• BIST 9079.97
  • Altın 2302.998
  • Dolar 32.3201
  • Euro 35.1053
  • Ankara 22 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Bursa 22 °C
  • Antalya 20 °C
  • İzmir 25 °C

‘Dev barsak’ doktorları bile şaşırttı!

‘Dev barsak’ doktorları bile şaşırttı!
3 ayda ağırlığı 12 kg’a boyu 60 cm’ye ulaştı. Konya Akşehir’de yaşayan 74 yaşındaki Abdil Yüksel, yaklaşık üç ay boyunca şiddetli bir kabızlık yaşadı...

Konya Akşehir’de yaşayan 74 yaşındaki Abdil Yüksel, yaklaşık üç ay boyunca şiddetli bir kabızlık yaşadı. Bu süre içinde çok büyük sıkıntılar çeken ve Konya’da bir hastaneye giden Abdil Yüksel’in durumuna müdahale edilemedi. Bunun üzerine oğlu ve damadı Abdil Yüksel’i Acıbadem Eskişehir Hastanesi’ne getirdi. Hastanın Konya’daki hastanede çektirdiği tomografiyi gören doktorlar gözlerine inanamadı. Tüm karın boşluğu adeta kalınbarsaklarla dolmuştu, karın içinde barsaklardan başka bir şey görünmüyordu. Bağırsağın görünümü ise araba lastiğini andırıyordu.

Acıbadem Eskişehir Hastanesi Genel Cerrahi Bölümü uzmanları Dr. İhsan Oruk ve Dr. Şener Balas, hastanın hikayesini dinlediklerinde üç aydır büyük abdestini yapamadığını öğrenince şaşkınlıkları bir kat daha arttı. Dr. İhsan Oruk ve Dr. Şener Balas, daha önce de buna benzer vakalar gördüklerini ancak bu hastanın durumunun çok özel ve aynı zamanda çok ciddi olduğunu belirtti. Çünkü barsakta tuvalete çıkmamaktan dolayı biriken ve taşlaşan dışkı, normal insanlarda en fazla 15 cm uzunluğunda olan kalınbarsağın boyunun 60 cm’ye uzamasına yol açmıştı. Üstelik barsak uzamakla kalmamış, 50 cm genişliğe ulaşmıştı.

Hasta acilen ameliyata alındı ve 20 Aralık 2010’da yaklaşık 1,5 saat süren bir operasyonla barsağın uzayan, taşlaşmış dışkıyla dolduğu için 12 kilogramlık kütleye ulaşan bölümü tamamen çıkarıldı. Dr. İhsan Oruk, kalınbarsağın anüse yakın olan ve ‘sigmoid kolon’ adını verdikleri S harfi şeklindeki bölümünün tamamen çıkarıldığın, barsağın çapının aşırı genişlemesi yüzünden kalınbarsağın ucunun karından bir delik açılarak, karnın dışına dışkıyı toplamaya yarayan bir torba (kolostomi) takıldı. Bir süre sonra içi boşalan kalınbarsağın çapının normal insanların kalınbarsak çapına erişeceğini, o zaman da kolostominin çıkarılabileceğini ifade eden Dr. İhsan Oruk, hastanın yaşadığı sorun nedeniyle kalınbarsağında delinme olmadığını belirterek şu bilgileri verdi:

“Hastamız yıllar önce de aynı sorun nedeniyle bir operasyon geçirmiş. Bu aynı problem nedeniyle geçirdiği ikinci operasyondur. Henüz patoloji sonucu çıkmadığı için hastanın tıbbi rahatsızlığının adını koyamıyoruz. Bu teşhisi ancak patoloji sonuçları çıktıktan sonra koyabileceğiz. Bizim tahminimize göre çocuklarda ve bazı yetişkinlerde görülen bir barsak anamalisi durumudur. Bu anomali doğuştan olabileceği gibi, sonradan da gelişebilir. Bu rahatsızlıkta barsak üzerindeki gangligon adını verdiğimiz sinir hücreleri ölüyor. Barsak bu durumda görevini yapamaz hale geliyor, barsak dışkıyla doluyor, içerisinin dolduğunu hastaya hissettirecek hücreler öldüğünden hızla dışkı birikiyor. Hasta bu doluluk hissini duyamadığı için tuvalet ihtiyacı duymuyor ve tuvalete çıkamıyor.”

Ameliyattan sonra hastanın çektiği sıkıntıların büyük bir bölümünün azaldığını belirten Dr. İhsan Oruk, hastanın patoloji sonucunun çıkmasıyla birlikte bundan sonraki yaşamına ilişkin neler yapılabileceğine karar vereceklerini açıkladı.

Bu haber toplam 3175 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim