• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • Ankara 16 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Bursa 15 °C
  • Antalya 17 °C
  • İzmir 17 °C

Devlet hastanesinden evde bakım hizmeti

Devlet hastanesinden evde bakım hizmeti
Türkiye'de ilk defa özel merkezler ve yerel yönetimler dışında Sağlık Bakanlığına bağlı Sağlık Bakanlığı Atatürk Göğüs Hastalıkları Göğüs Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi, diyabet, yüksek tansiyon gibi bazı kronik hastalıkları olan kişiler için evd

Türkiye'de ilk defa özel merkezler ve yerel yönetimler dışında Sağlık Bakanlığına bağlı Sağlık Bakanlığı Atatürk Göğüs Hastalıkları Göğüs Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi, diyabet, yüksek tansiyon gibi bazı kronik hastalıkları olan kişiler için evde bakım hizmeti vermeye başladı.

Hastane Başhekimi Doç. Dr. Nurettin Karaoğlanoğlu, Türkiye nüfusunun giderek yaşlandığını ve yaşlılığa bağlı olarak bazı kronik hastalıkların sıklığının arttığını söyledi.

Özellikle büyük şehirlerde aile yapısının küçülerek çekirdek aile haline dönüştüğünü belirten Karaoğlanoğlu, "Kadının çalışma hayatına katılması gibi faktörlerin, kronik hastalığı olan yaşlıların bakım ve tedavilerinde sorunlar yaşanmasına neden oluyor. Kronik hastalığı olan kişilerin bakım ve tedavileri uzun sürüyor. Bu hizmetin hastanelerde verilmesi hem sağlık sistemi hem de hasta ve hasta yakınları için maddi manevi sıkıntı veriyor" dedi.

Evde bakım hizmetinin, "evde hastane bakımı" anlamına geldiğini anlatan Karaoğlanoğlu şöyle konuştu:

"Evde Bakım, kronik bir hastalığın takibinde, teşhis ve tedavi sonrası bakım sürecinde hasta kişilere, aileleri ve sağlık ekibi tarafından kendi ortamlarında tıbbi tedavi, rehabilitasyon, beslenme tedavisi, psikolojik destek dahil tıbbi ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde sağlık ve bakım hizmetlerinin verilmesidir.

Kemik iliği nakli için 3 bin kişi sırada

TÜRKİYE’de her yıl yaklaşık 3 bin kişinin kemik iliği nakli için sıra beklediği, hastaların yarısından fazlasının nakil için sıra beklerken yaşamını yitirdiği ortaya çıktı.

Bayındır Hastanesi Hematoloji ve Kemik İliği Nakli Bölüm Başkanı Doç. Dr. Süleyman Dinçer, kemik iliği nakil merkezlerindeki yatak ve uzman hekim sayısı yetersizliği nedeniyle her yıl binlerce kişinin kemik iliği nakli yaptıramadıklarını söyledi.

YILDA 600 NAKİL

Türkiye’de her yıl yaklaşık 3 bin kişinin kemik iliği nakli için talepte bulunduğuna dikkati çeken Dinçer şöyle konuştu:

"Yılda sadece 600-700 hastaya nakil yapılabiliyor. Nakil yapılamayan hastalar alternatif tıbbi tedavilerle ömürleri uzatılmaya çalışılıyor.

Türkiye’de bir hasta yaklaşık 1 yıl kemik iliği nakli için sıra bekliyor. Sıra bekleyen hastaların yarısından fazlası, bu süreçte hayatını kaybediyor.

Nakil sürecinde hastanın enfeksiyon alması çok riskli. Kemik iliği nakli yapılan hastaların yüzde 10-15’i de enfeksiyon nedeniyle yaşamını yitiriyor.

Kemik iliği nakli, Türkiye’de yaklaşık 50 bin,
ABD’de 300 bin dolar, Avrupa’da ise 150 bin Avro’ya mal oluyor.

Kemik iliği nakli zor ve uzun süren bir tedavi şekli."

Bu haber toplam 1645 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim