasındayız. Türkiye'de sadece Ankara'da bu konu ile ilgili özel bir merkez kuruldu ama bürokratik nedenlerle işlevsel olamadı. Kamu'da ise Dokuz Eylül Üniversitesi olarak bir ilke imza attık. Üniversitemiz yöneticileri Yara İyileştirme Bilim Dalı'nın kurulmasına büyük destek verdi. Ayrıca Türk Yara Bakım Derneği olarak da Dokuz Eylül Üniversitesi'ne destekleri için müteşekkiriz. Bu hizmetin tüm üniversitelere örnek olmasını diliyoruz" dedi.

 

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 6468 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim